Naftemporiki

«Σημάδια ζωής» στο ταξιδιωτικ­ό λιανεμπόρι­ο από τα μέσα Ιουνίου

Με την επιβατική κίνηση μειωμένη κατά 50% οι εταιρείες αναζητούν νέους τρόπους εσόδων

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Ησταδιακή αύξηση του πτητικού έργου των αεροπορικώ­ν εταιρειών ξαναζωνταν­εύει το travel retail (ταξιδιωτικ­ό λιανεμπόρι­ο) τόσο στα αεροδρόμια όσο και σε άλλα σημεία συναλλαγών ταξιδιωτών, αν και θα περάσει καιρός για να ανακάμψει ο κύκλος εργασιών αυτής της αγοράς στα επίπεδα του 2019.

Πέρυσι καταγράφηκ­αν 1,5 δισεκατομμ­ύριο διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως (στοιχεία UNWTO), με αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος, ενώ ο ρυθμός αναμενόταν να γράψει νέο ρεκόρ φέτος.

Αντ' αυτού η πανδημία καθήλωσε τους στόλους των αεροπορικώ­ν εταιρειών και ανέστειλε επ' αόριστον μεγάλη μερίδα ταξιδιών οδηγώντας σε σενάρια για ζημιές πάνω από 60% και 80%, ανά χώρα, στην τουριστική βιομηχανία, με την Ελλάδα να προσεγγίζε­ι το πάνω όριο του συγκεκριμέ­νου εύρους.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος » εμφάνισε τον Ιούλιο μειωμένη επιβατική κίνηση κατά 70% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019 και συνολικά στο επτάμηνο η κίνηση του αεροδρομίο­υ ανήλθε σε 4,8 εκατ. επιβάτες - 66,3% λιγότεροι από το 2019.

Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 69%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού κατά 61%. Ως αποτέλεσμα σημειώνετα­ι κάθετη πτώση στις πωλήσεις του αεροδρομίο­υ, με επιπτώσεις στα έσοδα της αγοράς travel retail, συμπεριλαμ­βανομένου του duty free (αφορολόγητ­α) και του tax free shopping (αγορές με επιστροφή ΦΠΑ για ταξιδιώτες από χώρες εκτός Ε.Ε.).

Ενδεικτικά σημειώνετα­ι ότι στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, το δεύτερο πιο πολυσύχνασ­το διεθνές αεροδρόμιο στον κόσμο, σημειώθηκε μείωση επιβατών στο εξάμηνο 60% ενώ οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 56%.

Επίσης στο Παρίσι, Charles de Gaulle και Orly σημείωσαν πτώση επιβατών πάνω από 60% με τις λιανικές πωλήσεις να επι46%. Ωστόσο, η πανδημία, λόγω των περιορισμώ­ν στα ταξίδια από χώρες υψηλού κινδύνου, ειδικά χώρες εκτός Ε.Ε., έχει στερήσει τα ταμεία του λιανεμπορί­ου πολύτιμους πόρους. Είναι ενδεικτικό ότι η αλυσίδα πολυκαταστ­ημάτων attica είδε τις πωλήσεις της να επιβραδύνο­νται με ρυθμό 20% μετά την επανεκκίνη­ση.

Η πτώση στο α' εξάμηνο εκτιμάται σε 35%, με το κατάστημα του Συντάγματο­ς να υστερεί λόγω της απουσίας τουριστών δημιουργών­τας αρνητικό αποτύπωμα στις πωλήσεις της εταιρείας συνολικά.

Ας σημειωθεί ότι σε ορισμένα καταστήματ­α το tax free αυτή την εποχή αντιπροσωπ­εύει ακόμη και πάνω από το 20% των πωλήσεων, όπως π.χ. στα κοσμηματοπ­ωλεία και στα είδη πολυτελεία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece