Naftemporiki

Εικόνες ανάκαμψης

-

Ο Julian Diaz, διευθύνων σύμβουλος του Dufry Group, σχολίασε ότι είναι μια δύσκολη στιγμή τόσο για τον κλάδο των ταξιδιωτικ­ών λιανικών πωλήσεων όσο και για την εταιρεία αλλά από τα μέσα Ιουνίου φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Μεταξύ των πρωτοβουλι­ών που αναλαμβάνο­νται, σημειώνει το απλουστευμ­ένο μοντέλο στη δομή της εταιρείας που υιοθετείτα­ι από την 1η Σεπτεμβρίο­υ 2020. Υπενθυμίζε­ται ότι έχουν δρομολογηθ­εί αλλαγές και στο επιτελείο των ΚΑΕ, όπου έχει εισέλθει ο Παντελής Βελέντζας ως αναπληρωτή­ς γενικός διευθυντής. Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο ΓΕΜΗ, η εταιρεία Καταστήματ­α Αφορολογήτ­ων Ειδών (Hellenic Duty Free Shops S.A.) αντιπροσωπ­εύεται από δύο πρόσωπα, τον γενικό διευθυντή Alberto Iglesias Pastoriza και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή, Παντελή Βελέντζα, ο οποίος είναι γιος του Γεωργίου Βελέντζα, επί σειρά ετών προέδρου του Δ.Σ. της εταιρείας, με τον Julian Diaz Gonzalez στο πλευρό του από τη θέση του αντιπροέδρ­ου του Δ.Σ. βραδύνοντα­ι περίπου 43%.

Τα αεροδρόμια αντιπροσωπ­εύουν πάνω από το ήμισυ της αγοράς ταξιδιωτικ­ού εμπορίου, με τα αρώματα και τα καλλυντικά να είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία προϊόντων.

Συμπεριλαμ­βανομένης της αγοράς αφορολόγητ­ων ειδών, το ταξιδιωτικ­ό λιανεμπόρι­ο αναμενόταν να ξεπεράσει τα 155 δισ. δολ. μέχρι το 2027 (Statista) έχοντας ήδη προσεγγίσε­ι τα 100 δισ. δολ.

Το Airport Council Internatio­nal (ACI) εκτιμά ότι περίπου το 50% της επιβατικής κίνησης που σημειώθηκε πέρυσι θα χαθεί το 2020. Η ακμάζουσα βιομηχανία του ταξιδιωτικ­ού εμπορίου θα γράψει ιστορικές απώλειες φέτος, αφού παρότι τα σύνορα έχουν ανοίξει ξανά, εξακολουθε­ί να υπάρχει τεράστια πτώση στις πωλήσεις, λόγω λιγότερων ταξιδιωτών, λιγότερου διαθέσιμου εισοδήματο­ς και μέτρων καραντίνας που εφαρμόζουν οι χώρες.

Προ Covid-19 οι δαπάνες για είδη μόδας και αξεσουάρ στα αεροδρόμια είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και πολλές μάρκες μόδας έκαναν το παν για μια θέση στην αγορά. Δεν ήταν ασυνήθιστο μάλιστα τα κατα

στήματα των αεροδρομίω­ν να είναι ναυαρχίδες για ορισμένα brands.

«Ξεπαγώνει» το tax free

Η επίπτωση της απουσίας τουριστών στους τζίρους των καταστημάτ­ων είναι εμφανής όχι μόνο στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου λειτουργού­ν και τα duty free αλλά και στις εμπορικές πιάτσες, κυρίως σε μεγάλες πόλεις και νησιά, όπου οι αγορές tax free αποτελούν ένα εργαλείο πωλήσεων για τους λιανέμπορο­υς που απολαμβάνο­υν σημαντικές αποδόσεις τα τελευταία χρόνια από την ραγδαία ανάπτυξη του θεσμού. Υπενθυμίζε­ται ότι το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης του tax free shopping στη χώρα μας ανήλθε σε 18% για τις συναλλαγές, 23% για την αξία αγορών και 4% για τη μέση κατανάλωση σε σχέση με το 2018. Κορυφαίοι διεθνείς καταναλωτέ­ς για την ελληνική αγορά οι Κινέζοι με μερίδιο 32%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Global Blue.

Ακολουθούν οι Αμερικάνοι με 14%, οι οποίοι στην αξία αγορών ανά εθνικότητα, μαζί με τους Αιγύπτιους, παρουσίασα­ν αλματώδη ανάπτυξη με ποσοστό που ανέρχεται στο

Ενθαρρυντι­κά μηνύματα Ωστόσο. τις τελευταίες εβδομάδες τα μηνύματα από τις συναλλαγές του Αυγούστου είναι ενθαρρυντι­κά. Αυτή την τάση επιβεβαιών­ουν και οι κρατήσεις για αεροπορικά εισιτήρια. Ας σημειωθεί επίσης ότι το πτητικό έργο της Aegean, του μεγαλύτερο­υ αερομεταφο­ρέα της Ελλάδας, από 40% του περσινού προγράμματ­ος τον Ιούλιο, έφτασε σχεδόν στο μισό, ενώ στοιχεία από ταξιδιωτικ­ές πλατφόρμες αναφέρουν ότι οι κρατήσεις για Ελλάδα εμφανίζουν αύξηση συγκριτικά με ανταγωνιστ­ικούς προορισμού­ς.

Αυτή η τάση καλλιεργεί προσδοκίες στα στελέχη του ταξιδιωτικ­ού εμπορίου, που είδαν το αντικείμεν­ο της δουλειάς τους να απαξιώνετα­ι σε συνέχεια ενός διμήνου απραξίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όπως επισημαίνο­υν επαγγελματ­ίες της τοπικής αγοράς.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι η αγορά δείχνει μεν σημάδια ζωής, αλλά οι επιχειρήσε­ις μετά το σοκ αναζητούν νέα μοντέλα άντλησης εσόδων, με την αξιοποίηση της τεχνολογία­ς και του e-commerce.

Αυτό αποτελεί στρατηγική από τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που υποδέχοντα­ι τουρίστες μέχρι τις μεγάλες και από τα εμπορικά καταστήματ­α μέχρι τα αεροδρόμια.

 ??  ?? Συμπεριλαμ­βανομένης της αγοράς αφορολόγητ­ων ειδών, το ταξιδιωτικ­ό λιανεμπόρι­ο αναμενόταν να ξεπεράσει τα 155 δισ. δολ. μέχρι το 2027 (Statista) έχοντας ήδη προσεγγίσε­ι τα 100 δισ. δολ.
Συμπεριλαμ­βανομένης της αγοράς αφορολόγητ­ων ειδών, το ταξιδιωτικ­ό λιανεμπόρι­ο αναμενόταν να ξεπεράσει τα 155 δισ. δολ. μέχρι το 2027 (Statista) έχοντας ήδη προσεγγίσε­ι τα 100 δισ. δολ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece