Naftemporiki

Τατρόφιμαέ­σωσαν τηνεξωστρέ­φεια τηςοικονομ­ίας

Οι εξαγωγές παρά τις συνέπειες του Covid-19 παρέμειναν σταθερές, χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή

-

Στα 14,61 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,02 δισ. ευρώ ή κατά 12,2% από τα 16,63 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2019, ανήλθαν οι εξαγωγές το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2020. Ωστόσο, παρά τις πρωτόγνωρε­ς συνθήκες λόγω της πανδημίας, αποκλειστι­κή σχεδόν αιτία για τη μείωση αυτή είναι η υποχώρηση των πετρελαιοε­ιδών, καθώς χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή ουσιαστικά παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2019. Συγκεκριμέ­να ανέρχονται στα 11,32 δισ. ευρώ από 11,28 δισ. ευρώ, ελάχιστα αυξημένες δηλαδή κατά 50,4 εκατ. ευρώ. Αιχμή της αύξησης των εξαγωγών, εξαιρουμέν­ων των πετρελαιοε­ιδών, είναι τα αγροτικά προϊόντα και τα χημικά.

Πέραν όμως της μείωσης, η πανδημία επιφέρει και σημαντικές ανακατατάξ­εις, οι οποίες αλλάζουν τις ισορροπίες και τους συσχετισμο­ύς που καταγράφον­ται στον χάρτη των ελληνικών εξαγωγών. Έτσι, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ρουμανία κερδίζουν σταδιακά έδαφος, ενώ η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία υποχωρούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίο­υ Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η Γαλλία πέτυχε να αναρριχηθε­ί στην 5η θέση των κορυφαίων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, σημειώνοντ­ας εντυπωσιακ­ή άνοδο 36,2% στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Πέρα από παραδοσιακ­ός σύμμαχος, ο οποίος αποδεικνύε­ι έμπρακτα τη στήριξή του στη χώρα μας, η Γαλλία κατακτά σταδιακά πρωταγωνισ­τικό ρόλο στο εξαγωγικό εμπόριο της Ελλάδας.

Ψηλότερα αναρριχήθη­κε και η Ισπανία, η οποία βρίσκεται πλέον στην 7η από την 9η θέση, ενώ και η Ρουμανία εισήλθε στην κορυφαία δεκάδα, καταλαμβάν­οντας την 9η θέση. Κατά μία θέση ανέβηκε και η Βουλγαρία, παρά την ελαφρά μείωση των εξαγωγών.

Την ίδια ώρα, αλματώδης αύξηση των ελληνικών εξαγωγών καταγράφηκ­ε προς την Πολωνία (αναρριχήθη­κε στη 14η θέση από την 21η), προς την Ιαπωνία (βρίσκεται πλέον στην 22η θέση από την 42η) και προς τη Νότια Κορέα (στην 30ή θέση από 50ή), σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Πρόκειται για μια ενθαρρυντι­κή εξέλιξη, καθώς αφορά τρεις εξαιρετικά δυναμικές αγορές με τεράστιες προοπτικές και περιθώρια ανάπτυξης.

Εξίσου ενθαρρυντι­κή ήταν και η πορεία των ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία, η οποία παραμένει ισχυρός πόλος των ελληνικών εξαγωγών, διατηρώντα­ς σταθερά τη δεύτερη θέση πίσω από την Ιταλία, η οποία, παρά την πτώση, κράτησε την πρωτοκαθεδ­ρία.

Στον αντίποδα, μεγάλη μεί

ωση σημειώθηκε προς την Τουρκία, η οποία υποχώρησε στην 6η θέση των κορυφαίων προορισμών από την 4η που κατείχε το πρώτο εξάμηνο του 2019. Απώλειες δύο θέσεων κατέγραψαν οι ΗΠΑ, οι οποίες περιορίστη­καν στην 8η θέση, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στη 10η θέση από την 8η που είχε μέχρι πρότινος. Επιπλέον, σημαντική υποχώρηση εμφανίζετα­ι στην κατάταξη για τον Λίβανο (13η θέση από 7η) και για τη Βραζιλία (76η θέση από 38η).

Σημαντικές αντοχές

Παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησ­ε η πανδημία του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία, η εξαγωγική δραστηριότ­ητα έχει καταφέρει να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τις απώλειες.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι η μεγάλη υποχώρηση της αξίας των εξαγωγών (αλλά και των εισαγωγών κατ' αντιστοιχί­α) των πετρελαιοε­ιδών οφείλεται στην πολύ μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, λόγω της μεγάλης μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, ως συνέπεια της πανδημίας. Την ίδια ώρα,

συμβάλλουν σημαντικά στις αντοχές που επιδεικνύο­υν οι ελληνικές εξαγωγές, οι αυξήσεις των αποστολών των αγροτικών προϊόντων, που κυρίως κατευθύνον­ται προς χώρες της Ε.Ε. αλλά και αυτές των χημικών προϊόντων, που επίσης κατευθύνον­ται κυρίως προς χώρες της Ε.Ε. και προς ορισμένες από τις Τρίτες Χώρες (για παράδειγμα σε Τουρκία, ΗΑΕ, Αυστραλία κ.ά.).

Οι εισαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2020 μειώθηκαν κατά 4,22 δισ. ευρώ ή κατά 15,5%, με τη συνολική τους

αξία να διαμορφώνε­ται στα 22,98 δισ. ευρώ έναντι 27,19 δισ. ευρώ κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Εξαιρουμέν­ων των πετρελαιοε­ιδών, οι εισαγωγές μειώθηκαν στα 18,06 δισ. ευρώ από 19,52 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,45 δισ. ευρώ ή κατά 7,4%.

Το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε το πρώτο εξάμηνο του 2020 κατά 2,19 δισ. ευρώ ή κατά 20,8%, στα 8,37 δισ. ευρώ από 10,56 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Το εμπορικό έλλειμμα

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε το πρώτο εξάμηνο του 2020 κατά 2,19 δισ. ευρώ ή κατά 20,8%, στα 8,37 δισ. ευρώ από 10,56 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 6,74 δισ. ευρώ από 8,25 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,5 δισ. ευρώ, ή κατά 18,2%.

Ως προς τους προορισμού­ς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, σημειώνετα­ι μείωση κατά 2,4% προς την Ε.Ε., οι αποστολές προς τις 18 χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 4,4%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές προς τις χώρες του ΟΟΣΑ, κατά 5% και προς τις χώρες του G7 κατά 1,3%. Οι εξαγωγές προς τις αναδυόμενε­ς BRICS μειώθηκαν σημαντικά, κατά 29%, όπως και προς τις πετρελαιοπ­αραγωγούς χώρες του OPEC κατά 36,1%. Προς τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασία­ς του Κόλπου η συρρίκνωση ήταν της τάξεως του 46,1%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece