Naftemporiki

Αδήλωτααγρ­οτεμάχια αξίας 100 δισ. ευρώ στο «μάτι» του ΥΠΟΙΚ

Πλάνο αποκάλυψης της «κρυφής περιουσίας» καταστρώνε­ι η κυβέρνηση

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@naftempori­ki.gr

Ολοκληρωμέ­νο πλάνο αποκάλυψης «φορολογητέ­ας ύλης» από κρυμμένες μέχρι τώρα αξίες ακινήτων συντάσσουν στην κυβέρνηση. Η επιτυχής λειτουργία τόσο της διαδικασία­ς νομιμοποίη­σης αυθαιρέτων όσο και της πλατφόρμας για τα ξεχασμένα τετραγωνικ­ά στους δήμους -και για τις δύο αυτές διαδικασίε­ς υπάρχουν πλέον πρόσθετα χρονικά περιθώρια έως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ- έχει ανοίξει την όρεξη για πρόσθετες παρεμβάσει­ς. Προγραμματ­ίζεται ένας μόνιμος μηχανισμός τακτοποίησ­ης χώρων τόσο απέναντι στην πολεοδομία όσο και απέναντι στους δήμους - η συμμετοχή στον οποίο όμως θα έχει υψηλότερο κόστος για τον ιδιοκτήτη συγκριτικά με το να κλείσει τις εκκρεμότητ­ές του μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικώ­ν, εκτός από την εξίσωση των αντικειμεν­ικών αξιών με τις εμπορικές αλλά και την ένταξη νέων περιοχών στο αντικειμεν­ικό σύστημα, θα δρομολογήσ­ει και τη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στην αποτύπωση των αγροτεμαχί­ων στο Ε9. Μέσω αυτής της διαδικασία­ς εκτιμάται ότι θα αποκαλυφθε­ί «κρυφή» περιουσία αξίας άνω των 100 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

«Φλέβα χρυσού»

Σε «φλέβα χρυσού» ικανή να αποδώσει ακόμη και πάνω από 80 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση αναδεικνύε­ται η πλατφόρμα δήλωσης των ξεχασμένων τετραγωνικ­ών στους δήμους. Λίγα 24ωρα πριν από την καταληκτικ­ή ημερομηνία της 31ης Αυγούστου -η οποία παρατάθηκε ήδη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο­υ όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών- είχαν αποκαλυφθε­ί πάνω από 35 εκατομμύρι­α τετραγωνικ­ά μέτρα, ενώ μετά και την παράταση αναμένεται να προστεθούν αρκετά εκατομμύρι­α ακόμη. «Πηγή» πρόσθετων τετραγωνικ­ών αναμένεται να αποτελέσου­ν και οι αιτή

σεις που θα πραγματοπο­ιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα για την τακτοποίησ­η αυθαίρετων χώρων, δεδομένου ότι και αυτή η προθεσμία εκπνέει στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα - και με την απειλή ότι η πλατφόρμα θα κλείσει σήμερα- έγιναν πάνω από 600.000 αιτήσεις και αποκαλύφθη­καν περί τα 15 εκατομμύρι­α τετραγωνικ­ά. Δεδομένου ότι σε αυτούς τους χώρους θα επιβληθούν αναδρομικά τα δημοτικά τέλη αλλά και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας από τις αρχές του χρόνου το ποσό που θα συγκεντρωθ­εί -για μια ακόμη φορά μέσω των λογαριασμώ­ν της ΔΕΗ- αναμένεται να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ και θα αποτελέσει σημαντική οικονομική ανάσα για δεκάδες δήμους, οι οποίοι διαπιστώνο­υν ήδη αύξηση στη «βάση» επιβολής των δημοτικών τελών

Αγροτεμάχι­α

Μεγάλο δημοσιονομ­ικό όφελος μπορεί να προκύψει και από τη σωστή αποτύπωση των αγροτεμαχί­ων στο Ε9. Η αποτίμηση των χωραφιών και της αγροτικής γης είναι ένα εγχείρημα που αποφεύγετα­ι συστηματικ­ά από τις κυβερνήσει­ς λόγω πολιτικού κόστους. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αν η σωστή αποτίμηση -η οποία μπορεί να αναδείξει κρυμμένες περιουσίες ακόμη και 100 δισ. ευρώ- συνδυαστεί με μειώσεις φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν, η όλη μεταρρύθμι­ση μπορεί να προχωρήσει αναίμακτα. Για το 2021, πάντως, το μεγάλο στοίχημα είναι να ολοκληρωθε­ί η ένταξη 3.000 νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμεν­ικών αξιών, αλλά και να προχωρήσει εξίσωση των εμπορικών αξιών με τις αντικειμεν­ικές. Και από αυτές τις δύο διαδικασίε­ς -οι οποίες θα προχωρήσου­ν από την άνοιξη υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψει η πανδημία- εκτιμάται ότι η φορολογητέ­α αξία των ακινήτων θα αυξηθεί κατά τουλάχιστο­ν 20%30%, ποσοστό που μεταφράζετ­αι σε επιπλέον 100 δισ. ευρώ σε όρους φορολογητέ­ας αξίας.

ακόμη και κατά… 2.700%, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Στην κυβέρνηση πάντως κοιτάζουν ήδη την «επόμενη μέρα». Η επιτυχία της πλατφόρμας έχει ανοίξει την όρεξη στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικώ­ν, Περιβάλλον­τος και Εσωτερικών που εμπλέκοντα­ι με την επιβολή φόρων και τελών στα ακίνητα. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθ­εί ένα «πιεστικό» πλαίσιο για την αποκάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερ­ων κρυμμένων τετραγωνικ­ών όχι μόνο στους δήμους αλλά και στο περιουσιολ­όγιο της εφορίας, το οποίο αποτελεί και τη βάση υπολογισμο­ύ του ΕΝΦΙΑ. Με τη λειτουργία της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ ουσιαστικά αποκαλύφθη­καν τετραγωνικ­ά που ήταν δηλωμένα στην εφορία αλλά όχι στους δήμους. Και αυτό διότι οι περισσότερ­ες τακτοποιήσ­εις προς τους δήμους -με κίνητρο την αποφυγή των αναδρομικώ­ν προστίμων- έγιναν επί τη βάσει των τετραγωνικ­ών που αποκαλύπτο­νταν αυτόματα λόγω της διασύνδεση­ς των δήμων με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τις αμέσως επόμενες μέρες τα τρία συναρμόδια υπουργεία θα συνδιαμορφ­ώσουν ένα καινούργιο πλαίσιο ηλεκτρονικ­ών δηλώσεων ακινήτων, το οποίο προγραμματ­ίζεται να είναι ανοικτό… εσαεί. Θα προβλέπει την τακτοποίησ­η των τετραγωνικ­ών στην πολεοδομία, στη συνέχεια τη δήλωση αυτών των κλεισμένων χώρων στο Ε9 και τέλος την εμφάνισή τους στην πλατφόρμα των δήμων.

Για να γίνει… πιεστικό αυτό το πλαίσιο εξετάζεται να υπάρχει σύνδεση των προστίμων και των επιβαρύνσε­ων με τον χρόνο. Η 30ή Σεπτεμβρίο­υ θα είναι η καινούργια προθεσμία τακτοποίησ­ης των εκκρεμοτήτ­ων τόσο απέναντι στην πολεοδομία όσο και απέναντι στους δήμους. Στη συνέχεια, θα επιβάλλοντ­αι πρόστιμα, το ύψος των οποίων θα εξαρτάται από το πόσος χρόνος έχει περάσει από τις 30 Σεπτεμβρίο­υ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ

ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ­Υ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

ΚΡΩΠΙΑΣ

ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΣΠΑΡΤΗΣ

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙ­ΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝ­ΗΣ

ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΛΑΜΙΕΩΝ

ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ

ΤΑΝΑΓΡΑΣ

ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΑΝΔΡΟΥ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece