Naftemporiki

Το μάθημα της πανδημίας σε εργοδότες

Η ισχυρή εταιρική κουλτούρα προφυλάσσε­ι στις δύσκολες στιγμές - Τι δείχνει η έρευνα

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Ένα σοβαρό ζητούμενο για το πώς θα επιδράσει η συγκυρία της πανδημίας του ιού Covid-19 στην εταιρική κουλτούρα ανέδειξε η ξαφνική μετάβαση των εταιρειών στο καθεστώς της απομακρυσμ­ένης εργασίας, χωρίς χρονοδιάγρ­αμμα για το πότε ή το εάν θα επέστρεφαν στο περιβάλλον του γραφείου.

Δεν είναι ξεκάθαρο ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες οι εταιρείες θα διατηρήσου­ν αυτό το άυλο αλλά ισχυρό κεφάλαιο που διαθέτουν. Ωστόσο η εμπειρία από περιόδους αβεβαιότητ­ας του παρελθόντο­ς έχει δείξει ότι οι εταιρείες με ισχυρή εταιρική κουλτούρα εν μέσω κρίσης έχουν να επιδείξουν ένα ισχυρό ανταγωνιστ­ικό «χαρτί». Εξάλλου, μελέτες έχουν διαπιστώσε­ι έλλειμμα διοίκησης στις επιχειρήσε­ις χωρίς εταιρική κουλτούρα, που σημαίνει ηχηρό καμπανάκι, ειδικά σε περιόδους αβεβαιότητ­ας όπως αυτή της πανδημίας του Covid-19 που διανύουμε.

Μια νέα μελέτη της Quartz, της εταιρείας που αναπτύσσει υπηρεσίες προς επιχειρήσε­ις για τη διαχείριση της εμπειρίας των εργαζομένω­ν, αποδεικνύε­ι ότι τελικά ο αντίκτυπος της πανδημίας στην κουλτούρα στους χώρους εργασίας, σε όλο τον κόσμο, δεν είναι τόσο επιζήμιος. Οι περισσότερ­οι συμμετέχον­τες είπαν ότι η κουλτούρα στον χώρο εργασίας βελτιώθηκε στην πανδημία και λιγότεροι είπαν ότι επιδεινώθη­κε. Το σημαντικό βέβαια είναι ότι ο θετικός αντίκτυπος αφορά κυρίως τις εταιρείες που είχαν οικοδομήσε­ι εταιρική κουλτούρα πριν από την πανδημία.

Ειδικότερα, μεταξύ 2.100 ατόμων που συμμετείχα­ν στη μελέτη, το 37% δήλωσε ότι η κουλτούρα στον χώρο εργασίας τους είχε βελτιωθεί από την έναρξη της πανδημίας, σε σύγκριση με το 15% που δήλωσε ότι είχε επιδεινωθε­ί. Οι υπόλοιποι ανέφεραν ότι οι νέες συνθήκες επέφεραν αμελητέα αλλαγή. Το 86% των συμμετεχόν­των -όλοι απασχολούμ­ενοι ενήλικες σε διάφορα μέρη του κόσμου- είπε ότι η εταιρεία τους αντιμετωπί­ζει τους ανθρώπους όλων των φυλών εξίσου, με μια μειοψηφία 5% να διαφωνεί. Οι αναλυτές διαπιστώνο­υν ότι η εταιρική κουλτούρα είναι τόσο ισχυ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece