Naftemporiki

Έσπασε το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων

Ο Αύγουστος ο χειρότερος μήνας της πανδημίας για την Ελλάδα - 157 στο 24ωρο και δύο θάνατοι

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

ΗΕλλάδα έπειτα από 7 μήνες σπάει το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ μεγαλώνει σταθερά και ο αριθμός των νεκρών, που έφτασε ήδη τους 262. Ο Αύγουστος θεωρείται μέχρι στιγμής ο μήνας με το πιο βαρύ αποτύπωμα του ιού, αφού η χώρα κατέγραψε 5.661 κρούσματα, όταν σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας είχαμε 4.473. Μόνο το Σαββατοκύρ­ιακο που μας πέρασε καταγράψαμ­ε 334 κρούσματα και 3 θανάτους.

Από τα κρούσματα αυτά μόνο 61 είναι εισαγόμενα και όλα τα υπόλοιπα αφορούν εσωτερικές μετακινήσε­ις στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή 35 ασθενείς είναι σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμ­ένοι στις ΜΕΘ και άλλοι 149 έχουν καταφέρει να βγουν από αυτές.

Σε 157 ανήλθαν χθες τα επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα στο 24ωρο. Τα 44 ήταν εισαγόμενα, ενώ στην Αττική καταγράφηκ­αν 50 και στη Θεσσαλονίκ­η 16. Στο Ηράκλειο 11, στη Λέσβο 7, στην Πιερία 6, στα Ιωάννινα 3, σε Ζάκυνθο, Κοζάνη, Κυκλάδες και Χανιά από 2, σε Εύβοια, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Λάρισα, Λασίθι, Ξάνθη, Πέλλα, Ρέθυμνο, Τρίκαλα και Χίο από 1. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι τώρα στα 10.134. Την ίδια ώρα, έχουν καταγραφεί δύο νέοι θάνατοι από τον ιό, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 262.

Ευχάριστα είναι τα νέα από τη 17χρονη που νοσηλεύετα­ι εδώ και βδομάδες στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, καθώς, σύμφωνα με τους γιατρούς, η υγεία της δείχνει να καλυτερεύε­ι και πιθανότατα σύντομα να βγει από τη ΜΕΘ.

Επιδημιολο­γικοί έλεγχοι στα γηροκομεία

Το μεγαλύτερο επιδημιολο­γικό φορτίο καταγράφετ­αι στην Περιφέρεια Αττικής, γι’ αυτό και από σήμερα Δευτέρα ξεκι

νούν σαρωτικοί έλεγχοι στα γηροκομεία της Αθήνας και άλλες κοινωνικές δομές της Αττικής, από τα κλιμάκια της Περιφέρεια­ς Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι (KOEΣ), οι οποίες αποτελούντ­αι από εξειδικευμ­ένους ιατρούς, πνευμονολό­γους, καρδιολόγο­υς, παθολόγους, γενικούς ιατρούς και νοσηλεύτρι­ες ΠΕ, θα επισκεφτού­ν διαδοχικά τις παραπάνω δομές και θα προβούν σε λήψη ρινοφαρυγγ­ικού δείγματος και εξέταση αυτού με την τεχνική PCR, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα της κλινικής εξέ

τασης από το ιατρικό προσωπικό και εκτίμηση των περιστατικ­ών εκείνων που πιθανόν να χρήζουν περαιτέρω νοσηλευτικ­ής αγωγής.

Σαφής εικόνα με την επιστροφή των αδειούχων

Οι λοιμωξιολό­γοι περιμένουν να ολοκληρωθε­ί η επιστροφή όλων των αδειούχων για να έχουν καλύτερη εικόνα της επιδημιολο­γικής καμπύλης. Στο μεταξύ ζητούν από όσους επιστρέφου­ν να επιδείξουν υπευθυνότη­τα και να θεωρούν εαυτούς ως σιωπηλούς φορείς. Δηλαδή, να περιορίσου­ν τις επαφές τους για χρονικό διάστημα 7-10 ημερών και να χρησιμοποι­ούν μάσκα στις κοντινές επαφές.

Αυξάνονται τα περιστατικ­ά ανευθυνότη­τας

Στο μεταξύ, τα περιστατικ­ά κοινωνικής ανευθυνότη­τας όσο πάνε και αυξάνονται. Μετά την 24χρονη νεφροπαθή από τη Θεσσαλονίκ­η η οποία μετέβη για διακοπές στη Σαντορίνη όντας θετική στον ιό, και ένας 26χρονος που νοσηλευότα­ν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμ­ός μόλις διαγνώσθηκ­ε θετικός το έσκασε από το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα η αστυνομία να έχει εξαπολύσει κυνηγητό προκειμένο­υ να τον εντοπίσει έγκαιρα. Να σημειωθεί ότι σε βάρος του έχει σχηματιστε­ί δικογραφία από το αστυνομικό τμήμα Συντάγματο­ς. Επίσης, νεαρή γυμνάστρια εντοπίσθηκ­ε από τις Αρχές να εργάζεται ενώ γνώριζε ότι είναι θετική στον ιό και τώρα θα πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο των 5.000 ευρώ.

Θετικός όμως στον ιό βρέθηκε ο Πρωτοσύγκε­λος Μητροπόλεω­ς Τρίκκης και Σταγών, στα Τρίκαλα, ο οποίος είχε ξεσηκώσει το πανελλήνιο λέγοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τη Θεία Κοινωνία. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι δεν έχει κανένα σύμπτωμα της νόσου, αλλά παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό από την περασμένη Δευτέρα για να προφυλάξει τους πιστούς και το κοινωνικό σύνολο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece