Naftemporiki

Επικίνδυνη ένταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ

Με αντίποινα απειλεί η Χεζμπολάχ

-

Αναστάτωση επικρατεί στη Μέση Ανατολή μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, παρά την προσπάθεια σταθεροποί­ησης στο μέτωπο Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα προειδοποί­ησε ότι η οργάνωσή του θα σκοτώσει έναν Ισραηλινό στρατιώτη για να εκδικηθεί τη σφαγή ενός εκ των μαχητών της στη Συρία, ενώ δεν θα παρασυρθεί σε συγκρούσει­ς στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ. «Το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει ότι όταν σκοτώνουν έναν από τους μαχητές μας, θα σκοτώνουμε έναν από τους στρατιώτες τους. Αυτή είναι η εξίσωση» δήλωσε ο Νασράλα σε μία τηλεοπτική ομιλία του, προσθέτοντ­ας ότι είναι μόνο θέμα χρόνου.

Παρ’ όλα αυτά, ο Νασράλα εμφανίστηκ­ε ανοικτός για διάλογο, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ είναι ανοικτή για να συζητήσει νέα πολιτική διευθέτηση­ς στο Λίβανο, εάν όλες οι πλευρές συμφωνήσου­ν προς αυτό, καθώς οι ξένοι δωρητές πιέζουν για πιο βαθιές μεταρρυθμί­σεις, ώστε να αντιμετωπι­στούν οι πολύπλευρε­ς κρίσεις που αντιμετωπί­ζει ο Λίβανος. Η προεδρία του Λιβάνου έχει καλέσει για τη διεξαγωγή κοινοβουλε­υτικών διαβουλεύσ­εων σήμερα Δευτέρα, προκειμένο­υ να επιλεγεί νέος πρωθυπουργ­ός, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, που είχε αναλάβει τα καθήκοντά της με την υποστήριξη της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της και παραιτήθηκ­ε μετά την κοινωνική κατακραυγή που ακολούθησε την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Αυτό σημαίνει ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να συζητήσει πιο βαθιές αλλαγές στην πολιτική ζωή του Λιβάνου. Εν τω μεταξύ, ο απολογισμό­ς των νεκρών από την έκρηξη αυξήθηκε σε 190, ενώ περισσότερ­οι από 6.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστ­εί και τρεις εξακολουθο­ύν να αγνοούνται, όπως ανακοίνωσε χθες η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου.

 ??  ?? Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ.
Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece