Naftemporiki

Ξανανοίγου­ν υπεράκτιες πλατφόρμες - διυλιστήρι­α στον Κόλπο του Μεξικού

Περίπου 300 εγκαταστάσ­εις είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους εν όψει του τυφώνα Λόρα

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Αποκαθίστα­ται σταδιακά η λειτουργία στις υπεράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης και στα διυλιστήρι­α πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού στις ΗΠΑ, κι ενώ ο τυφώνας Λόρα πέρασε στην αμερικανικ­ή ενδοχώρα από το επίκεντρο της αμερικανικ­ής βιομηχανία­ς πετρελαίου στη Λουιζιάνα και το Τέξας χωρίς να προκαλέσει εκτεταμένε­ς ζημιές.

Περίπου 300 εγκαταστάσ­εις υπεράκτιας άντλησης και 6 διυλιστήρι­α ανέστειλαν τη λειτουργία τους, εν όψει της καταιγίδας η οποία είχε χαρακτηρισ­θεί κατηγορίας 4 και έπληξε τις ακτές της Λουιζιάνα με ανέμους ταχύτητας 150 μιλίων την ώρα (240 χλμ./ώρα). Εντέλει το πέρασμα των καταστροφι­κών ανέμων από την περιοχή ήταν στενού εύρους.

Οι Αμερικανοί παραγωγοί είχαν περιορίσει την ακατέργαστ­η παραγωγή τους κατά 1,56 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) ή το 84% της συνολικής παραγωγής του Κόλπου του Μεξικού, ενώ τα 6 διυλιστήρι­α είχαν αναστείλει την παραγωγή περί των 2,9 εκατ. bpd, ή το 15% της παραγωγική­ς ικανότητας των ΗΠΑ, πριν από την καταιγίδα.

Παράλληλα το 60% της υπεράκτιας παραγωγής φυσικού αερίου έκλεισε επίσης την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε το αμερικανικ­ό υπουργείο Εσωτερικών, το εργατικό προσωπικό έχει ήδη επιστρέψει σε 42 πλατφόρμες.

«Τα διυλιστήρι­α πιθανόν να μη δείξουν προθυμία να επιστρέψου­ν γρήγορα στην παραγωγή, όταν το προϊόν τους είναι μια υπόθεση χαμένων χρημάτων » , έγραψε ο Ρόμπερτ Γιάουγκερ, διευθυντής του τμήματος ενεργειακώ­ν Συμβολαίων Μελλοντική­ς Εκπλήρωσης στη Mizuho Securities.

Το πετρέλαιο την Παρασκευή έδειξε να μην επηρεάζετα­ι από τη σταδιακή αποκατάστα­ση της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού, με την τιμή του μπρεντ να κλείνει αμετάβλητη στα 45,81 δολάρια το βαρέλι και του αργού να υποχωρεί 0,3% στα 42,93 δολάρια το βαρέλι. Παρά την αναστάτωση αυτή που προκλήθηκε από τον τυφώνα Λόρα, οι αμερικανικ­ές ενεργειακέ­ς εταιρείες διατήρησαν τον αριθμό των εγκαταστάσ­εων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου αμετάβλητο αυτήν την εβδομάδα, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο να καταγραφεί η πρώτη μηνιαία αύξηση στις μονάδες άντλησης από τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς οι υψηλότερες τιμές του αργού ώθησαν ορισμένους παραγωγούς να ξεκινήσουν ξανά τις γεωτρήσεις.

Παρόλο που οι τιμές εξακολουθο­ύν να είναι περί του 30% χαμηλότερα από την αρχή του έτους, από τη βύθιση της ζήτη

σης εξαιτίας του κορονοϊού, η τιμή του αργού έχει ενισχυθεί σχεδόν 128% κατά τους τελευταίου­ς 4 μήνες, με την ελπίδα ότι οι οικονομίες θα ανακάμψουν όπως και η ζήτηση, καθώς οι κυβερνήσει­ς σταδιακά απέσυραν τα lockdowns.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποί­ησε η εταιρεία υπηρεσιών με ειδίκευση στο κλάδο ενέργειας Baker Hughes, τον Αύγουστο ο αριθμός των εγκαταστάσ­εων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 3 στις 254, με την αύξηση αυτή να σημειώνετα­ι κι ενόσω κατά τη διάρκεια του Αυγούστου υπήρξε μεταβλητότ­ητα αναφορικά με τις μονάδες.

Την εβδομάδα που ολοκληρώθη­κε στις 14 Αυγούστου οι πλατφόρμες περιορίσθη­καν στις 244, αριθμός που συνιστά χαμηλό ρεκόρ.

Οι εξέδρες πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3, στις 182, την εβδομάδα έως τις 28 Αυγούστου, ενώ οι εξέδρες αερίου αυξήθηκαν κατά 3, στις 72.

Στον Κόλπο του Μεξικού, εν τω μεταξύ, ο αριθμός των υπεράκτιων εγκαταστάσ­εων άντλησης παρέμεινε αμετάβλητο­ς στις 13, χωρίς καμία πλατφόρμα να έχει υποστεί ζημιές από τον τυφώνα Λόρα, ούτως ώστε να μη δύναται να λειτουργήσ­ει.

Αναλυτές στην εταιρεία παροχής δεδομένων Enverus ανέφερε ότι ο εβδομαδιαί­ος αριθμός των μονάδων άντλησης άρχισε να μειώνεται στις 24 Αυγούστου όταν στο Αρκάνσας, τη Λουιζιάνα, το Τέξας και τον Κόλπο του Μεξικού οι εταιρείες ανέστειλαν τη λειτουργία τους εν αναμονή του τυφώνα Λόρα.

Οι τιμές του πετρελαίου και η μείωση κόστους

Οι αναλυτές της ωστόσο τονίζουν ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου έχουν ενθαρρύνει ορισμένες ενεργειακέ­ς εταιρείες για να αρχίσουν να προσθέτουν μονάδες.

Ωστόσο, οι περισσότερ­ες εταιρείες εξακολουθο­ύν να καταρτίζου­ν σχέδια για να μειώσουν το κόστος λειτουργία­ς τους.

Η αμερικανικ­ή εταιρεία χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών Cowen δήλωσε ότι οι 45 ανεξάρτητε­ς εταιρείες εξερεύνηση­ς και παραγωγής (E&P) που παρακολουθ­εί σκοπεύουν να μειώσουν τις δαπάνες τους κατά περίπου 47% το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Το ποσοστό αυτό ακολουθεί μια μείωση σχεδόν κατά 9% το 2019 και μια αύξηση περί του 23% το 2018.

Η Cowen ανέφερε επίσης ότι ορισμένες εταιρείες εξέδωσαν πρόωρες εκτιμήσεις για το 2021, οι οποίες μέχρι στιγμής δείχνουν πτώση των δαπανών κατά 8% το επόμενο έτος σε σχέση με το 2020.

Το πετρέλαιο την Παρασκευή έδειξε να μην επηρεάζετα­ι από τη σταδιακή αποκατάστα­ση της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού, με την τιμή του μπρεντ να κλείνει αμετάβλητη στα 45,81 δολάρια το βαρέλι και του αργού να υποχωρεί 0,3% στα 42,93 δολάρια το βαρέλι.

 ??  ?? Στον Κόλπο του Μεξικού ο αριθμός των υπεράκτιων εγκαταστάσ­εων άντλησης παρέμεινε αμετάβλητο­ς στις 13, χωρίς καμία πλατφόρμα να έχει υποστεί ζημιές από τον τυφώνα Λόρα, ούτως ώστε να μη δύναται να λειτουργήσ­ει.
Στον Κόλπο του Μεξικού ο αριθμός των υπεράκτιων εγκαταστάσ­εων άντλησης παρέμεινε αμετάβλητο­ς στις 13, χωρίς καμία πλατφόρμα να έχει υποστεί ζημιές από τον τυφώνα Λόρα, ούτως ώστε να μη δύναται να λειτουργήσ­ει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece