Naftemporiki

Άλμα ιταλικών αποδόσεων

Μικρές διακυμάνσε­ις στους ελληνικούς τίτλους

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Mε άνοδο άνοιξαν την εβδομάδα οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη, με το κόστος δανεισμού της Ιταλίας να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάρκεια περίπου έξι εβδομάδων, καθώς οι αγορές άφησαν στην άκρη τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Ιταλία συνεχίζοντ­ας τις ρευστοποιή­σεις της προηγούμεν­ης εβδομάδας.

Τα σχόλια του μέλους του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ιζαμπέλ Σνάμπελ ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει κανένα λόγο προς το παρόν να αυξήσει τα μέτρα στήριξης, ενέτειναν τις ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις της ευρωπεριφέ­ρειας, με την απόδοση του 10ετούς ισπανικού κρα

τικού ομολόγου να εκτινάσσετ­αι προς το τέλος της συνεδρίαση­ς στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Τα σχόλιά της υποδηλώνου­ν, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η ΕΚΤ θα αντισταθεί σε οιοδήποτε άμεσο κάλεσμα για να ανταποκριθ­εί στην άνοδο του ευρώ, καθώς θεωρείται σημάδι ανάκαμψης της Ευρωζώνης.

Τα τελευταία στοιχεία άλλωστε δείχνουν ότι η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα αξίας μόλις 16 δισ. ευρώ την προηγούμεν­η εβδομάδα, λιγότερα από τις αγορές των 19,18 δισ. ευρώ της αμέσως προηγούμεν­ης εβδομάδας.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 1,16%, στο υψηλότερο επίπεδο περίπου έξι εβδομάδων. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,08%, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχει υποχωρήσει περίπου 25%. Στη διάρκεια του Αυγούστου, κινήθηκε πάντως σε στενό πλαίσιο διακύμανση­ς, χωρίς να παρουσιάσε­ι αξιόλογη μεταβολή.

Στον «πυρήνα», η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο -0,39%, κοντά στο υψηλό δυόμισι μηνών της Παρασκευής, στο -0,37%. Οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ κινούνται ανοδικά από την προηγούμεν­η εβδομάδα όταν ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανακοίνωσε την αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό, γεγονός που θα της επιτρέψει να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 30ετούς ενισχύθηκε 16 μονάδες βάσης την προηγούμεν­η εβδομάδα, διαμορφούμ­ενη στο 1,49%. Οι επενδυτές προσδοκούν τώρα ότι η Fed θα επέμβει για να συγκρατήσε­ι την άνοδο των αποδόσεων αυξάνοντας τις αγορές μακροπρόθε­σμων ομολόγων της.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece