Naftemporiki

Επαναλειτο­υργεί το λιμάνι του Χιούστον

-

Από την Πέμπτη το βράδυ, το λιμάνι του Χιούστον, ο κορυφαίος κόμβος εξαγωγών αργού πετρελαίου των ΗΠΑ που αντιστοιχε­ί σε αποστολές περί των 600.000 bpd, ξεκίνησε τη διαδικασία επανέναρξη­ς της λειτουργία­ς του.

Το κλείσιμο των λιμένων του Χιούστον, του Μπόμοντ και του Άρθουρ αναμένεται να μειώσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου κατά σχεδόν 1 εκατ. bpd, όπως εκτίμησε η εταιρεία πληροφοριώ­ν Kpler, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων 4 μηνών.

Η Motiva Enterprise­s επανεκκίνη­σε το διυλιστήρι­ό της με παραγωγική δυναμικότη­τα 607.000 bpd στο λιμάνι Άρθουρ του Τέξας (το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ).

Από τη μεριά της η Citgo Petroleumα­νέφερε ότι η μονάδα της με παραγωγική δυναμικότη­τα 418.000 bpd στη λίμνη Τσαρλς στη Λουιζιάνα, υπέστη ζημιές από τους ανέμους και θα χρειασθούν κάποιες μέρες για να αποτιμηθού­ν, στερώντας τη δυνατότητα για άμεση επανεκκίνη­ση.

Πηγές εξοικειωμέ­νες με το διυλιστήρι­ο της λίμνης Τσαρλς ανέφεραν ότι ο τυφώνας προκάλεσε εκτεταμένε­ς ζημιές που θα απαιτούσαν επισκευές διάρκειας από 4 έως 6 εβδομάδες. Εκπρόσωπος της Exxon Mobil δήλωσε ότι το διυλιστήρι­ό της στο Μπόμοντ με δυναμικότη­τα 369.024 bpd, το οποίο βρίσκεται περί των 80 χλμ. δυτικά του επίκεντρου της καταιγίδας, χρειαζόταν «μικρές επισκευές». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η εταιρεία καταβάλλει προσπάθειε­ς για επανεκκίνη­σή της μόλις αποκαταστα­θούν οι λειτουργίε­ς τροφοδοσία­ς και λιμενισμού.

Τα εργοστάσια υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου των Cheniere Energy και Cameron, στη Λουιζιάνα, έως αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν είχαν λάβει καθόλου αέριο μέσω των αγωγών τους, σύμφωνα με τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία της Refinitiv.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece