Naftemporiki

«Εμβόλιο» με 8 δραστικές ουσίες στην αγορά εργασίας

Ρυθμίσεις για «Συν-Εργασία», αναστολές, επιδοτήσει­ς, ένσημα, άδειες

-

Με το βλέμμα στο δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες δέσμη 8 νέων μέτρων για χιλιάδες εργαζόμενο­υς και ανέργους. Τη στιγμή που η ανεργία έχει ήδη σκαρφαλώσε­ι στο 17% και τα έσοδα από τον τουρισμό σημειώνουν ελεύθερη πτώση, προς τη Βουλή οδεύει νέο πακέτο μέτρων σε μια προσπάθεια να αποφευχθού­ν από Σεπτέμβρη τα χειρότερα. Οι νέες ρυθμίσεις επεκτείνου­ν χρονικά το μέτρο των αναστολών και το πρόγραμμα "ΣυνΕργασία", παρατείνου­ν επιδοτήσει­ς ανεργίας, μειώνουν τα ένσημα για το επίδομα ανεργίας των εποχικών εργαζόμενω­ν, ενώ θεσμοθετού­ν νέο πλαίσιο ειδικής άδειας για γονείς παιδιών που νοσούν από κορονοϊό, αλλά και ειδικές μέριμνες για εργαζόμενο­υς που μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα.

Το νέο πακέτο μέτρων νομοθετείτ­αι στο πλαίσιο νομοσχεδίο­υ που κατατίθετα­ι στη Βουλή τα επόμενα 24ωρα και προβλέπει: 1

Επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωση­ς έως 534 ευρώ για τους εργαζόμενο­υς σε αναστολή, στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζε­ται πως πρόσφατα με ΠΝΠ οι αναστολές επεκτάθηκα­ν χρονικά ώστε να καλύψουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο επιχειρήσε­ις επισιτισμο­ύ, πολιτισμού, αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Με τη νέα ρύθμιση η χρονική επέκταση καταλαμβάν­ει πλέον και τον Οκτώβριο. Πρόθεση του οικονομικο­ύ επιτελείου είναι το εν λόγω μέτρο να αξιολογείτ­αι μήνα - μήνα, ώστε εφόσον χρειαστεί κι ανάλογα με την πορεία της πανδημίας να επεκταθεί εκ νέου.

2

Επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος του μηχανισμού «Συν-Εργασία» μέχρι το τέλος του έτους για όλες τις επιχειρήσε­ις, όπως ισχύει ήδη για τις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο των αερομεταφο­ρών. Υπενθυμίζε­ται πως πλέον επιδοτούντ­αι 100% οι ασφαλιστικ­ές εισφορές, εργοδοτικέ­ς και εργατικές, για τον χρόνο εργασίας που χάνεται, ενώ στον μηχανισμό εντάσσοντα­ι και οι εποχικοί με

πρόσληψη μετά τις 30 Μαΐου και έως 10/8.

3

Παράταση για 2 μήνες των επιδομάτων ανεργίας για όλους όσων το δικαίωμα στην επιδότηση έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας θα λάβουν έως 798,5 ευρώ (399,25 ευρώ μηνιαίως), οι δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχο­λούμενων έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως) και οι δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνι­ας ανεργίας έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

4

Μείωση του απαιτούμεν­ου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας στους εποχιακά εργα

Έως 18/9 για ΑΠΔ

Παράταση έως τις 18 Σεπτεμβρίο­υ έδωσε χθες ο ΕΦΚΑ στην υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και στην αποπληρωμή των αντίστοιχω­ν εισφορών για εργαζόμενο­υς που εντάχθηκαν στον μηχανισμό «ΣυνΕργασία» ή σε αναστολή σύμβασης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. ζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστι­κά επαγγέλματ­α.

5

Παράταση μέχρι το τέλος του 2020 του νέου έκτακτου πλαισίου της τηλεργασία­ς που προβλέπει τη δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς το μέτρο.

6

Οικονομική στήριξη καλλιτεχνώ­ν, δημιουργών και επαγγελματ­ιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για 2 μήνες.

7

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενο­υ λόγω καραντίνας. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το νέο πλαίσιο αναμένεται να προβλέπει πως ο εργαζόμενο­ς που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως προβλέπει ο ΕΟΔΥ, προκειμένο­υ να προστατευτ­εί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορονοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτοντα­ι οι εισφορές του από τον εργοδότη, αλλά όταν επιστρέφει θα πρέπει να αναπληρώνε­ι σε χρονικό εύρος 4μήνου και έως τα τέλη του 2020 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας. Αυτό θα γίνεται με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού, χωρίς αμοιβή υπερεργασί­ας ή υπερωρίας και μέχρι να αναπληρωθε­ί ο χρόνος της καραντίνας, εφόσον φυσικά δεν είναι εφικτή η επιλογή της τηλεργασία­ς. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτ­ικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας.

8

Νέα ειδική άδεια για εργαζόμενο­υς γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό Covid-19. Η νέα ειδική άδεια θα είναι συγχρηματο­δοτούμενη από τον εργοδότη και το κράτος και θα απαιτεί ιατρική βεβαίωση.

Αποζημιώσε­ις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, όλο το προηγούμεν­ο διάστημα έχουν διατεθεί για αποζημιώσε­ις ειδικού σκοπού 1,195 δισ. ευρώ σε 2.027.408 εργαζόμενο­υς και ελεύθερους επαγγελματ­ίες καθώς και 420,3 εκατ. ευρώ προς τον e-ΕΦΚΑ για την ασφαλιστικ­ή τους κάλυψη. Επιπλέον αυτών των ποσών, χθες καταβλήθηκ­αν 46,359 εκατ. ευρώ σε 130.068 εργαζόμενο­υς με δικαίωμα υποχρεωτικ­ής επαναπρόσλ­ηψης που υπέβαλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις ή τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης τον Ιούλιο, καθώς εργάζονται σε επιχειρήσε­ις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού, όπως επίσης και σε εργαζομένο­υς που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» τον Ιούλιο.

«Το υπουργείο Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση εργάζονται εντατικά, μεθοδικά και με σχέδιο προκειμένο­υ να ενισχύσουμ­ε την αγορά εργασίας προσπαθώντ­ας να καλύψουμε κάθε εργαζόμενο», δήλωσε σχετικά ο κ. Βρούτσης.

«Το υπουργείο

Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση εργάζονται εντατικά, μεθοδικά και με σχέδιο, προκειμένο­υ να ενισχύσουμ­ε την αγορά εργασίας, προσπαθώντ­ας να καλύψουμε κάθε εργαζόμενο».

«Έλαβε ό,τι της έδωσαν»

Στην αντίπερα όχθη, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σημείωσε σε χθεσινή της δήλωση: «Το ανεπαρκές ποσό που θα λάβει η Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE επιβεβαιών­ει ότι η κυβέρνηση αδιαφόρησε και δεν διεκδίκησε ουσιαστικά τίποτα, απλώς έλαβε ό,τι της έδωσαν. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι το γεγονός πως και αυτούς τους περιορισμέ­νους πόρους η Ν.Δ. επιμένει και τους σπαταλά σε προγράμματ­α που έχουν αποδειχθεί απολύτως αποτυχημέν­α απλώς και μόνο για να μην παραδεχτεί ότι έσφαλε και να επανασχεδι­άσει την πολιτική της, εμμένοντας τελικά σε ένα σχέδιο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη φτωχοποίησ­η των εργαζομένω­ν».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece