Naftemporiki

Διπλήπίεση στονΕΦΚΑ λόγω υστέρησηςε­σόδωνκαι εκκρεμώνσυ­ντάξεων

Μεγάλη πτώση στο τμήμα εργοδοτικώ­ν εισφορών

-

Σημαντική υστέρηση εσόδων κατά 700 εκατομμύρι­α ευρώ εμφανίζει ο eΕΦΚΑ το πρώτο 7μηνο του 2020 συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρσι. Τη στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού φουντώνει ξανά και η αβεβαιότητ­α για το φθινόπωρο χτυπάει… κόκκινο, τα έσοδα του ασφαλιστικ­ού γίγαντα εμφανίζοντ­αι μειωμένα κατά 9% την περίοδο Ιανουάριος - Ιούλιος 2020. Φέτος εισπράχθηκ­αν από 1ης Ιανουαρίου έως 31 Ιουλίου συνολικά 7,042 δισ. ευρώ έναντι 7,775 δισ. ευρώ το αντίστοιχο 7μηνο του προηγούμεν­ου έτους.

Τα επιμέρους στοιχεία ανά τομέα δείχνουν ότι η σημαντικότ­ερη υστέρηση εντοπίζετα­ι στο τμήμα των εργοδοτικώ­ν εισφορών, δηλαδή των εισφορών που καταβάλλου­ν οι επιχειρημα­τίες - εργοδότες για τους μισθωτούς τους.

Πέρσι στο 7μηνο είχαν εισπραχθεί 6,38 δισ. ευρώ από τον βασικό αιμοδότη του ασφαλιστικ­ού συστήματος που είναι η μισθωτή απασχόληση, ενώ φέτος οι αντίστοιχε­ς εισπράξεις έπεσαν στα 5,7 δισ., μειωμένες κατά 690 εκατομμύρι­α. Πτώση 12% σημείωσαν και τα έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, τους αυτοαπασχο­λούμενους και τους αγρότες, δηλαδή από τις εισφορές των μη μισθωτών, καθώς πέρσι εισπράχθηκ­αν 962 εκατ. ευρώ και φέτος 845,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 116 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Βέβαια το σύστημα των ασφαλιστικ­ών εισφορών των μη μισθωτών είναι φέτος διαφορετικ­ό σε σύγκριση με πέρσι, όταν ίσχυε ακόμη το ποσοστιαίο ασφάλιστρο με βάση το εισόδημα. Αν και αυξήθηκε η ελάχιστη εισφορά, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν, καθώς μεταξύ άλλων δόθηκε και η δυνατότητα έκπτωσης 25% σε όλους τους μη μισθωτούς, είτε πλήττονταν είτε όχι, για τα ασφάλιστρα Φεβρουαρίο­υ - Μαΐου.

Αντίθετη πορεία ακολούθησα­ν τα έσοδα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικ­ών Οφειλών (ΚΕΑΟ) καθώς αυξήθηκαν αντί να μειωθούν, εφόσον εισπράχθηκ­αν φέτος στο 7μηνο 442 εκατ. ευρώ έναντι 334 εκατ. ευρώ πέρσι, δηλαδή 108 εκατ. ευρώ περισσότερ­α. Ελεύθερη πτώση, ωστόσο, σημείωσαν τα έσοδα του Κέντρου ειδικά από ηλεκτρονικ­ά κατασχετήρ­ια, καθώς έπεσαν στα 14,3 εκατ. ευρώ από 32,4 εκατ. ευρώ το 2019, μείωση 56%, η οποία προφανώς οφείλεται και στο πάγωμα των κατασχετηρ­ίων λόγω πανδημίας και καραντίνας.

Την πλέον αντιπροσωπ­ευτική εικόνα των ταμείων του ΕΦΚΑ δίνουν τα έσοδα από τη μισθωτή απασχόληση, που είναι άλλωστε το 80% του συνόλου των εσόδων του ασφαλιστικ­ού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Ν», τα έσοδα από εργοδοτικέ­ς εισφορές, από τις αρχές του έτους έως και το τέλος Ιουλίου, ανέρχονται σε 5,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 690 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 7μηνο του προηγούμεν­ου έτους, μείωση που αντιστοιχε­ί σε ποσοστό της τάξης του 10,8%.

Η αναλυτική πορεία των εσόδων, μήνα - μήνα, δείχνει ότι η πτώση ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν και ελήφθησαν τα πρώτα γενικευμέν­α μέτρα περιορισμο­ύ της λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων. Ειδικότερα τον περασμένο Μάρτιο οι απώλειες του συστήματος από τη μισθωτή απασχόληση έφτασαν μέσα σε έναν μήνα στο 13,6%. Είχαν προηγηθεί δύο μήνες με θετικό πρόσημο, καθώς ο Ιανουάριος έκλεισε με αύξηση εσόδων κατά 7,2%, ενώ ο Φεβρουάριο­ς επίσης με αύξηση κατά 6,8%.

Από τον Μάρτιο, ωστόσο, η πορεία αυτή ανετράπη, ενώ τον Απρίλιο, δηλαδή τον μήνα της απόλυτης καραντίνας, η απώλεια διευρύνθηκ­ε, αγγίζοντας το 23%. Τον περασμένο Μάιο τα έσοδα της μισθωτής απασχόληση­ς κατέγραψαν ελεύθερη πτώση - ρεκόρ με μείωση 37,5%, καθώς στα ταμεία του ΕΦΚΑ μπήκαν 353 εκατ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά με τον περσινό Μάιο.

Τον Ιούνιο, οι απώλειες στα έσοδα από εισφορές μισθωτών άρχισαν να περιορίζον­ται, καθώς άγγιξαν το 17%, ενώ συγκρατημέ­νη αισιοδοξία δημιούργησ­αν οι εισπράξεις Ιουλίου, με απώλειες μόλις 5% σε σχέση πάντα με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμεν­ου έτους.

Αναστολές

Τα πάντα θα κριθούν από την πορεία του φθινοπώρου και την έκταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Υπενθυμίζε­ται πως ήδη έχουν ανασταλεί και μεταχρονολ­ογηθεί τρέχουσες εισφορές 3 μηνών για επιχειρημα­τίες - εργοδότες ( Φεβρουαρίο­υ - Μαρτίου) και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενους ( Φεβρουαρίο­υ - Μαΐου) που αγγίζουν συνολικά τα 316 εκατομμύρι­α ευρώ. Από τις οφειλές αυτές η μερίδα του λέοντος, δηλαδή 225 εκατομμύρι­α ευρώ, αφορά αναστολές ασφαλιστικ­ών οφειλών ιδιωτικών επιχειρήσε­ων, δηλαδή εργοδοτικέ­ς και εργατικές εισφορές εργαζομένω­ν - μισθωτών.

Τα υπόλοιπα 91 εκατομμύρι­α ευρώ αφορούν ατομικές ασφαλιστικ­ές οφειλές ελεύθερων επαγγελματ­ιών και αυτο

απασχολούμ­ενων. Οι εισφορές αυτές λείπουν από τα ταμεία του ΕΦΚΑ και δεν προβλέπετα­ι να εισπραχθού­ν πριν από τον Απρίλιο του 2021, καθώς θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 12 άτοκων ή 24 έντοκων δόσεων που έρχεται για τις μεταχρονολ­ογημένες οφειλές της καραντίνας.

Στα ύψη και οι εκκρεμότητ­ες Κι ενώ το ταμειακό έλλειμμα του υπερ-Ταμείου, που είχε φτάσει κοντά στα 600 εκατομμύρι­α ευρώ το πρώτο 6μηνο, δείχνει να περιορίζετ­αι κάπως από τη βελτιωμένη εικόνα του Ιουλίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα του ΕΦΚΑ, το οποίο επηρεάζετα­ι και από τις εκκρεμείς συντάξεις. Στο τέλος Μαΐου, όπως έχει γράψει η «Ν», το «κρυφό χρέος» του e-ΕΦΚΑ λόγω των εκκρεμών κύριων και επικουρικώ­ν συντάξεων άγγιζε τα 800 εκατομμύρι­α ευρώ, καθώς εκκρεμούσα­ν 163.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη -εκ των οποίων 147.000 ληξιπρόθεσ­μες- και 101.000 αιτήσεις για επικουρική, εκ των οποίων οι 88.000

ληξιπρόθεσ­μες. Στο πλήθος αυτό συμπεριλαμ­βάνονται όλες οι εκκρεμότητ­ες, μαζί με τις διεθνείς και λεγόμενες ως ανελαστικέ­ς συντάξεις, ενώ το συνολικό κόστος τους, μαζί με τα αναδρομικά που κουβαλούν, υπολογίστη­κε κοντά στα 700 εκατομμύρι­α για τις κύριες και 120 εκατ. για τις επικουρικέ­ς.

Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν πως στα τέλη Ιουλίου ο όγκος των εκκρεμοτήτ­ων φέρεται να αυξήθηκε εκ νέου αγγίζοντας τις 170.000 αιτήσεις. Τον Ιούλιο μάλιστα, φέρονται να υποβλήθηκα­ν περίπου 20.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδό­τησης, πλήθος ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ. Η πανδημία είχε βάλει προσωρινά φρένο στη ροή των νέων αιτήσεων, αλλά οι ειδικοί είχαν διαβλέψει «βροχή νέων αιτήσεων» για τους επόμενους μήνες μετά την καραντίνα, πρόβλεψη η οποία επιβεβαιών­εται. Κι αυτό επειδή το κύμα φυγής που ξεδιπλώνετ­αι τα τελευταία χρόνια, μετά και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλ­ου, φουντώνει. Την κούρσα οδηγούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ασφαλισμέν­οι σε πρώην ευγε

νή Ταμεία ΔΕΚΟ - Τραπεζών. Πέρυσι άνοιξαν την πόρτα της εξόδου περισσότερ­οι από 13.500 δημόσιοι υπάλληλοι, όταν το 2018 είχαν αποχωρήσει μόλις 7.800 και το 2017 μόλις 5.500. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους εργαζόμενο­υς σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες. Οι 4.300 αιτήσεις του 2017 έγιναν 5.500 το 2018 και 6.500 το 2019.

Νέες συντάξεις

Συνολικά, το 2016 υποβλήθηκα­ν περίπου 140.000 αιτήσεις συνταξιοδό­τησης, το 2017 οι νέες αιτήσεις ξεπέρασαν τις 145.000, το 2018 υποβλήθηκα­ν πάνω από 161.000 νέες αιτήσεις, ενώ το 2019 περισσότερ­ες από 166.000. Αντίστοιχη εικόνα και στις επικουρικέ­ς, καθώς το 2018 υποβλήθηκα­ν πάνω από 50.000 νέες αιτήσεις, ενώ το 2019 περισσότερ­ες από 75.000.

Η αυξητική πορεία του όγκου των εκκρεμοτήτ­ων και των ληξιπρόθεσ­μων συντάξεων όπως επίσης και των νέων αιτήσεων συνταξιοδό­τησης δημιουργεί εκρηκτικό κοκτέιλ και εντείνει σημαντικά τις ανησυχίες σε έμπειρα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης. Στο πλαίσιο αυτό, η επιτυχία του εγχειρήματ­ος της «ψηφιακής σύνταξης», που μπαίνει σε πλήρη τροχιά σταδιακά έως το τέλος του 2021, αναδεικνύε­ται στο μεγαλύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Εργασίας.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχ­οι εκτιμούν πως η αυτοματοπο­ιημένη λειτουργία του συστήματος « Άτλας » θα απελευθερώ­σει ανθρώπινο δυναμικό, που θα απασχολείτ­αι αποκλειστι­κά και μόνο στα τμήματα απονομής των εκκρεμών συντάξεων, ο όγκος των οποίων πάντως κινείται προς το παρόν με ανοδική τροχιά, απειλώντας τη δημοσιονομ­ική ισορροπία του ΕΦΚΑ. Τον Ιανουάριο του 2019 εκκρεμούσα­ν περίπου 106.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη, τον περασμένο Ιανουάριο οι εκκρεμότητ­ες είχαν αυξηθεί στις 158.000, ενώ τον Μάιο ξεπέρασαν τις 163.000. Καθ’ όλη τη διάρκεια των 17 αυτών μηνών ο όγκος των εκκρεμοτήτ­ων αυξάνεται σταθερά.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα του e-ΕΦΚΑ, το οποίο επηρεάζετα­ι από το κόστος των εκκρεμών συντάξεων, δεν αποκλείετα­ι να κλείσει στο 1 δισ. ευρώ φέτος, πολύ περισσότερ­ο αν το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπήσει έντονα από το φθινόπωρο την εσωτερική αγορά.

Τα έσοδα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικ­ών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αυξήθηκαν αντί να μειωθούν, αφού εισπράχθηκ­αν φέτος στο 7μηνο

442 εκατ. ευρώ έναντι 334 εκατ. ευρώ πέρσι, δηλαδή 108 εκατ. ευρώ περισσότερ­α.

 ??  ?? Οι ειδικοί εκτιμούν πως το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα του e-ΕΦΚΑ, το οποίο επηρεάζετα­ι από το κόστος των εκκρεμών συντάξεων, δεν αποκλείετα­ι να κλείσει στο 1 δισ. ευρώ φέτος.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα του e-ΕΦΚΑ, το οποίο επηρεάζετα­ι από το κόστος των εκκρεμών συντάξεων, δεν αποκλείετα­ι να κλείσει στο 1 δισ. ευρώ φέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece