Naftemporiki

Δένδιας: Διάλογος χωρίς απειλές και εκβιασμούς

Την παραμονή του Oruc Reis για 3 μήνες προανήγγει­λε η Τουρκία

-

«Ναι» στον διάλογο με την Άγκυρα, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα άρει τις απειλές πολέμου είπε χθες η Αθήνα. Την ίδια ώρα η Τουρκία επιμένει σε ακραία ρητορική κατά της Ελλάδας και προαναγγέλ­λει παραμονή του Oruc Reis στην περιοχή για ακόμη τρεις μήνες.

«Ο διάλογος πρέπει να γίνεται δίχως απειλές και εκβιασμούς, δίχως προκλήσεις, δίχως την απειλή πολέμου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κληθείς να απαντήσει υπό ποιες προϋποθέσε­ις δύναται να αρχίσει και πάλι ο ελληνο-τουρκικός διάλογος. «Η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο και αξιόπιστο ευρωπαϊκό κράτος του 21ου αιώνα και δεν μπορεί παρά να εργάζεται για την ειρηνική επίλυση των διαφορών της μέσω του διαλόγου, υπό τους κανόνες που ορίζει το διεθνές δίκαιο. Το ίδιο αναμένουμε και από τους συνομιλητέ­ς μας, μηδενός εξαιρουμέν­ου» πρόσθεσε στο ίδιο πνεύμα ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, επανέλαβε μεν την «ετοιμότητα» της Ελλάδας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση

που δεν υπάρξει συμφωνία μέσω διαλόγου, αλλά ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση η «βέλτιστη λύση» είναι εκείνη που θα συμφωνηθεί ιδία βουλήσει από τα δύο μέρη, καθώς θα

ήταν «δικής τους πατρότητας και όχι προϊόν επιβολής».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, ταυτόχρονα, την πλήρη ικανοποίησ­ή του για την απόφαση του άτυπου συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι θα υπάρξουν κυρώσεις εάν δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. «Αποφασίσαμ­ε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στον δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητο­ς, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη» σημείωσε.

Σε αντίθετο μήκος κύματος, όμως, η Κουμουνδού­ρου ανέφερε ότι «η μεγάλη αργοπορία της κυβέρνησης, που επί μήνες δήλωνε ότι η διεκδίκηση κυρώσεων προς την Τουρκία “δεν αποτελεί στρατηγική της επιλογή”, κοστίζει τώρα ακριβά στη χώρα». Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο ευρωβουλευ­τής Νίκος Ανδρουλάκη­ς χαρακτήρισ­ε «άτολμο» τον κατάλογο των εξεταζόμεν­ων κυρώσεων κατά της Τουρκίας και αντέτεινε ότι θα έπρεπε να προταθεί ένας κατάλογος κυρώσεων «με εκτεταμένο εμπάργκο όπλων στη χώρα που εισέβαλε παράνομα στη Συρία και απειλεί δύο κράτημέλη της Ε.Ε.».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece