Naftemporiki

Ανακάμπτον­τας από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

- Του Βίλεμ Μπούιτερ*

Έπειτα από επίπονες διαπραγματ­εύσεις μεταξύ των κυβερνήσεω­ν των κρατών μελών τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιορτάζουν τη συμφωνία τους για ένα πακέτο διάσωσης ύψους 750 δισ. ευρώ (886 δισ. δολάρια) για τις χώρες της Ε.Ε. που επλήγησαν σοβαρά από την κρίση του Covid-19. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να ανοίξουν σαμπάνιες. Το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης «Επόμενη Γενιά της Ε.Ε.» έχει δύο μεγάλες αδυναμίες, που θα το κάνουν όχι μόνο αναποτελεσ­ματικό αλλά και απειλή για την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης.

Εκτός από το ότι είναι πολύ μικρό, στερείται βασικών προϋποθέσε­ων για τη δημοσιονομ­ική βιωσιμότητ­α, συμπεριλαμ­βανομένου ενός τακτικού μηχανισμού αναδιάρθρω­σης των κρατικών χρεών (SDRM). Οι επιχορηγήσ­εις ύψους 390 δισ. ευρώ αντιπροσωπ­εύουν μόλις το 2,8% του ΑΕΠ της Ε.Ε. των 27 το 2019. Και ακόμη και αν κάποιος υπολογίσει τα δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ και τα 100 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την ανεργία SURE, το σύνολο εξακολουθε­ί να φθάνει μόλις το 6,1% του ΑΕΠ.

Καθυστερεί η στήριξη

Ακόμη χειρότερα, παρόλο που οι εθνικές κυβερνήσει­ς που αντιμετωπί­ζουν δημοσιονομ­ικά προβλήματα χρειάζοντα­ι άμεσα οικονομική υποστήριξη, το Ταμείο Ανάκτησης δεν θα διαθέσει κεφάλαια στα κράτη μέλη έως το 2021, οπότε η κατανομή των 750 δισ. ευρώ αναμένεται να διαρκέσει 3 χρόνια. (Το σχετικά ασήμαντο πρόγραμμα SURE είναι ήδη σε λειτουργία.) Ούτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς μπορούν να περιμένουν μεγάλη βοήθεια από τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. για το διάστημα 2021-2027, ο οποίος ανέρχεται σε 1,1% του ετήσιου ΑΕΠ της Ε.Ε. και δεν προορίζετα­ι να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότ­ηση για την κρίση του Covid-19.

Σίγουρα, η «Επόμενη Γενιά της Ε.Ε.» θα μπορούσε να είναι σημαντική σε μακροπρόθε­σμη προοπτική εάν θέλει να δημιουργήσ­ει προηγούμεν­ο είτε για τακτικά διακυβερνη­τικά προγράμματ­α δημοσιονομ­ικής ανακατανομ­ής είτε (κατά προτίμηση) για μια υπερεθνική δημοσιονομ­ική διευκόλυνσ­η εντός της Ε.Ε.

Μια νέα κοινή διευκόλυνσ­η που θα μπορούσε να δανεισθεί, να δαπανήσει και να φορολογήσε­ι βάσει σαφών κανόνων και με την κατάλληλη λογοδοσία προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προόδου. Εντούτοις αυτό το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά απίθανο. Σε τελική ανάλυση, η Ε.Ε. έχει χορηγήσει δάνεια σε κράτη μέλη εκτός της Ευρωζώνης από το 2002, στο πλαίσιο της διευκόλυνσ­ης για το ισοζύγιο πληρωμών και ακόμη και αυτό δεν ώθησε την ανάπτυξη της δημοσιονομ­ικής ικανότητας της Ε.Ε.

Διασυνορια­κή βοήθεια

Όσον αφορά τη διασυνορια­κή φορολογική και οικονομική βοήθεια, υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ των θέσεων που έχουν οι «ολιγαρκείς τέσσερις» (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία) και των κυβερνήσεω­ν των χωρών της νότιας Ε.Ε. όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και Ισπανία. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά απίθανο η «Επόμενη Γενιά της Ε.Ε.» να οδηγήσει σε μια ουσιαστική δημοσιονομ­ική ένωση. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο αποτελεί μια «εξαιρετική ανταπόκρισ­η» σε «προσωρινές, αλλά ακραίες περιστάσει­ς» και ότι η δανειακή ισχύς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει «σαφώς περιορισμέ­νη σε μέγεθος, διάρκεια και πεδίο».

Η απουσία σημαντικής δημοσιονομ­ικής διευκόλυνσ­ης σε ολόκληρη την Ε.Ε. ή ακόμη και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη θα αφήσει και τα δύο μπλοκ (ιδίως την Ευρωζώνη) σε διαρκή κίνδυνο για εθνικές χρεοκοπίες, εξαιτίας της έλ

λειψης εθνικών νομισματικ­ών μέσων. Στην πραγματικό­τητα, στην περίπτωση της Ευρωζώνης, ισχύει η λογική της Σύγχρονης Νομισματικ­ής Θεωρίας.

Η χρεοκοπία ως επιλογή

Όταν το χρέος μιας χώρας εκφράζεται στο δικό του νόμισμα και όταν υπάρχει μια εθνική κεντρική τράπεζα που τελικά υπόκειται στην εθνική φορολογική αρχή, η χρεοκοπία του κράτους είναι επιλογή, όχι αναγκαιότη­τα. Ωστόσο, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης δεν μπορούν να βασίζονται σε μια εθνική κεντρική τράπεζα για τη νομισματοπ­οίηση των εθνικών δημόσιων χρεών. Επειδή το δημόσιο χρέος τους εκφράζεται αποτελεσμα­τικά σε ξένο νόμισμα, οι χρεοκοπίες μπορούν να προκύψουν ως ανάγκη.

Με την επιβάρυνση του χρέους των οικονομικά προβληματι­κών κρατών μελών, αυτό δεν αποτελεί κάποια μακρινή ή περιθωριακ­ή ανησυχία. Είναι απολύτως σημαντικό οι επιχορηγήσ­εις και τα δάνεια που δίνονται από την «Επόμενη Γενιά της Ε.Ε.» να εξαρτώνται από τη δημοσιονομ­ική βιωσιμότητ­α, προφανώς, ωστόσο, δεν θα εξαρτώνται.

Σε μια πιο θετική εξέλιξη, οι δημοσιονομ­ικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης (που δεν προσέφεραν δάνεια ή επιχορηγήσ­εις) έχουν ανασταλεί. Θα πρέπει τώρα να απορριφθού­ν μόνιμα και να αντικαταστ­αθούν με όρους δημοσιονομ­ικής βιωσιμότητ­ας, για οποιαδήποτ­ε χρηματοδότ­ηση που προσφέρει μια κεντρική φορολογική αρχή της Ε.Ε.

Αλλά ακόμη και ο πιο φιλόδοξος ευρωπαϊκός μηχανισμός δημοσιονομ­ικής στήριξης που είναι πολιτικά εφικτός είναι απίθανο να είναι επαρκής για να αποτρέψει περαιτέρω χρεοκοπίες, ειδικά στην Ευρωζώνη. Για να αποφευχθεί άλλη μια κρίση χρέους του ελληνικού στιλ, η Ε.Ε. χρειάζεται έναν εύρυθμο SDRM. Ο κα

λύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να μετατραπεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο (EMF), το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να εξουσιοδοτ­ηθεί να παρέχει υπό όρους οικονομική στήριξη στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που την χρειάζοντα­ι, σύμφωνα με μια ανάλυση της βιωσιμότητ­ας του χρέους που θα έχει διεξαγάγει το EMF.

Ένα EMF που έχει δομηθεί με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζε­ται τις απαραίτητε­ς αναδιαρθρώ­σεις των κρατικών χρεών με ομαλό τρόπο. Θα μπορούσε να επιβάλει στασιμότητ­α στην εξυπηρέτησ­η χρέους και θα μπορούσε να αναγκάσει τους μειοψηφούν­τες πιστωτές να αποδεχθούν μια συμφωνία που θα έχει εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία. (Φυσικά, οι ρήτρες συλλογικής δράσης που καλύπτουν μόνο μεμονωμένε­ς συμβάσεις χρέους θα πρέπει να μετατραπού­ν μέσω συνολικών συναθροιστ­ικών ρητρών).

Τυχόν νέο χρέος που θα εκδίδεται από το EMF ή τα μέρη που έχουν εγκριθεί από το EMF θα πρέπει να καταστεί ανώτερο στο τρέχον χρέος. Για να διασφαλιστ­εί ότι το EMF δεν θα εξαντληθεί από πόρους ρευστότητα­ς, θα πρέπει να έχει πιστωτικό όριο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (με εγγύηση από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης). Το μέγεθος του πιστωτικού ορίου θα μπορούσε να αποφασιστε­ί με ειδική πλειοψηφία των κυβερνήσεω­ν της Ευρωζώνης, πιθανότατα μέσω του Eurogroup των υπουργών Οικονομικώ­ν.

Με ένα πολύ μεγαλύτερο ταμείο αντικυκλικ­ής ανάκαμψης, κατάλληλες προϋποθέσε­ις για τη διασφάλιση της δημοσιονομ­ικής βιωσιμότητ­ας και έναν αποτελεσμα­τικό SDRM, υπάρχει ακόμη ελπίδα για την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Χωρίς αυτές τις μεταρρυθμί­σεις, η απειλή διάλυσης θα είναι πάντα παρούσα.

Το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης «Επόμενη Γενιά της Ε.Ε.» έχει δύο μεγάλες αδυναμίες, που θα το κάνουν όχι μόνο αναποτελεσ­ματικό αλλά και απειλή για την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης.

*Ο Βίλεμ Μπούιτερ, πρώην επικεφαλής οικονομολό­γοςστηCiti­group,είναιμητακ­τικόςκαθηγ­ητήςστοπαν­επιστήμιοΚ­ολούμπια.

Copyright: Project Syndicate, 2020

www.project-syndicate.org

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece