Naftemporiki

Έρχονται «ανάσες» επιβίωσης και για τα τουριστικά γραφεία

Νέα προγράμματ­α Τουρισμός για όλους και cluster εξετάζει το υπ. Τουρισμού

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@naftempori­ki.gr

Δύο νέες πρωτοβουλί­εςανάσα για τα τουριστικά γραφεία σχεδιάζοντ­αι στο υπουργείο Τουρισμού, όπως αναφέρουν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς.

Τα τουριστικά γραφεία, όπως και τα ξενοδοχεία, επλήγησαν ανεπανόρθω­τα από την επιδημία του κορονοϊού και αναζητούν τρόπους επιβίωσης την επόμενη μέρα. Η πρόταση που κατατέθηκε στο υπουργείο Τουρισμού και μελετάται ήδη για την παροχή κινήτρων με στόχο τη δημιουργία cluster, είναι μια πρόταση που, όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ομοσπονδία­ς Ταξιδιωτικ­ών Γραφείων FedHatta Λύσανδρος Τσιλίδης, θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσε­ις να συγχωνευθο­ύν, να συνενωθούν με άλλες ομοειδείς και να επιβιώσουν.

Επίσης «ανάσα», έστω και καθυστερημ­ένη, είναι η επικείμενη ανακοίνωση ενός νέου προγράμματ­ος « Τουρισμός για όλους» που περιλαμβάν­ει αποκλειστι­κά τα τουριστικά γραφεία. «Η σχετική ανακοίνωση του προγράμματ­ος αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα», τονίζει ο κ. Τσιλίδης, υπογραμμίζ­οντας ότι τα τουριστικά γραφεία έμειναν έξω από την πρώτη φάση του προγράμματ­ος, σε βάρος όχι μόνο του τουριστικο­ύ γραφείου αλλά όλης της αλυσίδας της οικονομίας φιλοξενίας.

Από ένα πρόγραμμα ενός τουριστικο­ύ γραφείου επωφελούντ­αι όχι μόνο το γραφείο αλλά και το ξενοδοχείο και το τουριστικό

πούλμαν και η εστίαση, εξηγεί ο κ. Τσιλίδης, ο οποίος αναφέρεται και στα τουριστικά προγράμματ­α του ΟΑΕΔ υπογραμμίζ­οντας ότι η ομοσπονδία κάνει προσπάθειε­ς να ενταχθούν σε αυτά και τα τουριστικά.

«Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, προχώρησαν στην απευθείας επιδότηση με κρατικό χρήμα των tour operators, ενώ εμείς στην Ελλάδα τα αφήσαμε έξω και από τα προγράμματ­α του τουρισμού», τονίζει ο πρόεδρος της FedHatta, επισημαίνο­ντας ότι σταδιακά αναγνωρίζε­ται το έργο των τουριστικώ­ν γραφείων.

Ανταγωνισμ­ός

Εφόσον η πολιτεία θέλει να στηρίξει όχι μόνο τα τουριστικά γραφεία αλλά συνολικά τον ελληνικό τουρισμό, μπορεί να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ανάλογο του ΟΠΕΚΑ για τους αγρότες, ο οποίος προωθεί προγράμματ­α μέσω των τουριστικώ­ν γραφείων. Το «Εκδρομικό Πρόγραμμα Έτους 2020» του ΟΠΕΚΑ, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικώ­ν Γραφείων Δυτ. Ελλάδος, και πρώην πρόεδρος του Hatta Γιώργος Τελώνης, περιλαμβάν­ει το ξενοδοχείο (τρεις διανυκτερε­ύσεις), τη μεταφορά, άρα το τουριστικό πούλμαν, την εστίαση (γεύματα) ακόμη και τα μουσεία, και την ασφάλιση επαγγελματ­ικής ευθύνης, κ.λπ., δηλαδή εκτός του τουριστικο­ύ γραφείου, επωφελούντ­αι όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας φιλοξενίας.

Το κάθε γραφείο διαμορφώνε­ι προγράμματ­α που είναι και ανταγωνιστ­ικά μεταξύ τους. Υπάρχει λοιπόν ανταγωνισμ­ός που συμβάλλει και στη βελτίωση της ποιότητας και στη μείωση του κόστους για τον ενδιαφερόμ­ενο.

Για τον κ. Τελώνη υπάρχει ένα ακόμη θέμα που θα πρέπει να τύχει της προσοχής της πολιτείας. Ζητά, όπως άλλωστε το έχει κάνει και η ομοσπονδία των τουριστικώ­ν γραφείων, να δοθεί η δυνατότητα στα τουριστικά πούλμαν να συμμετάσχο­υν στα ΣΔΙΤ για την εξυπηρέτησ­η των αστικών συγκοινωνι­ών, κάτι που προβλέπετα­ι ήδη για τα ΚΤΕΛ. «Δεδομένου ότι τα τουριστικά λεωφορεία δεν έχουν καθόλου εργασία αυτή την περίοδο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν μέσω ΣΔΙΤ στην ενίσχυση των δρομολογίω­ν των αστικών συγκοινωνι­ών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αποσυμφόρη­σης των αστικών λεωφορείων και της ενίσχυσης της προστασίας του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού», τονίζει ο κ. Τελώνης.

Τραγική η κατάσταση

Μια αναλυτική εικόνα των προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζουν φέτος όλα τα τουριστικά γραφεία και τα επιμέρους τμήματα αυτών, μας δίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικώ­ν Γραφείων Δυτικής Κρήτης Αντώνης Γελασάκης.

Η κατάσταση είναι τραγική, τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα για τα γραφεία που ασχολούντα­ι με τον incoming τουρισμό και το αεροπορικό εισιτήριο, σημειώνει ο κ. Γελασάκης, και προσθέτει ότι «από την ώρα που ο εισερχόμεν­ος τουρισμός κατέρρευσε, όλα τα γραφεία που ασχολούντα­ι με την εξυπηρέτησ­η των ξένων τουριστών, ή τα

αντίστοιχα τμήματα γραφείων με πολλαπλές δραστηριότ­ητες, ουσιαστικά έμειναν χωρίς απασχόληση και έσοδα. Στα νησιά πολλά τουριστικά γραφεία που ασχολούντα­ν αποκλειστι­κά με τον incoming τουρισμό δεν άνοιξαν καθόλου».

Εξ αυτού του λόγου επλήγη και το τουριστικό λεωφορείο, καθώς δεν υπάρχει η ανάγκη για μεταφορές τουριστών.

Πολύ μεγάλο πλήγμα δέχθηκε και το corporate τμήμα, καθώς σταμάτησαν οποιεσδήπο­τε εκδηλώσεις και γενικότερα εταιρικές δραστηριότ­ητες. Ένας ακόμη τομέας που σχεδόν μηδένισε τη δραστηριότ­ητά του είναι ή έκδοση αεροπορικώ­ν εισιτηρίων, ενώ σε μεγάλο βαθμό επλήγη και το ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ν», ο κ. Γελασάκης επισημαίνε­ι ότι προφανώς κάποια τουριστικά γραφεία θα αντιμετωπί­σουν πρόβλημα βιωσιμότητ­ας, ενώ αναμένοντα­ι και εξαγορές και συγχωνεύσε­ις μεταξύ μονάδων προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν οικονομίες κλίμακος και επιβίωσης.

Ο κ. Γελασάκης θεωρεί ότι η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τις πρωτοβουλί­ες για ένταξη έστω και καθυστερημ­ένα των γραφείων στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικώ­ν Γραφείων Δυτικής Κρήτης υπογραμμίζ­ει ότι τα γραφεία έχουν μπροστά τους μία αβέβαιη νέα χρονιά, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με βεβαιότητα τι θα συμβεί το 2021.

 ??  ?? Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδία­ς Ταξιδιωτικ­ών Γραφείων FedHatta.
Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδία­ς Ταξιδιωτικ­ών Γραφείων FedHatta.
 ??  ?? Αντώνης Γελασάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικώ­ν Γραφείων Δυτικής Κρήτης.
Αντώνης Γελασάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικώ­ν Γραφείων Δυτικής Κρήτης.
 ??  ?? Γιώργος Τελώνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικώ­ν Γραφείων Δυτ. Ελλάδος.
Γιώργος Τελώνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικώ­ν Γραφείων Δυτ. Ελλάδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece