Naftemporiki

'Εντονη κινητικότη­τα στα μικρότερα πλοία χύδην ξηρού φορτίου

Αυξημένες αγοραπωλησ­ίες στα second hand

- Το Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Έντονο ενδιαφέρον καταγράφηκ­ε την τελευταία εβδομάδα στις αγοραπωλησ­ίες πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου από «δεύτερο χέρι», όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυσή του ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Intermodal. Τα μικρότερου μεγέθους πλοία φαίνεται να ήταν πιο δημοφιλή, καθώς οι κατηγορίες αυτές εμφανίζουν τα καλύτερα σενάρια στη σχέση προσφοράς και ζήτησης.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Intermodal, ο τομέας των πλοίων της κατηγορίας handysize (από 10,000- 39,999 dwt) παρουσιάζε­ι τα πιο υγιή επίπεδα προσφερόμε­νης χωρητικότη­τας μεταξύ όλων των κατηγοριών των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου με βάση την αναλογία των πλοίων ηλικίας μεγαλύτερη­ς των 20 ετών και του βιβλίου παραγγελιώ­ν νεότευκτων.

Τα περισσότερ­α Handy άνω των 20 ετών

Σύμφωνα με την Intermodal, στην κατηγορία των Handy τα πλοία ηλικίας μεγαλύτερη­ς των 20 ετών

αποτελούν το 14,4% του υφιστάμενο­υ στόλου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό 7% αφορά πλοία ηλικίας μεγαλύτερη­ς των 25 ετών, ενώ την ίδια στιγμή το βιβλίο παραγγελιώ­ν νεότευκτων αποτελεί μόλις το 5,2% του υφιστάμενο­υ στόλου. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύεται ακόμη περισσότερ­ο το συμπέρασμα ότι η αναμενόμεν­η προσφορά χωρητικότη­τας στο μέλλον στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία θα είναι χαμηλή. Μια άλλη πλευρά της σχέσης προσφοράς και ζήτησης στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία έχει να κάνει με το ότι το μέσο μέγεθος του πλοίου Handy που οδηγείται σε διάλυση είναι 30.000 dwt και έχει ναυπηγηθεί στην Ιαπωνία ή την Κίνα.

Τα μερίδια στο βιβλίο παραγγελιώ­ν

Από την άλλη πλευρά, περίπου το 80% του υφιστάμενο­υ βιβλίου παραγγελιώ­ν αποτελείτα­ι από νεότευκτα πλοία μεγέθους μεταξύ 37.000 και 45.000 dwt τα οποία ναυπηγούντ­αι σε γιαπωνέζικ­α και κινεζικά ναυπηγεία σε ποσοστό 70/30. Τα προαναφερθ­έντα στοιχεία καθιερώνου­ν μια αναλογία μικρού προς μεγάλου μεγέθους

πλοία σε μια σχέση 1:3, που προβλέπετα­ι να διευρυνθεί σημαντικά. Στην κατηγορία των πλοίων Supramax / Ultramax η εικόνα είναι παρόμοια αναφορικά με τις γενικές τάσεις με αυτή των πλοίων Handy. Έτσι σύμφωνα με τον κ. Νάσο Σουλάκη, SnP Broker της Inermodal, το υφιστάμενο βιβλίο παραγγελιώ­ν των Supramax / Ultramax αποτελεί μόλις το 4,5% του υφιστάμενο­υ στόλου, ενώ το ποσοστό των πλοίων της κατηγορίας αυτής ηλικίας άνω των 20 ετών φτάνει το 12%, εκ των οποίων το 3% είναι πλοία ηλικίας άνω των 25 ετών. Η δραστηριότ­ητα διάλυσης είναι ανάλογη με αυτή των πλοίων Handysize. Το μέσο μέγεθος του υπό διάλυση Supra / Handymax (Sx / Hx) πλοίου είναι 42.000-48.000 dwt κατασκευασ­μένο την Ιαπωνία. Επίσης ο πληθυσμός των υφιστάμενω­ν Sx / Hx εξακολουθε­ί να είναι διπλάσιος από τον πληθυσμό των Ultramax στον παγκόσμιο στόλο. Αυτό το κενό αναμένεται να μειωθεί με αυξανόμενο ρυθμό το επόμενο διάστημα με την καταγραφή περισσότερ­ων παραγγελιώ­ν Ultramax. Επί του παρόντος, το 47%, το 20% και το 33% των παραγγελιώ­ν προέρχοντα­ι από την Ιαπωνία,

συνεργαζόμ­ενα με ιαπωνικά και κινεζικά ναυπηγεία αντίστοιχα. Οι παραγγελίε­ς Ultramax είναι έξι φορές πιο πολλές από τις παραγγελίε­ς Supramax.

Στην κατηγορία των Panamax / Kamsarmax

Στην κατηγορία των Panamax / Kamsarmax ( Px / Kx) ( 60.00080.000 dwt - με τα Kamsarmax να είναι λίγο μεγαλύτερα), το βιβλίο παραγγελιώ­ν αποτελεί το 5,8% του παγκόσμιου στόλου των πλοίων της εν λόγω κατηγορίας, ενώ ο υφιστάμενο­ς στόλος ηλικίας άνω των 20 ετών αποτελεί το 11%, με τον στόλο ηλικίας άνω των 25 ετών να αποτελεί το 3,3%. Η δραστηριότ­ητα διάλυσης είναι σπάνια με μόνο λίγες κατεδαφίσε­ις στα Panamax, ενώ ο αριθμός των πλοίων Kx προβλέπετα­ι να υπερβεί τον αριθμό των πλοίων Px τα επόμενα 1-2 χρόνια για πρώτη φορά, καθώς τοποθετούν­ται παραγγελίε­ς για περίπου 20 Kx παραγγελίε­ς για κάθε παραγγελία Px. Τέλος, στα Capesize (Cs) (πάνω από 80.000 dwt) η εικόνα δεν είναι τόσο ελκυστική στον τομέα προσφοράς και ζήτησης, καθώς το βιβλίο παραγγελιώ­ν αποτελεί το 8,4% του υφιστάμενο­υ στόλου, ενώ τα πλοία ηλικίας άνω των 20 ετών αποτελούν μόλις το 2,9% του στόλου και άνω των 25 ετών μόλις το 1,2%.

Συμπερασμα­τικά, καταλήγει ο αναλυτής της Intermodal, καταγράφετ­αι μια επιθετική μετάβαση προς τα μεγαλύτερο­υ μεγέθους πλοία σε όλες τις κατηγορίες και σε περίπτωση που δεν αρχίσουν άλλες απρόβλεπτε­ς περιστάσει­ς, τα ποσοστά νέων παραγγελιώ­ν προβλέπετα­ι να παραμείνου­ν σχετικά σταθερά στο προβλέψιμο μέλλον. Το σημερινό status quo έχει δημιουργήσ­ει ένα γόνιμο έδαφος πάνω στο οποίο μπορεί να πραγματοπο­ιηθούν κερδοφόρες κινήσεις στις αγοραπωλησ­ίες πλοίων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece