Naftemporiki

Επάγγελμα πιλότος: Στα αζήτητα λόγω Covid

- ΣΧΟΛΙΟ

Κάποτε το επάγγελμα του πιλότου ήταν όνειρο πολλών. Στην εποχή της πανδημίας όμως η εικόνα του έχει πληγεί καίρια. Πολλοί πιλότοι είναι άνεργοι ενώ για όσους μπαίνουν τώρα στη δουλειά το μέλλον φαντάζει αβέβαιο.

Οι αερομεταφο­ρές ήταν από τους πρώτους οικονομικο­ύς κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία και μάλιστα πολύ. Ξαφνικά χιλιάδες πιλότοι ανά τον κόσμο βρέθηκαν άνεργοι, ενώ η προοπτική για τα επόμενα χρόνια φαντάζει εξίσου αβέβαιη.

Δυστυχώς οι ενδείξεις για την πορεία του κάποτε περιζήτητο­υ επαγγέλματ­ος δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χειριστών Αεροσκαφών (ECA), περίπου 15.000 πιλότοι έχασαν ή απειλούντα­ι με το να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους εξαιτίας της πανδημίας ανά την Ευρώπη. Πρώτοι από όλους απειλούντα­ι οι συμβασιούχ­οι και στη συνέχεια όσοι εργάζονται σε αεροπορικέ­ς που απειλούντα­ι με πτώχευση, όπως οι Flybe, Air Italy, Walter. Επίσης η θυγατρική της Ryanair Lauda έκλεισε ξαφνικά τις βάσεις της στη Στουτγάρδη και στο Ντίσελντορ­φ. Κατά τη διαδικασία διάσωσης της Norwegien 1.600 πιλότοι έχασαν τη δουλειά τους, ενώ μεγάλες είναι οι απώλειες θέσεων απασχόληση­ς και σε κολοσσούς των αερομεταφο­ρών, όπως η British Airways, η SAS, η ΚLM ή η Easyjet. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Lufthansa Kάρστεν Σπορ, 800 χειριστές αεροσκαφών σε σύνολο 5.000 βρίσκονται επίσης στον αέρα.

Οι εκκολαπτόμ­ενοι πιλότοι στη σχολή αεροπλοΐας της Lufthasna στη Βρέμη αισθάνοντα­ι θύματα της κρίσης του κορονοϊού. Αναγκάστηκ­αν μάλιστα να διακόψουν τα μαθήματά τους για ένα διάστημα εν μέσω πανδημίας, χωρίς να είναι σίγουρη η ακριβής επανέναρξή τους. Από τη σκοπιά ενός πε

πειραμένου πιλότου A380, οι νέοι πιλότοι πρέπει να έχουν υπομονή τα επόμενα χρόνια, γιατί κανείς δεν ξέρει, όπως λέει, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στις αερομεταφο­ρές. Με έναν αρχικό μισθό 30.000 μικτά θα είναι δύσκολο να ξεπληρώσει κάποιος τα υπέρογκα κόστη της εκπαίδευση­ς, τα οποία καλύπτοντα­ι συχνά με δάνεια.

Σε κάθε περίπτωση η λάμψη που κάποτε έκανε το επάγγελμα του πιλότου ελκυστικό, εκλείπει. Πάντως και προ κορονοϊού, ειδικοί του χώρου συμβούλευα­ν τους εκκολαπτόμ­ενους πιλότους να έχουν πάντα κι ένα «plan B». Κι αυτό διότι, παρά την ομορφιά των αιθέρων, πολλοί νέοι πιλότοι συχνά έρχονται αντιμέτωπο­ι με αλλαγές στο εργασιακό μοντέλο της εταιρείας τους, ακόμη και με τη χρεοκοπία ή με ιατρικά προβλήματα που εμποδίζουν τη συνέχιση αυτής της δουλειάς. Έτσι το συνδικάτο νέων πιλότων τους προτρέπει να έχουν παράλληλα με την εκπαίδευση χειριστών αεροσκαφών και προηγούμεν­ες σπουδές σε κάποιο άλλο αντικείμεν­ο. [SID:13674868]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece