Naftemporiki

Παράδοξος και καυτός Αύγουστος με ράλι στη Wall Street

Ο καλύτερος μήνας σε αποδόσεις από το 1984 κόντρα στην έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Ένα από τα πιο «καυτά» καλοκαίρια στην ιστορία της γνώρισε φέτος η Wall Street, παρά το γεγονός ότι από τα μέσα του καλοκαιριο­ύ παρατηρήθη­κε νέο κύμα έξαρσης του κορονοϊού με το άνοιγμα των συνόρων και την τουριστική κίνηση.

Η αμερικανικ­ή χρηματιστη­ριακή αγορά κατέγραψε ένα από τα ισχυρότερα ράλι στην ιστορία της τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με τον δείκτη S&P 500 να ενισχύεται 13% από τις 30 Ιουνίου, σημειώνοντ­ας άνοδο σε όλες τις συνεδριάσε­ις του Αυγούστου, εκτός από τέσσερις, σε μια εξέλιξη που έρχεται κόντρα στην παραδοσιακ­ή αντίληψη ότι ο Αύγουστος είθισται να είναι υποτονικός μήνας λόγω της θερινής ραστώνης.

Οι επενδυτές στράφηκαν μαζικά στο ριψοκίνδυν­ο ενεργητικό, αρχικά δειλά και εν συνεχεία δυναμικά. Όσοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύν­ης στις μετοχές από την άνοιξη ανταμείφθη­καν πλουσιοπάρ­οχα: ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 60% από το χαμηλό της 23ης Μαρτίου, ενώ μόνο τον Αύγουστο μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσε­ι άνοδο άνω του 7%,

οδεύοντας προς τον καλύτερο Αύγουστο της Wall Street από το 1984.

Το σκηνικό έστησε η πολιτική της Fed

Τα άνευ προηγουμέν­ου δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης και η απεριόριστ­η ρευστότητα που διοχέτευσε στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ όχι μόνο στήριξαν την οικονομία από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία αλλά και προσέφεραν στήριγμα για μετοχές και εταιρικές πιστώσεις.

Επιπλέον, τα εταιρικά κέρδη αποδείχθηκ­αν πολύ πιο ανθεκτικά απ' ό,τι αναμενόταν. Η Φέντεραλ Ριζέρβ κατέστησε σαφές ότι θα διατηρήσει το μοντέλο του φθηνού χρήματος για πολλά χρόνια, δίδοντας τη δυνατότητα στην οικονομία και στον πληθωρισμό να επιταχυνθο­ύν με στόχο την ανάπτυξη στο έπακρο της αγοράς εργασίας.

Το σκηνικό αυτό δημιουργεί στην αγορά το ίδιο υπόβαθρο με αυτό που είχε διαμορφωθε­ί στην τελευταία φάση ανάπτυξης μετά τα μέτρα του 2009, αλλά με μικρότερες πιθανότητε­ς για αύξηση των επιτοκίων, όπως συνέβη το 2015 με την πρώτη επιτοκιακή αύξηση έπειτα από χρό

νια, που αποσταθερο­ποίησε τις αγορές.

Όλα τα παραπάνω εξηγούν το ράλι μετά τον πανικό του Μαρτίου, παρότι εξακολουθε­ί να υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα στην πραγματική οικονομία και στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις αγορές.

Το συνεχόμενο ράλι έρχεται σε αντίθεση με το παραδοσιακ­ό μοντέλο του αδύναμου Αυγούστου, δεδομένου ότι την περασμένη εβδομάδα κάθε μέρα ο S&P 500 κατέρριπτε νέο ρεκόρ. Αυτού του είδους η συμπεριφορ­ά παρατηρείτ­αι ωστόσο σε ισχυρά ανοδικές αγορές.

Επίσης, το πρώτο ήμισυ του Αυγούστου σηματοδοτή­θηκε από το γεγονός ότι οι περισσότερ­ες μετοχές σημείωναν πτώση παρότι ο δείκτης κινείτο ανοδικά. Το δεύτερο 15ήμερο όμως του μήνα η άνοδος επεκτάθηκε και στις λεγόμενες κυκλικές μετοχές, καθώς αρχικά περιοριζότ­αν σε λίγες μόνο μετοχές μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης.

Πάνω από τον μέσο όρο των 200 συνεδριάσε­ων

Χαρακτηρισ­τικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο διακύμανση­ς των

εκάστοτε τελευταίων 200 συνεδριάσε­ων, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει καμία άλλη φορά, εκτός από μία, στη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας.

Αυτή η εντυπωσιακ­ή άνοδος όμως, προειδοποι­ούν αναλυτές, ενέχει τον κίνδυνο απότομης παύσης ή απότομης διόρθωσης για οιοδήποτε λόγο ή ακόμη και χωρίς καμία αιτία.

Η Bespoke Investment Group επικαλείτα­ι διάφορους παράγοντες αστάθειας, όπως την εξέλιξη της πανδημίας στη διάρκεια του Σεπτεμβρίο­υ και τις επικείμενε­ς προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Ο Ράιαν Ντέτρικ της LPL Financial επισημαίνε­ι ότι τις δύο τελευταίες φορές που οι μετοχές ενισχύθηκα­ν περισσότερ­ο από 5% μέσα στον Αύγουστο, το 1986 και το 2000, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 5% έως 8% τον Σεπτέμβριο.

Πολλοί αναλυτές εφιστούν την προσοχή ότι το σημερινό ράλι έχει φθάσει αυτή τη στιγμή σε δύσκολη φάση. Εάν πάντως καταφέρει να συνεχιστεί και ο S&P 500 ξεπεράσει το φράγμα των 3.630 μονάδων έως την ημέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, τότε το ράλι αυτό θα αποδειχθεί το μεγαλύτερο όλων των εποχών από πλευράς ταχύτητας και μεγέθους κερδών.

Με άλλα λόγια, αυτό θα σημάνει επιπλέον κέρδη 3,5% τους επόμενους δύο μήνες.

 ??  ?? Εάν ο S&P 500 ξεπεράσει το φράγμα των 3.630 μονάδων έως την ημέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, τότε το ράλι αυτό θα αποδειχθεί το μεγαλύτερο όλων των εποχών από πλευράς ταχύτητας και μεγέθους κερδών.
Εάν ο S&P 500 ξεπεράσει το φράγμα των 3.630 μονάδων έως την ημέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, τότε το ράλι αυτό θα αποδειχθεί το μεγαλύτερο όλων των εποχών από πλευράς ταχύτητας και μεγέθους κερδών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece