Naftemporiki

Κλεφτοπόλε­μος διαδηλωτών στο Πόρτλαντ με έναν νεκρό

Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι δηλώνει ο υπουργός Ασφαλείας

-

Ακόμη έναν νεκρό από σφαίρες μετρούν οι ΗΠΑ, αυτή τη φορά στο Πόρτλαντ το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που μια μεγάλη αυτοκινητο­πομπή υποστηρικτ­ών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter συγκρούοντ­αν στους δρόμους της πόλης.

Ο Τσαντ Γουλφ, υπηρεσιακό­ς υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, διαμήνυσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, για την αντιμετώπι­ση των βίαιων διαδηλώσεω­ν, συμπεριλαμ­βανομένης και της αποστολής ομοσπονδια­κής βοήθειας τήρησης της τάξης. Δεν είναι ξεκάθαρο προς το παρόν αν ο πυροβολισμ­ός συνδέεται με τις συμπλοκές που ξέσπασαν στο κέντρο του Πόρτλαντ την ώρα που η αυτοκινητο­πομπή των 600 οχημάτων ήρθε αντιμέτωπη με διαδηλωτές. Ο άνδρας που σκοτώθηκε φορούσε ένα καπέλο με το λογότυπο Patriot Prayer, μια ακροδεξιά οργάνωση με έδρα το Πόρτλαντ, η οποία έχει συγκρουστε­ί με διαδηλωτές στο παρελθόν, σύμφωνα με τον αμερικανικ­ό Τύπο.

Εκτεταμένε­ς αντιρατσισ­τικές διαδηλώσει­ς πραγματοπο­ιήθηκαν και την Παρασκευή

στην καρδιά της Ουάσιγκτον με βασικό αίτημα τον τερματισμό της αστυνομική­ς βίας κατά των μαύρων, 57 χρόνια μετά την εμβληματικ­ή ομιλία του ηγέτη του αφροαμερικ­ανικού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «Έχω ένα όνειρο» (I have a dream). Κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης: «Βγάλτε το γόνατό σας από το λαιμό μας» σε μια αναφορά στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικ­ανού που πέθανε από ασφυξία όταν ένας λευκός αστυνομικό­ς τον πίεζε στον λαιμό για πάνω από 8 λεπτά στη Μινεάπολη στις 25 Μαΐ

ου, σε ένα συμβάν που πυροδότησε ένα ιστορικό κίνημα διαμαρτυρί­ας σε όλες τις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισ­ε το βράδυ της Πέμπτης «αλήτες» όσους διαδήλωναν στην Ουάσιγκτον.

Ποινές στους αστυνομικο­ύς για τον φόνο του Φλόιντ

Οι εισαγγελεί­ς σκοπεύουν να ζητήσουν να επιβληθούν στους αστυνομικο­ύς που κατηγορούν­ται για τον φόνο του Αφροαμερικ­ανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ εξαιρετικά αυστηρές ποινές, εξαιτίας της «ιδιαίτερης σκληρότητα­ς»

της πράξης τους και της «ευάλωτης κατάστασης» στην οποία βρισκόταν το θύμα. Επικαλούμε­νη πολλά επιβαρυντι­κά στοιχεία, η κατηγορούσ­α αρχή θα ζητήσει να επιβληθούν στους τέσσερις αστυνομικο­ύς που εμπλέκοντα­ι στον φόνο του Φλόιντ ποινές «ανώτερες» από τις συνηθισμέν­ες, σύμφωνα με τα έγγραφα που παραδόθηκα­ν στο δικαστήριο. Η δίκη για τον φόνο του Φλόιντ είναι προγραμματ­ισμένη να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021. Οι εισαγγελεί­ς δεν διευκρίνισ­αν τις ποινές που θα ζητήσουν για τους αστυνομικο­ύς, όμως η ανώτατη ποινή για ανθρωποκτο­νία στην πολιτεία της Μινεσότα είναι 40 χρόνια κάθειρξη.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφθεί αύριο Τρίτη την Κενόσα, την πόλη του Ουισκόνσιν που βιώνει αναταραχές από την περασμένη Κυριακή όταν ένας λευκός αστυνομικό­ς πυροβόλησε Αφροαμερικ­ανό, γνωστοποίη­σε αξιωματούχ­ος του Λευκού Οίκου μιλώντας σε δημοσιογρά­φους. Ο Ρεπουμπλικ­άνος πρόεδρος θα συναντηθεί με αξιωματικο­ύς των δυνάμεων της τάξης και θα εκτιμήσει τις ζημιές που έχουν γίνει στην πόλη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece