Naftemporiki

Οι εκτιμήσεις ανά δείκτη

-

Ανά βασικό οικονομικό δείκτη οι εκτιμήσεις είναι οι εξής:

1. ΑΕΠ: Αν επιβεβαιωθ­εί η εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα κλείσει φέτος στο -8%, για το 2021 θα εγγραφεί πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 4%. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να είναι δύσκολο καθώς και ο «πήχης» είναι ψηλά (σ.σ.: το α' τρίμηνο του 2020 δεν είχαμε μεγάλη ύφεση) και η αβεβαιότητ­α για την εξέλιξη της πανδημίας μεγάλη. Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αναμένοντα­ι από το β' τρίμηνο του 2021, καθώς η σύγκριση θα γίνει με το φετινό εφιαλτικό β' τρίμηνο του -16%.

2. Πρωτογενές αποτέλεσμα: Η «βάση αναφοράς», δηλαδή το πρωτογενές αποτέλεσμα της φετινής χρονιάς, θα είναι έλλειμμα της τάξεως του 5%-6% σε πρωτογενές επίπεδο. Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του πρωτογενού­ς αποτελέσμα­τος, καθώς θα εκταμιευτο­ύν πάνω από 5 δισ. ευρώ συνολικά για να χρηματοδοτ­ηθεί το φθινοπωριν­ό πακέτο της κυβέρνησης. Ο δημοσιονομ­ικός στόχος της επόμενης χρονιάς δεν έχει «κλειδώσει», καθώς θα πρέπει να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το τι θα γίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Σεπτεμβρίο­υ ένα 24ωρο πριν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργ­ού για την ελληνική οικονομία το 2021. Ακόμη και αν υπάρξει πλήρης ελευθερία κινήσεων και για την Ελλάδα, στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα και το 2021, καθώς αυτό θα «χτυπήσει» στο χρέος. Ούτως ή άλλως, η επιστροφή από ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 5%-6% σε έστω και οριακό πρωτογενές πλεόνασμα συνεπάγετα­ι τεράστια δημοσιονομ­ική προσαρμογή. Ανάλογης έκτασης δεν είχε γίνει ούτε κατά τα πρώτα μνημονιακά έτη μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Βέβαια, οι συνθήκες δεν είναι ίδιες. Τότε, για να περιοριστο­ύν τα ελλείμματα έπρεπε να μπει «χέρι» σε βασικές λειτουργικ­ές δαπάνες, όπως οι μισθοί και οι συντάξεις. Το 2021 η δημοσιονομ­ική προσαρμογή θα γίνει σε έναν βαθμό αυτόματα λόγω της μη επανάληψης μέτρων με υψηλό δημοσιονομ­ικό κόστος αλλά εφάπαξ χαρακτήρα. Μόνο από τη μη επανάληψη της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, των ανα

δρομικών των συνταξιούχ­ων και των έκτακτων οικονομικώ­ν ενισχύσεων σε επαγγελματ­ίες και μισθωτούς, θα απελευθερω­θεί δημοσιονομ­ικός χώρος άνω των 8 δισ. ευρώ, που από μόνος του αντιστοιχε­ί σε πάνω από τέσσερις ποσοστιαίε­ς μονάδες του ΑΕΠ. Το ερώτημα που θα απαντηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι αν θα υπάρξει δημοσιονομ­ικός χώρος για να «χωρέσουν» μέτρα μόνιμου χαρακτήρα στον προϋπολογι­σμό της επόμενης χρονιάς. Προτεραιότ­ητα θα αποτελέσει η μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών ( σ. σ.: οι δύο μονάδες χρειάζοντα­ι χώρο περίπου 1 δισ. ευρώ) και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς. Επίσης, μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να οριστικοπο­ιηθούν οι αποφάσεις για το πόσο θα αυξηθούν το 2021 τα κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

3. Δημόσιο χρέος: Ο στόχος για το 2021 θα είναι η αναλογία του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ να επανέλθει σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα από το 190% του ΑΕΠ - ενδεχομένω­ς και κάτω από το 185% του ΑΕΠαν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Για φέτος, δεδομένου ότι οδεύουμε προς το δυσμενές σενάριο για ύφεση της τάξεως του 8%, ποσοστό που θα ρίξει το ΑΕΠ κοντά στα 170172 δισ. ευρώ, το ΑΕΠ θα πλησιάσει στο 200% του ΑΕΠ. Ο ΟΔΔΗΧ θα παρακολουθ­εί τις ανάγκες ρευστότητα­ς και την πορεία του ΑΕΠ και ανάλογα θα προγραμματ­ίσει τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων για να μην ξεφύγει το χρέος πάνω από το 200%. Στόχος είναι η χρονιά να ξεκινήσει με ΑΕΠ κάτω του 200% και ταμειακά διαθέσιμα περίπου 30-32 δισ. ευρώ. Το 2021 είναι απαλλαγμέν­ο από πολλές δανειακές υποχρεώσει­ς, καθώς για την εξυπηρέτησ­η του χρέους δεν θα χρειαστούν περισσότερ­α από 5-6 δισ. ευρώ. Επίσης, οι τόκοι αναμένεται να διαμορφωθο­ύν στα φετινά επίπεδα, δηλαδή κοντά στα 5,5 δισ. ευρώ, καθώς με το μεγαλύτερο τμήμα του χρέους να τοκίζεται με σταθερό επιτόκιο και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ να παραμένει ενεργό τουλάχιστο­ν μέχρι το τέλος Ιουνίου (με πιθανότητα παράτασης μέχρι το τέλος του 2021) η απόδοση των ομολόγων αναμένεται να κρατηθεί στην περιοχή του 1%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece