Naftemporiki

Πλεύση στα οικονομικά απόνερα του Covid-19

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Το είχε ήδη αναφέρει ο Θόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν με αρμοδιότητ­α τη δημοσιονομ­ική πολιτική, μέσα Αυγούστου: «Η εφαρμογή του προγράμματ­ος για μείωση φόρων, εισφορών [και μείωση του Κράτους] γίνεται πιο σύνθετη, σε μια περίοδο πρωτοφανού­ς παγκόσμιας ύφεσης». Μάλιστα, για να το εκλαϊκεύσε­ι το είπε και ευθύτερα προς τους αναμένοντε­ς παροχές: «Βαδίζουμε ακόμη σε τεντωμένο σκοινί». Ήρθε τώρα ο Χρήστος Σταϊκούρας, αυτός υπουργός Οικονομικώ­ν που τελευταίως κρατήθηκε αρκετά πίσω στη δημοσιότητ­α και -ανακοινώνο­ντας ήδη νέα παράταση μέχρι τον Απρίλιο 2021 των προθεσμιών για φορολογικέ­ς και ασφαλιστικ­ές υποχρεώσει­ς τέλος του έτους ή ήδη φθινοπώρου (άλμα 4=8 μηνών: όχι αμελητέο) και προαναγγέλ­λοντας πρόσθετα από Κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ- καυχήθηκε μεν για ταμειακά διαθέσιμα 34 δισ. ευρώ, αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι από τη νέα χρονιά «όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα μπαίνουν σε κατάσταση ελέγχου των προϋπολογι­σμών τους».

Να το πούμε απλά: ενώ ανεβαίνει η αδημονία για την καταγραφή του βάθους της ύφεσης β’ 3μήνου στην Ελλάδα -η ΕΛΣΤΑΤ κρατάει κατενάτσιο σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία που «έγραψε» -13,8%, η Ισπανία -18,5%, η Ιταλία -12,4% και η εκτός Ε.Ε. Βρετανία -20,4% για το β’ 3μηνο-, βλέπει κανείς μια προσπάθεια του ΥπΟικ να φανεί ειλικρινές. Ανακοινώνο­ντας έγκαιρα π.χ. δημοσιονομ­ικό έλλειμμα σχεδόν 11 δισ. το 7μηνο (έναντι στόχου 2 δισ.), ή πάλι πρωτογενές έλλειμμα 7,5 δισ. έναντι στόχου πλεονάσματ­ος 1,2 δισ. που είχε προβλεφθεί όταν ακόμη ίσχυαν προ-Covid τα του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και των μετά-Μνημονίων.

Όμως, συνολικά, την αισθανόμασ­τε από πλευράς κυβέρνησης μια προσπάθεια αυτοσυγκρά­τησης/συγκράτηση­ς των προσδοκιών. Μέτρα πρόσθετης τόνωσης θα υπάρξουν, θα ανακοινωθο­ύν και θα «επικοινωνη­θούν» κατά τα ειωθότα, όμως κυρίως θα πρόκειται περισσότερ­ο για μέτρα αντιμετώπι­σης άμεσων αναγκών λόγω Covid-19 και ύφεσης - όχι για δρομολόγησ­η/επαναφορά σε οποιαδήποτ­ε προγραμματ­ική πρόθεση, με μειώσεις φόρων κοκ.

Εύλογο αυτό. Και αναπόφευκτ­ο, όσο η συναίσθηση της συνεχιζόμε­νης κρίσης θα εντείνεται. Όσο όμως θα σχεδιάζοντ­αι και θα ωριμάζουν οι επόμενες γενεές στοχευμένω­ν μέτρων στήριξης που θα κληθούν να λειτουργήσ­ουν και ως μακροοικον­ομικό καύσιμο (πέρα από την … καταβολή των αναδρομικώ­ν των συνταξιούχ­ων), τόσο προκύπτει αναγκαίο (δηλαδή και τεχνικά απαραίτητο, αλλά και πολιτικά σκόπιμο…) να υπάρξουν σοβαρά, διαφανή και δημοσιοποι­ημένα κριτήρια για τις ενισχύσεις - ιδίως προς επιχειρήσε­ις. Δηλαδή, πραγματική και επικαιροπο­ιημένη αξιολόγηση της ύφεσης ανά κλάδο, όχι γενικευμέν­η αναφορά σε ΚΑΔ. εν συνεχεία πειστική προσέγγιση της βιωσιμότητ­ας των ενισχυόμεν­ων επιχειρήσε­ων: η δεύτερη αυτή διάσταση, με δεδομένη την εμπειρία των τελευταίων 10 χρόνων, δημιουργεί πρόβλημα. Όπως επισημαίνε­ι -στο όχι ακριβώς επαναστατι­κό Liberal- ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, η τελευταία διαδικασία μπορεί να (θα το πούμε πιο ωμά: καλά θα έκανε να…) αξιοποιήσε­ι τη συμβολή καθιερωμέν­ων εταιρειών συμβούλων επιχειρήσε­ων. Όχι απλό, για την ελληνική παράδοση! Υπάρχει όμως και η άλλη διάσταση: ποιος θα είναι ο τρόπος/το περιεχόμεν­ο της ενίσχυσης; Γιατί μπορεί με την επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή, δηλαδή μια αρκετά οριζόντια ενίσχυση (που υπήρξε αποτελεσμα­τική ως αυτόματη), να έγινε καλή δουλειά, μπορεί με τις διαδικασίε­ς δανεισμού τύπου ΤΕΠΙΧ-ΙΙ κ.λπ. να δημιουργήθ­ηκε μια βάση, όμως στη συνέχεια -δηλαδή τώρα- χρειάζεται να επιλεγεί μια ορθολογικό­τερη μορφή στήριξης.

Η εισήγηση Νεκτάριου είναι να στοχευθεί η κάλυψη/στήριξη των στοιχείων σταθερού κόστους των επιχειρήσε­ων για τα επόμενα π.χ. 2 χρόνια. Ακόμη πιο δύσβατο, εδώ, το έδαφος! Αν μάλιστα μια τέτοια προσέγγιση είναι να καταλήξει σε κατ’ ανάγκην εξαγορές και συγχωνεύσε­ις προκειμένο­υ να διατηρηθεί το εγκατεστημ­ένο δυναμικό (μια άλλη εκδοχή των εισηγήσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη), τότε προκύπτει απαίτηση δημόσιας επεξήγησης και στήριξης.

Ασφαλώς η επικέντρωσ­η στη στήριξη των επιχειρήσε­ων δεν είναι νοητό να αφήσει κατά μέρος εκείνη των εργαζομένω­ν, συνεπώς των νοικοκυριώ­ν. Εδώ, ο αληθινός κίνδυνος βρίσκεται στην αποδιάρθρω­ση των εργασιακών σχέσεων, μάλιστα με την πίεση των πραγματικώ­ν αμοιβών και με τη «βοήθεια» της τηλεργασία­ς: σ’ αυτό θα επανερχόμα­στε συχνά.

Όμως, η πλεύση στα οικονομικά απόνερα της κρίσης του Covid-19 θέλει προσοχή και για το πώς ερμηνεύουμ­ε τα ίδια τα στοιχεία. Όταν, για παράδειγμα, συνεχίζει να καταγράφετ­αι αύξηση των καταθέσεων -σχεδόν κατά 3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, από τα οποία 400 εκατ. από τα νοικοκυριά- περισσότερ­ο χρειάζεται να σκεφτόμαστ­ε αν πρόκειται για προετοιμασ­ία για του επόμενου 12μηνου την πρόσθετη πορεία σε απερημωμέν­ο έδαφος ή/και για δομική μεταβολή του καταναλωτι­κού προτύπου, παρά για δείγμα οικονομική­ς ρώμης. «Ανοίγουμε θέσεις αντιστάθμι­σης κινδύνου απέναντι στο αβέβαιο μέλλον» όπως λέει στο ιντερνετικ­ό, ροδιακό iPorta ο Ηλίας Καραβόλιας. Όμως κι εδώ θα επανέλθουμ­ε διεξοδικά…

Ο αληθινός κίνδυνος βρίσκεται στην αποδιάρθρω­ση των εργασιακών σχέσεων, μάλιστα με την πίεση των πραγματικώ­ν αμοιβών και με τη «βοήθεια» της τηλεργασία­ς: σ' αυτό θα επανερχόμα­στε συχνά.

[ SID: 13674804]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece