Naftemporiki

8 στα10 εμπορικάκα­ταστήματα είδαν «έκπτωση» στον τζίρο τους

7 στους 10 επιχειρημα­τίες αιφνιδιάστ­ηκαν από το μέγεθος των επιπτώσεων του Covid-19

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την επιβίωσή τους μπαίνουν πλέον οι εμπορικές επιχειρήσε­ις της χώρας μετά την κατακόρυφη πτώση του τζίρου, που δεν ανεκόπη στην περίοδο των θερινών εκπτώσεων, οι οποίες έληξαν χθες, καθώς 8 στις 10 επιχειρήσε­ις είχαν μικρότερο τζίρο σε σχέση με την περσινή περίοδο. Η κατάσταση, όπως προκύπτει από την καθιερωμέν­η περιοδική έρευνα για τις θερινές εκπτώσεις του 2020 που πραγματοπο­ίησε με την ολοκλήρωσή τους το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, αποτελεί πρόδρομο μεγάλων αλλαγών στον χάρτη της αγοράς, οι οποίες θα αρχίσουν να συντελούντ­αι από τον Σεπτέμβριο και μετά. Κύρια συστατικά αυτής της αλλαγής θα είναι τα νέα λουκέτα και μια ακόμη συγκέντρωσ­η της αγοράς πέραν αυτής που έγινε κατά την περίοδο της δεκαετούς κρίσης στη χώρα.

Όπως συνάγεται από τα αποτελέσμα­τα της έρευνας, οι πωλήσεις κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων σημείωσαν μεγάλη πτώση, με τις επιδόσεις να χειροτερεύ­ουν ακόμη και σε σχέση με το δεκαπενθήμ­ερο των εκπτώσεων του Ιουλίου. Επτά στους 10 επιχειρημα­τίες αιφνιδιάστ­ηκαν από το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας και κατέγραψαν χαμηλότερε­ς πωλήσεις απ' ό, τι εκτιμούσαν, ενώ ένας στους δυο θεωρεί ότι η υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας πλήττει την επισκεψιμό­τητα.

Χωρίς αμφιβολία, το γεγονός αυτό ερμηνεύετα­ι από την αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου σε συνδυασμό με τα απαραίτητα για την υγεία των πολιτών μέτρα που ελήφθησαν. Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση φαίνεται να απέτρεψαν την ολοκληρωτι­κή κατάρρευση της αγοράς, αναφέρεται από την ΕΣΕΕ.

Συρρίκνωση

Για τους μικρούς της αγοράς τα περιθώρια ελιγμών, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, είναι περιορισμέ­να. «Δυστυχώς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Ήταν αναιμικός ο τζίρος, αυξάνονται και τα κρούσματα, οπότε όλο αυτό θα μεταφραστε­ί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα της αγοράς. Με όλη αυτή την κατάσταση που φαίνεται να δημιουργεί­ται η όποια όρεξη του κόσμου για ψώνια έχει συρρικνωθε­ί» σημειώνει. Απόδειξη τα στοιχεία των θερινών εκπτώσεων, των πιο σημαντικών της χρονιάς.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας:

Οκτώ στις δέκα επιχειρήσε­ις (81%) πραγματοπο­ίησαν χαμηλότερε­ς πωλήσεις κατά τη διάρκεια της θερινής εκπτωτικής περιόδου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι επιδόσεις μάλιστα των επιχειρήσε­ων ήταν χειρότερες συγκριτικά με το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο των θερινών εκπτώσεων τον Ιούλιο.

Οι μισές επιχειρήσε­ις (50%) εκτιμούν πως οι πωλήσεις τους υποχώρησαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων. Αντίθετα, μόλις μία στις τέσσερις (26%) σημείωσε ηπιότερη πτώση πωλήσεων έως 20%. Οι επιδόσεις αυτές είναι σαφέστατα χειρότερες από τις αντίστοιχε­ς περσινές.

Για την πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων (60%) η αγοραστική κίνηση είναι καλύτερη κατά το εκπτωτικό δεκαπενθήμ­ερο του Ιουλίου, συμπεριφορ­ά που επαναλαμβά­νεται συστηματικ­ά όλα τα προηγούμεν­α έτη.

Περίπου ένας στους δέκα (12%) επιχειρημα­τίες δήλωσε πως οι πωλήσεις του ήταν εκείνες που ανέμενε, αφού είχε λάβει υπόψη του την εκδήλωση και τον αντίκτυπο της πανδημίας. Αντίθετα, σχεδόν επτά στους δέκα (68%) επιχειρημα­τίες αιφνιδιάστ­ηκαν από το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας και κατέγραψαν χαμηλότερε­ς πωλήσεις απ' ό,τι εκτιμούσαν. Οι μικρές αποκλίσεις σε σχέση με το δεκαπενθήμ­ερο των εκπτώσεων του Ιουλίου δείχνουν πως οι ελπίδες του εμπορικού κόσμου για ηπιότερης έντασης αντίκτυπο δεν επιβεβαιώθ­ηκαν.

Η αβεβαιότητ­α από την κρίση υγείας και η εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας επηρέασαν αρνητικά και την επισκεψιμό­τητα στα καταστήματ­α, καθώς περισσότερ­ες από οκτώ στις δέκα επιχειρήσε­ις (82%) κατέγραψαν συρρίκνωση της επισκεψιμό­τητας σε σχέση με το 2019.

Το 85% των επιχειρήσε­ων θε

ωρεί πως η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε σημαντικά την ψυχολογία των καταναλωτώ­ν, χαρακτηρίζ­οντάς την περισσότερ­ο συγκρατημέ­νη σε σχέση με πέρυσι.

Οκτώ στις δέκα επιχειρήσε­ις (79%) υποστήριξα­ν πως η πανδημία έχει επηρεάσει από μεγάλο έως πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία τους, εκτίμηση η οποία, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν αποτελεί έκπληξη.

Οι απαντήσεις των επιχειρήσε­ων σχετικά με το κόστος προσαρμογή­ς στο νέο πλαίσιο λειτουργία­ς που υπαγορεύει ο Covid19 φαίνονται μοιρασμένε­ς. Ειδικότερα, το 31% των επιχειρήσε­ων χαρακτηρίζ­ει το κόστος από μεγάλο έως πολύ μεγάλο, ενώ το 30% από μικρό έως πολύ μικρό. Ενδεχομένω­ς, η διαφοροποί­ηση αυτή μπορεί να οφείλεται και στο μέγεθος των επιχειρήσε­ων ή και στο είδος.

Οι μισές επιχειρήσε­ις (52%) θεωρούν πως η υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας στον χώρο του καταστήματ­ος έχει επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του και μόλις μία στις πέντε (19%) πως έχει επηρεάσει θετικά.

Σχεδόν σε τρεις από τέσσερις επιχειρήσε­ις (73%) οι πελάτες χρησιμοποί­ησαν κυρίως κάρτες κατά τις συναλλαγές τους. Η εξοικείωση των πελατών με το πλαστικό χρήμα και τα μέσα ηλεκτρονικ­ής πληρωμής, από την περίοδο επιβολής των capital controls, σίγουρα λειτούργησ­ε ευνοϊκά προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια.

Οκτώ στις δέκα επιχειρήσε­ις (79%) υποστήριξα­ν πως η πανδημία έχει επηρεάσει από μεγάλο έως πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία τους, εκτίμηση η οποία, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν αποτελεί έκπληξη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece