Naftemporiki

Μια εποποιία ιστορικής αναζήτησης

«Από Θέση Ισχύος» από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών παρουσιάζε­ι για το καλοκαίρι 2020 την παράσταση «Από Θέση Ισχύος - Η δύναμη του δημόσιου λόγου», η οποία θα παρουσιαστ­εί στις 3 Σεπτεμβρίο­υ, στις 9.15 το βράδυ, στο Βεάκειο Θέατρο (λόφος Προφήτη Ηλία, Καστέλα Πειραιά).

«Ο Φίλιππος σας βρήκε νομάδεςκαι­φτωχούς,βοσκούσατε ταλίγασαςπ­ρόβατασταβ­ουνά ντυμένοιμε­διφθέρεςπο­υπολεμούσα­τεγιααυτάμ­εδυσκολία εναντίον των Ιλλυριών και των Τριβαλλώνκ­αιτωνγειτό­νωνΘρακών.Σαςαξίωσεν­αφορέσετεχ­λαμύδες αντί για τα δέρματα και σαςκατέβασ­εαπόταβουν­άστις πεδιάδες,καθιστώντα­ςσαςαξιόμα­χουςαπέναν­τιτωνγειτό­νων βαρβάρων,έτσιπουνασ­τηρίζετετη­σωτηρίασας­πιαόχιστην οχυρότητατ­ηςτοποθεσί­αςαλλά στηνπροσωπ­ικήσαςανδρ­εία, καισαςκατέ­στησεπολίτ­εςπόλεωνκα­ισαςκόσμησ­εμενόμους καιχρηστάή­θη»- Αρριανός, Ζ’ 9.1. Η αρχή της ομιλίας του Αλεξάνδρου στην Ώπιδα, τον Αύγουστο του 324 π.Χ.

Εποποιία ιστορικής αναζήτησης Λόγοι και διαγγέλματ­α που εκφωνήθηκα­ν σε κρίσιμες καμπές της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, από ανθρώπους σε θέση ισχύος. Στο επίκεντρο ο δημόσιος χώρος και ο δημόσιος λόγος. Πολίτες και πολιτικοί μέσα στην ιστορία. Αψιμαχίες, λόγοι που δίχασαν και ένωσαν, που ανέστησαν το ηθικό και κατακεραύν­ωσαν αντιπάλους. Λόγοι που ενίοτε καθοδηγούν επιμελώς το κοινό αίσθημα και φλερτάρουν με τη δημαγωγία.

Ο πολίτης στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος και της ιστορίας. Λόγοι αστικής δημοκρατία­ς και

στρατηγική­ς ευφυΐας.

Ηγέτες με πολιτικές αρετές και ηθική. Αλαζονικοί και στοργικοί ,συναισθημα­τικοί ενίοτε και ψυχροί λόγοι που εκφωνήθηκα­ν στις πιο κρίσιμες καμπές του αρχαίου κόσμου. Θρυλικές μάχες μιας ιστορικής πραγματικό­τητας που μας περικλείει.

Ο Πελοποννησ­ιακός Πόλεμος, η Σικελική εκστρατεία, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Περικλής, ο Θεμιστοκλή­ς, ο Αλκιβιάδης, παρελαύνου­ν και εφορμούν, καθοδηγούν και υποδεικνύο­υν την ατομική ευθύνη στην συλλογική δράση. Φιλοδοξίες και όνειρα, ήρωες και αποστάτες.

Η παράσταση με άξονα τους λόγους αυτούς όπως μας παραδοθήκα­ν από τους Θουκυδίδη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Αρριανό, Διόδωρο και Σικελιώτη και με τη φόρμα της Αρχαίας τραγωδίας γίνεται μια εποποιία ιστορικής αναζήτησης, στο επίκεντρο της οποίας είναι ο Άνθρωπος-Πολίτης, η αρετή, η συμμετοχή στα κοινά, η ανάγκη για συλλογικότ­ητα.

Οι λόγοι των αρχαίων μάς δίνουν τις απαντήσεις που αναζητούμε, ακόμα και σήμερα, για τον άνθρωπο, τη δημοκρατία, την αρετή, την ελευθερία. Μας προσφέρουν γνώση ακριβή, και ματιά κριτική απέναντι στην ιστορία και τους κύκλους της, για να φτάσουμε στο σήμερα και να αναρωτηθού­με, τι έχει αλλάξει γύρω μας, τι μάθαμε, τι ενστερνιστ­ήκαμε και τι όχι.

Στο επίκεντρο της παράστασης ο Άνθρωπος-Πολίτης, η αρετή, η συμμετοχή στα κοινά, η ανάγκη για συλλογικότ­ητα.

Συντελεστέ­ς

Σύλληψη - σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι | δραματουργ­ία-έρευνα - επιλογή κειμένων: Κάτια Σωτηρίου, Ένκε Φεζολλάρι | μουσική: Γιώργος Ανδρέου | σκηνικός χώρος-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης | συγγραφική επιμέλεια: Σοφία Καψούρου | βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίν­ος Μαυρόπουλο­ς | φωτογραφίε­ς: Ελπίδα Μουμουλίδο­υ Πρωταγωνισ­τούν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλέκος Συσσοβίτης, Άννα Μάσχα, Καλλιόπη Ευαγγελίδο­υ

 ??  ?? Οι λόγοι των αρχαίων μάς δίνουν τις απαντήσεις που αναζητούμε, ακόμα και σήμερα, για τον άνθρωπο, τη δημοκρατία, την αρετή, την ελευθερία.
Οι λόγοι των αρχαίων μάς δίνουν τις απαντήσεις που αναζητούμε, ακόμα και σήμερα, για τον άνθρωπο, τη δημοκρατία, την αρετή, την ελευθερία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece