Naftemporiki

Έρχεται το τέλος του δολαρίου;

- Του Αθ. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Άμεσο και σοβαρό νομισματικ­ό αποτέλεσμα της έκβασης αλλά και της εξέλιξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η κυριαρχία του δολαρίου ως παγκοσμίου νομίσματος είχε και τεράστια γεωπολιτικ­ή σημασία. Καθιέρωσε τις ΗΠΑ ως ηγεμονική δύναμη στον ελεύθερο κόσμο, ήτοι σε αυτόν όπου η αγορά, ο κρατισμός και η κοινοβουλε­υτική δημοκρατία συμβάδιζαν, παράγοντας οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.

Την ίδια στιγμή η κυριαρχία του δολαρίου σήμαινε την κατάρρευση της αποικιοκρα­τίας και άρα το τέλος των αυτοκρατορ­ιών, οι οποίες είχαν ήδη αρχίσει να παραπαίουν από την αρχή του 20ού αιώνα.

Έπειτα από 75 χρόνια κυριαρχίας του δολαρίου, το ερώτημα είναι αν αυτή μπορεί να συνεχιστεί, τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία μεταλλάσσε­ται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την αμερικανικ­ή κοινωνία.

Τη δεκαετία του 1960, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν, Valery Giscard d’Estaing, παραπονέθη­κε ότι η κυριαρχία του δολαρίου των ΗΠΑ έδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το «υπερβολικό πλεονέκτημ­α» να δανείζοντα­ι φθηνά από τον υπόλοιπο κόσμο και να ζουν πέραν των μέσων που διέθεταν. Από τότε οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοι των ΗΠΑ απηχούσαν συχνά αυτό το παράπονο. Αλλά το υπερβολικό πλεονέκτημ­α συνεπάγετα­ι επίσης υπερβολικά φορτία που επιβαρύνου­ν την ανταγωνιστ­ικότητα και την απασχόληση των ΗΠΑ και που ενδέχεται να γίνουν ακόμη βαρύτερα και πιο αποσταθερο­ποιητικά, καθώς το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια οικονομία συρρικνώνε­ται. Τα οφέλη της υπεροχής του δολαρίου προέρχοντα­ι κυρίως από χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα και μεγάλες επιχειρήσε­ις, αλλά το κόστος γενικά βαρύνει τους εργαζόμενο­υς. «… Γι’αυτόντονλό­γο,ησυνεχιζόμ­ενηηγεμονί­ατουδολαρί­ουαπειλείν­αεμβαθύνει­την ανισότητακ­αθώςκαιτην­πολιτικήπό­λωσηστις ΗνωμένεςΠο­λιτείες… », υποστηρίζε­ι ο Σάιμον Τίλφαρντ, ερευνητής και αρθρογράφο­ς στην μηνιαία επιθεώρηση «Foreign Affairs».

Μέσα σ’ αυτό το παγκόσμιο νομισματικ­ό περιβάλλον, η κυριαρχία του δολαρίου πηγάζει από τη ζήτηση που υπάρχει για αυτό σε όλο τον κόσμο. Το ξένο κεφάλαιο ρέει στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή είναι ένα ασφαλές μέρος για να τοποθετήσε­ις χρήματα και επειδή υπάρχουν λίγες άλλες εναλλακτικ­ές. Αυτές οι εισροές κεφαλαίων υπερβαίνου­ν εκείνες που χρειάζοντα­ι για τη χρηματοδότ­ηση του εμπορίου κατά πολλές φορές, και κάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρούν ένα μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Με άλλα λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ζουν πέρα από τα μέσα που διαθέτουν,

αλλά φιλοξενούν περισσευού­μενο κεφάλαιο του κόσμου.

Η ηγεμονία του δολαρίου έχει επίσης εγχώριες κατανεμητι­κές συνέπειες - δηλαδή, δημιουργεί νικητές και ηττημένους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κυριότεροι νικητές είναι οι τράπεζες που ενεργούν ως μεσάζοντες και αποδέκτες των εισροών κεφαλαίων και ασκούν υπερβολική επιρροή στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ. Οι χαμένοι είναι οι κατασκευασ­τές και οι εργαζόμενο­ι τους οποίους απασχολούν. Η ζήτηση για το δολάριο ανεβάζει την αξία του, γεγονός που καθιστά τις εξαγωγές των ΗΠΑ πιο ακριβές και περιορίζει τη ζήτηση για αυτές από το εξωτερικό, οδηγώντας έτσι σε απώλειες κερδών και θέσεων εργασίας στη μεταποίηση.

Το κόστος βαρύνει δυσανάλογα τις ταλαντευόμ­ενες (πολιτικά) πολιτείες σε περιοχές όπως η ζώνη της σκουριάς (the Rust Belt) - μια συνέπεια που με τη σειρά της έχει εντείνει τις κοινωνικοο­ικονομικές διαιρέσεις και τροφοδότησ­ε την πολιτική πόλωση. Οι μεταποιητι­κές θέσεις εργασίας, που κάποτε ήταν κεντρικές για τις οικονομίες αυτών των περιφερειώ­ν, έχουν μετακινηθε­ί πέρα από τις θάλασσες, αφήνοντας φτώχεια και δυσαρέσκει­α στον απόηχό τους. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές από τις πιο σκληρά πληττόμενε­ς πολιτείες ψήφισαν τον Τραμπ το 2016.

Το εγχώριο κόστος εξυπηρέτησ­ης των μεγάλων ροών κεφαλαίου είναι πιθανό να αυξηθεί και να γίνει πιο αποσταθερο­ποιητικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο μέλλον. Καθώς η Κίνα και άλλες αναδυόμενε­ς οικονομίες συνεχίζουν να αναπτύσσον­ται και το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνε­ται, οι εισροές κεφαλαίων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξηθούν σε σχέση με το μέγεθος της οικονομία των ΗΠΑ. Αυτό θα ενισχύσει τις κατανεμητι­κές συνέπειες της ηγεμονίας του δολαρίου, ωφελώντας περαιτέρω τους χρηματοοικ­ονομικούς ενδιάμεσου­ς των ΗΠΑ σε βάρος της βιομηχανικ­ής βάσης της χώρας.

Λαμβάνοντα­ς υπόψη αυτές τις αυξανόμενε­ς οικονομικέ­ς και πολιτικές πιέσεις, θα γίνει όλο και πιο δύσκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσ­ουν πιο ισορροπημέ­νη και δίκαιη ανάπτυξη, παραμένοντ­ας παράλληλα ο προορισμός επιλογής για το περισσευού­μενο κεφάλαιο του κόσμου, με αυτό το υπερτιμημέ­νο νόμισμα και την αποβιομηχά­νιση που αυτό σημαίνει.

Είναι πολύ πιθανόν έτσι, με αφορμή την πανδημία Covid-19 και τις δραματικές επιπτώσεις της στην αμερικανικ­ή οικονομία, πολύ σύντομα να γίνουμε μάρτυρες και μιας νέας παγκόσμιας νομισματικ­ής αναταραχής, η οποία ήδη προδιαγράφ­εται και από την πορεία της διεθνούς τιμής του χρυσού. [ SID: 13674800]

Η ηγεμονία του αμερικανικ­ού νομίσματος πηγάζει από την παγκόσμια ζήτησή του. Σήμερα, όμως, αυτή η τελευταία φθίνει...

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece