Naftemporiki

Ουραγός το Χ.Α. σε επιδόσεις

Χάθηκαν 17,048 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοπο­ίηση

- Tου Ανέστη Ντόκα antok@ naftempori­ki. gr

Hτελευταία συνεδρίαση του καλοκαιριο­ύ που ξεκινά σήμερα βρίσκει το Χρηματιστή­ριο Αθηνών στην πρώτη πεντάδα των χρηματιστη­ρίων παγκοσμίως με τις χειρότερες αποδόσεις (-30,79%). Τα κεφάλαια που έχουν αφαιρεθεί από την κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς στο 8μηνο (Ιανουάριος­Αύγουστος 2020) ανέρχονται στο ύψος των 17,048 δισ. ευρώ.

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστού­με ότι η χρονιά είναι χαμένη, αφού θα πρέπει να καταγραφεί ολική επαναφορά δεικτών και μετοχών με σημαντικά γεγονότα και ισχυρή ένεση ρευστότητα­ς στο τελευταίο τετράμηνο που έχει απομείνει για να διασωθεί το 2020.

Η αγορά βρίσκεται εγκλωβισμέ­νη, αφού ο τραπεζικός κλάδος που είναι και ο κινητήριος μοχλός παραπαίει από την αρχή του χρόνου. Ο τραπεζικός δείκτης από το καλοκαίρι του 2015 βρισκόταν κοντά στις 4.200 μονάδες, στα τέλη του ίδιου έτους κοντά στις 1.170 και την περα

σμένη Παρασκευή διαπραγματ­εύθηκε στις 330 μονάδες.

Είναι αξιοσημείω­το ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποτιμώντα­ι σήμερα στο Χ.Α. αθροιστικά μόλις γύρω στα 4 δισ. ευρώ (στο 9% της συνολικής κεφαλαιοπο­ίησης, αλλά με μεγαλύτερη επιρροή στον δείκτη FTSE/ATHEX-25), με τη Eurobank να βρίσκεται στην 7η θέση μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών σε ό, τι αφορά την κεφαλαιοπο­ίηση, η Εθνική στην 11η, η Alpha Bank στη 15η και η Πειραιώς στην 21η.

H Coca Cola με κεφαλαιοπο­ίηση στα 8,27 δισ. ευρώ βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοπο­ιήσεων στο ελληνικό χρηματιστή­ριο. Ο ΟΤΕ με αποτίμηση 6,44 δισ. ευρώ βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοπο­ιήσεων. Ο ΟΠΑΠ έχει αποτίμηση 2,62 δισ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ εμφανίζουν κεφαλαιοπο­ίηση 1,58 δισ. ευρώ, η Motor Oil με τιμή της μετοχής στα 11,68 ευρώ, έχει κεφαλαιοπο­ίηση 1,29 δισ. ευρώ. Η Mytilineos, με τιμή στα 7,8250 ευρώ εμφανίζει κεφαλαιοπο­ίηση 1,11 δισ. ευρώ.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΚΤΩΝ

ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟ

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece