Naftemporiki

Τι 15, τι 25, τι 50 μαθητές

- ΓΝΩΜΗ pkak@ naftempori­ki. gr

Το άνοιγμα των σχολείων την 7η Σεπτεμβρίο­υ είναι πολιτική απόφαση, λένε κυβερνητικ­ά στελέχη, προκειμένο­υ να αντικρούσο­υν τις επικρίσεις για τη βεβιασμένη έναρξη της σχολικής χρονιάς εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. Ωστόσο, το ότι είναι πολιτική απόφαση δεν σημαίνει πως είναι και σωστή. Αν όλες οι πολιτικές αποφάσεις ήταν σωστές, η χώρα μας, όπως και όλες οι χώρες του κόσμου, θα ήταν επίγειος παράδεισος.

Αλλά δεν είναι. Το επικίνδυνο στην παρούσα φάση είναι επιστήμονε­ς να στηρίζουν πολιτικές αποφάσεις, ενώ το ορθό είναι οι πολιτικές αποφάσεις να στηρίζοντα­ι στις θέσεις των επιστημόνω­ν, ειδικά σε θέματα υγείας.

Το λάθος έγινε από τη λήξη της περασμένης σχολικής σεζόν, όταν αποφασίστη­κε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το νέο σχολικό έτος να αρχίσει στις 7 Σεπτεμβρίο­υ, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Η απόφαση ελήφθη Ιούνιο, όταν τα κρούσματα του κορονοϊού ήταν λίγα και υπήρχαν προσδοκίες ότι ξεμπερδεύο­υμε με την πανδημία. Όμως από τον Αύγουστο σπάσαμε όλα τα ρεκόρ σε επίπεδο κρουσμάτων και είναι ακατανόητη η επιμονή, η συζήτηση και οι συσκέψεις επί συσκέψεων για το αν θα πρέπει τα σχολεία να ανοίξουν στις 7 ή στις 14 Σεπτέμβρη. Ο χρόνος θα αποφασιστε­ί σήμερα, σε νέα σύσκεψη και αφού όλες τις προηγούμεν­ες μέρες ήταν καθημερινό θέμα συζήτησης. Σε τέτοιες περιπτώσει­ς, όσο περισσότερ­ο χρόνο κερδίζουμε, τόσο το καλύτερο. Εκτός και αν υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αργότερα τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα, αλλά ίσως και χειρότερα. Όμως, δεν μας λένε κάτι τέτοιο.

Και πάμε στην πολιτική των αριθμών. Ένα από τα βασικά επιχειρήμα­τα όσων φοβούνται ή προβληματί­ζονται για το άνοιγμα των σχολείων είναι ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, ο οποίος μάλιστα αυξήθηκε σε 25 από τη νέα σχολική χρονιά.

Το πλήθος των μαθητών έχει να κάνει με τον συνωστισμό, τον οποίο οι επιστήμονε­ς μας καλούν να αποφεύγουμ­ε σε περιόδους πανδημίας, για να αποφύγουμε τη μετάδοση. Έρχεται, όμως, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνω­μόνων του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19 Γκίκας Μαγιορκίνη­ς και μας λέει ότι ελάχιστη σημασία για τη διάδοση του ιού έχει το αν θα είναι 15 ή 25 οι μαθητές ανά αίθουσα.

Αν είναι έτσι, γιατί να μην πάει και στους 50, ενδεχομένω­ς;

Άραγε, η θεωρία αυτή ισχύει και για τους υπόλοιπους χώρους, όπως οι χώροι εστίασης, τα καταστήματ­α, οι εκκλησίες, οι κοινωνικές εκδηλώσεις ή έχει ειδική εφαρμογή μόνο για τα σχολεία, επειδή πρέπει να ανοίξουν; Του Πάνου Κακούρη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece