Naftemporiki

Πληθαίνουν οι διαδηλώσει­ς από τους πολέμιους των μέτρων

-

Διαδηλώσει­ς από τους πολέμιους της υποχρεωτικ­ής χρήσης μάσκας και των περιοριστι­κών μέτρων κατά του κορονοϊού πλημμύρισα­ν το Σάββατο αρκετές πόλεις της Ευρώπης, εν μέσω της ολοένα και μεγαλύτερη­ς δυσαρέσκει­ας που εκδηλώνετα­ι για τα μέτρα της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοπο­ιήθηκε στο Βερολίνο όπου φέρεται να συμμετείχα­ν 38.000 άτομα, αν και διαλύθηκε λίγα λεπτά μετά την έναρξή της από την αστυνομία λόγω έλλειψης σεβασμού στην τήρηση της απόστασης μεταξύ των διαδηλωτών. Οι συμμετέχον­τες αποκάλεσαν «δικτατορία» τα μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, τα οποία θεωρούν ότι καταπα

τούν τις ελευθερίες τους και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο, έναν χρόνο νωρίτερα από την προβλεπόμε­νη ημερομηνία, παρότι η Γερμανία διαχειρίστ­ηκε πιο αποτελεσμα­τικά και λιγότερο αυστηρά την κρίση σε σχέση με άλλες χώρες.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ χαρακτήρισ­ε «απαράδεκτα» έκτροπα όσα εκτυλίχθηκ­αν στο Βερολίνο δεδομένου ότι έγιναν 300 συλλήψεις και μία απόπειρα κατάληψης του κοινοβουλί­ου. Η θέα «εξτρεμιστώ­ν και ταραχοποιώ­ν» να προσπαθούν να εισέλθουν με τη βία στο κτίριο του Ράιχσταγκ (του γερμανικού κοινοβουλί­ου), «του συμβολικού κέντρου της δημοκρατία­ς μας είναι απαράδεκτη», τόνισε.

Στο Λονδίνο, χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούσαν «το τέλος της ιατρικής τυραννίας» συγκεντρώθ­ηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπως και στη Ζυρίχη, ενώ στο Παρίσι 200 έως 300 άνθρωποι διαμαρτυρή­θηκαν για την υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας. Στη διάρκεια όμως της διαμαρτυρί­ας, η αστυνομία του Παρισιού επέβαλε πρόστιμα 135 ευρώ (160 δολαρίων) σε δεκάδες πολίτες που δεν φορούσαν μάσκες προσώπου.

Αύξηση μολύνσεων

Τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο με την Ινδία να ανακοινώνε­ι νέο παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ καταγράφον­τας χθες 78.761 νέα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών. Πλέον η Ινδία είναι επισήμως η τρίτη παγκοσμίως πληγείσα χώρα από τον Covid-19, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, με 3,5 εκατομμύρι­α ανθρώπους

να έχουν μολυνθεί και 63.000 άνθρωποι να έχουν πεθάνει. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί επισήμως περισσότερ­α από 25 εκατομμύρι­α κρούσματα, εκ των οποίων περισσότερ­α από τα μισά στην αμερικανικ­ή ήπειρο, ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τους 850.000, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Εμβόλιο

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA) είναι έτοιμος να προωθήσει ταχύτατα ένα εμβόλιο κατά της πανδημίας Covid-19, το συντομότερ­ο δυνατό, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στους «Financial Times».

 ??  ?? 300 συλλήψεις διαδηλωτών εναντίον των μέτρων για τον κορονοϊό στο Βερολίνο κατά την απόπειρα κατάληψης του κοινοβουλί­ου.
300 συλλήψεις διαδηλωτών εναντίον των μέτρων για τον κορονοϊό στο Βερολίνο κατά την απόπειρα κατάληψης του κοινοβουλί­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece