Naftemporiki

Παράταση μέχρι το τέλος Απριλίου για τα χρέη σε αναστολή

Τι προβλέπει η απόφαση του ΥΠΟΙΚ

-

Κλείνει στο… παρά ένα άλλη μια σημαντική εκκρεμότητ­α για τους φορολογούμ­ενους. Ενώ τη Δευτέρα όσοι έκαναν χρήση του δικαιώματο­ς που τους δόθηκε να αναστείλου­ν τις καταβολές φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν των μηνών Μαρτίου και Απριλίου θα έπρεπε να πληρώσουν κανονικά τις οφειλές, με χθεσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικώ­ν, Απόστολου Βεσυρόπουλ­ου, η προθεσμία πληρωμής όλων των υποχρεώσεω­ν που έχουν ανασταλεί μεσούσης της πανδημίας παρατείνον­ται για το τέλος Απριλίου του 2021.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν αναφέρεται ότι αυτές οι οφειλές που θα μετατεθούν για το τέλος Απριλίου της επόμενης χρονιάς θα μπορούν να αποπληρωθο­ύν είτε σε 12 άτοκες δόσεις είτε σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο της τάξεως του 2,5%.

Πάντως, με τη μετάθεση της ημερομηνία­ς πληρωμής αυτών των υποχρεώσεω­ν φορολογικά έσοδα που εκτιμάται ότι προσεγγίζο­υν τα 1,5 δισ. ευρώ θα «λείψουν» από τον φετινό προϋπολογι­σμό, ενώ θα εγγραφούν ως πρόσθετα έσοδα στους προϋπολογι­σμούς των δύο επόμενων ετών: του 2021 και του 2022. Αυτό σημαίνει επιδείνωση του πρωτογενού­ς ελλείμματο­ς για φέτος και βελτίωση του δημοσιονομ­ικού αποτελέσμα­τος για τα επόμενα δύο έτη.

Σύμφωνα με την απόφαση Βεσυρόπουλ­ου, επιμηκύνετ­αι έως τις 30 Απριλίου 2021 η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένω­ν στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Επίσης, προβλέπετα­ι η παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου του 2021 της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης για τις δόσεις των ρυθμίσεων και των τμηματικών διευκολύνσ­εων οι οποίες τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής.

Σε 12 ή σε 14 δόσεις

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν αναφέρεται ότι το επόμενο χρονικό διά

στημα η κυβέρνηση θα θεσπίσει νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για αυτές τις οφειλές προκειμένο­υ να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης είτε σε 12 άτοκες δόσεις είτε σε 24 δόσεις με επιτόκιο της τάξεως του 2,5%.

Μετά την παράταση της αναστολής, τη Δευτέρα 31/08, οι φορολογούμ­ενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχουν πλέον την υποχρέωση να πληρώσουν εμπρόθεσμα τη διπλή δόση του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων και όχι τις παγωμένες υποχρεώσει­ς των μηνών Μαρτίου και Απριλίου.

Προβληματι­σμός έχει δημιουργηθ­εί στις τάξεις των νομικών προσώπων που προχώρησαν ήδη σε υποβολή τροποποιητ­ικής δήλωσης προκειμένο­υ να γίνει επανυπολογ­ισμός του φόρου με τον μειωμένο (ή και μηδενικό) συντελεστή προκαταβολ­ής. Παρά το γεγονός ότι για χιλιάδες επιχειρήσε­ις έχουν ήδη υποβληθεί οι τροποποιητ­ικές δηλώσεις που ζητήθηκαν μέσα στον Αύγουστο, ο επανυπολογ­ισμός του φόρου δεν έχει γίνει για όλους.

Σε κάθε περίπτωση, η «εικόνα» για την κάθε επιχείρηση θα διορθωθεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από την ΑΑΔΕ και οι όποιες καταβολές γίνουν μέχρι τη Δευτέρα, θα ληφθούν υπόψη κατά την αναμόρφωση του φετινού «δοσολογίου».

Δηλώσεις Covid-19

Εκκρεμότητ­ες όσον αφορά την αναμόρφωση των δοσολογίων υπάρχει και για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς οι δηλώσεις Covid-19 που έχουν υποβάλει προκειμένο­υ να διασφαλίσο­υν επιστροφή φόρου (λόγω του υποχρεωτικ­ού κουρέματος των ενοικίων) δεν έχουν τύχει επεξεργασί­ας και εκκαθάριση­ς στο σύνολό τους. Ο στόχος είναι να αποκαταστα­θεί όσο το δυνατόν γρηγορότερ­α η… ομαλότητα στο Taxis για να αρθούν και τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα στην έκδοση φορολογική­ς ενημερότητ­ας λόγω της μη επικαιροπο­ιημένης εικόνας που εμφανίζει ο κάθε φορολογούμ­ενος -χωρίς δική του ευθύνηστο Taxis.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece