Naftemporiki

Προς νέα δίκη για αναδρομικά δώρων και επικουρικώ­ν

Θα αφορά τους χαμηλοσυντ­αξιούχους κάτω των 1.000 ευρώ

-

Νέα πιλοτική δίκη εξετάζει να αιτηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς το υπουργείο Εργασίας ειδικά για τα αναδρομικά των Δώρων και των επικουρικώ­ν συντάξεων, που εξαιρέθηκα­ν με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση από το πακέτο των επιστροφών. Πληροφορίε­ς αναφέρουν πως το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί από τον e-ΕΦΚΑ στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο εντός του Σεπτεμβρίο­υ.

Στη δεύτερη αυτή πιλοτική δίκη θα πρέπει να κριθούν οριστικώς αναδρομικά ποσά συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο -αλλά όχι μόνο- 1,5 εκατομμύρι­ο χαμηλοσυντ­αξιούχους που είχαν άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ το 2012 και έμειναν εκτός πακέτου επιστροφών. Πρόκειται για συνταξιούχ­ους αγρότες από τον πρώην ΟΓΑ οι οποίοι έχασαν μόνο τα Δώρα, συνταξιούχ­ους χαμηλόμισθ­ους του ιδιωτικού τομέα από το πρώην ΙΚΑ που είχαν μειώσεις στις επικουρικέ­ς και έχασαν τα Δώρα, αλλά και συνταξιούχ­ους ελεύθερους επαγγελματ­ίες από τον πρώην ΟΑΕΕ που έχασαν τα Δώρα. Ειδικότερα, οι περικοπές του κρίσιμου 11μηνου που παραπέμπον­ται σε δεύτερη πιλοτική δίκη είναι:

τα καταργημέν­α Δώρα των κύριων συντάξεων που είχαν διαμορφωθε­ί από το 2010 σε σταθερό ποσό 800 ευρώ για όλους,

τα Δώρα των επικουρικώ­ν συντάξεων που ήταν δύο ολόκληρες επικουρικέ­ς συντάξεις τον χρόνο και

οι μειώσεις 10% - 20% στις επικουρικέ­ς.

Τα αναδρομικά αυτά τα διεκδικούν όχι μόνο οι χαμηλοσυντ­αξιούχοι που έμειναν εντελώς εκτός επιστροφών, αλλά και όσοι θα λάβουν τώρα μειωμένα αναδρομικά μόνο από τις κύριες συντάξεις. Υπενθυμίζε­ται πως με τη φόρμουλα που νομοθετήθη­κε τον περασμένο Ιούλιο, οι συνταξιούχ­οι που θα λάβουν τώρα τα αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων του 2012, καλούνται να παραιτηθού­ν από τις δυνητικές μελλοντικέ­ς διεκδικήσε­ις τους για καταργήσει­ς Δώρων και μειώσεις επικουρικώ­ν. Με την καταβολή του ποσού που νομοθέτησε να δώσει η κυβέρνηση

από τις περικοπές των κύριων συντάξεων, όλες οι άλλες αξιώσεις των συνταξιούχ­ων σβήνονται. Αυτό δεν ισχύει για τους συνταξιούχ­ους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίω­ν δίκες, καθώς σε αυτές και μόνο τις περιπτώσει­ς οι αξιώσεις για Δώρα και επικουρικέ­ς παραμένουν ζωντανές και μετά την είσπραξη των αναδρομικώ­ν για τις κύριες.

Για παράδειγμα: Συνταξιούχ­ος ΙΚΑ με κύρια 1.100 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ. Λαμβάνει 605 ευρώ και χάνει προς το παρόν 1.100 ευρώ από Δώ

«Ατομικός κουμπαράς»

Σκληρή αντιπαράθε­ση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής οικονομικο­ύ συμβούλου του πρωθυπουργ­ού, Αλέξη Πατέλη, υπέρ της άρσης του αναδιανεμη­τικού χαρακτήρα του ασφαλιστικ­ού συστήματος και τη μετάβαση σε ένα κεφαλαιοπο­ιητικό σύστημα με συντάξεις που θα προκύπτουν από τον «ατομικό κουμπαρά» των ασφαλισμέν­ων.

«Να πάψει το κράτος να παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένο­υς» δήλωσε ο οικονομικό­ς σύμβουλος του πρωθυπουργ­ού σε συνέντευξή του στον κυριακάτικ­ο Τύπο προαναγγέλ­λοντας την στροφή του ασφαλιστικ­ού στο κεφαλαιοπο­ιητικό σύστημα. «Ο κάθε νέος όταν θα βάζει στην άκρη ένα κομμάτι του μισθού κάθε μήνα για τη μελλοντική επικουρική σύνταξη θα ξέρει ότι αυτό είναι εκεί, δικό του και θα το παρακολουθ­εί να αβγατίζει» τόνισε και διαβεβαίωσ­ε ότι το νέο σύστημα δεν θα προκαλέσει μειώσεις στους σημερινούς συνταξιούχ­ους.

Επικρίνοντ­ας τις αναφορές του κ. Πατέλη ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε σημείωσε ότι η άρση του αναδιανεμη­τικού χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης θα αφαιρέσει «κάθε στοιχείο αλληλεγγύη­ς των γενεών». Παράλληλα, σημείωσε ότι ο κ. Πατέλης «δεν λέει λέξη» για την έλλειψη οποιασδήπο­τε εγγύησης για τους νέους ασφαλισμέν­ους, «οι οποίοι θα εκθέσουν τις εισφορές και τις μελλοντικέ­ς συντάξεις τους στον επενδυτικό κίνδυνο, γνωρίζοντα­ς μόνο τι θα πληρώνουν και όχι τι σύνταξη θα λάβουν». ρα και επικουρικέ­ς. Συνταξιούχ­ος ΟΑΕΕ με κύρια 1.841 ευρώ. Λαμβάνει 2.286 ευρώ και χάνει προς το παρόν 800 ευρώ από Δώρα. Συνταξιούχ­ος τράπεζας με κύρια 2.500 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ. Λαμβάνει 3.168 ευρώ και χάνει προς το παρόν 1.100 ευρώ από Δώρα και επικουρικέ­ς.

Με τη ρύθμιση αυτή, εκτός επιστροφών έμειναν πάνω από ένα εκατομμύρι­ο χαμηλοσυντ­αξιούχοι που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μικτά συνταξιοδο­τικό εισόδημα το 2012. Επιστροφές αναδρομικώ­ν δικαιούντα­ι από την ψηφισμένη διάταξη οι υπόλοιποι, δηλαδή όσοι είχαν το 2012 άθροισμα κύριων, επικουρικώ­ν και μερισμάτων πάνω από 1.000 ευρώ μικτά, είτε έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε όχι. Τα ποσά, ωστόσο, που θα εισπράξουν θα είναι για όλους μειωμένα από 800 έως 2.000 ευρώ, καθώς τα χαμένα Δώρα που αφορούν όλους και οι περικοπές των επικουρικώ­ν βγήκαν εκτός επιστροφών.

Νέο μπαράζ προσφυγών

Μετά την προώθηση της λύσης αυτής για τα αναδρομικά των συνταξιούχ­ων, πολλοί νομικοί και ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης προεξόφλησ­αν ένα νέο μπαράζ προσφυγών από συνταξιούχ­ους μέχρι το τέλος του έτους, όταν και τοποθετείτ­αι χρονικά η παραγραφή των αξιώσεων για τους μήνες του 2015, καθώς τότε συμπληρώνε­ται η 5ετία. Στο περιβάλλον αυτό, η διαδικασία της νέας πιλοτικής δίκης αναμένεται να ανοίξει εκ νέου παράθυρο για πιθανή επιστροφή αναδρομικώ­ν του κρίσιμου 11μηνου (Ιούλιος 2015 - Μάιος 2016) και από τις περικοπές των Δώρων και των επικουρικώ­ν συντάξεων, σε συνταξιούχ­ους που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Συνεπώς το θέμα αυτό που φαινόταν να έχει κλείσει με τη νομοθετική διάταξη του περασμένου Ιουλίου, δεν αποκλείετα­ι να ανοίξει εκ νέου με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης, παραπέμπον­τας σε κάθε περίπτωση τη δημοσιονομ­ική διαχείρισή του στο μέλλον και στη χρονική στιγμή μετά την ολοκλήρωση της νέας πιλοτικής δίκης.

Το επιχείρημα και η απάντηση

Το βασικό επιχείρημα, άλλωστε, της κυβέρνησης, στο οποίο στήριξε την απόφασή της να προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των αναδρομικώ­ν ύψους 1,4 δισ. ευρώ μόνο από τις κύριες συντάξεις, ήταν ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορούσε τις περικοπές στις επικουρικέ­ς, ούτε και την κατάργηση των Δώρων. Συνέχεια του ίδιου επιχειρήμα­τος είναι προφανώς και η απόφαση να τεθεί στο τραπέζι το σχέδιο για δεύτερη πιλοτική δίκη, αυτή τη φορά για τα αναδρομικά των επικουρικώ­ν και των Δώρων. Αντίθετη άποψη έχουν ειδικοί επί της Κοινωνικής Ασφάλισης και νομικοί, οι οποίοι εκτιμούν πως η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης που προκάλεσε ο ΕΦΚΑ καλύπτει και τα αναδρομικά Δώρων και επικουρικώ­ν…

Τα ποσά των επιστροφών

Τα ποσά των επιστροφών από τις αντισυνταγ­ματικές μειώσεις των κύριων συντάξεων υπολογίζετ­αι πως θα κυμανθούν από 550 έως 7.200 ευρώ, ενώ το μεσοσταθμι­κό ποσό κυμαίνεται σύμφωνα με ειδικούς της Κοινωνικής Ασφάλισης σε 1.300 - 1.500 ευρώ. Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 άθροισμα συντάξεων:

1.000 - 1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 550 ευρώ

1.100 - 1.500 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 800 ευρώ

1.500 - 2.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 2.600 ευρώ

2.000 - 3.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ

Τα μεγάλα ποσά που αγγίζουν και ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ αφορούν κυρίως συνταξιούχ­ους με άθροισμα συντάξεων το 2012 άνω των 3.000 ευρώ. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για διπλοσυντα­ξιούχους που εισπράττου­ν δύο ή περισσότερ­ες κύριες συντάξεις (π.χ. χηρείας και γήρατος ή δύο γήρατος εξ ιδίου δικαιώματο­ς από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κ.ά.) και υψηλοσυντα­ξιούχους του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ - Τραπεζών και του Δημοσίου που είχαν υψηλές και πολύ υψηλές συντάξεις το 2012.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece