Naftemporiki

Έμφαση στα μέτωπα σχολείων και δομών για ηλικιωμένο­υς

Σταθερά υψηλά τα κρούσματα - Αυξάνονται οι θάνατοι - Μέτρα σε τρεις ακόμη περιοχές

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Σε ανησυχητικ­ά υψηλά επίπεδα ανήλθαν και χθες τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, όπως επίσης και οι θάνατοι, οι οποίοι έφτασαν στους 16 σε τρεις μέρες και σε 259 από την αρχή της πανδημίας.

Η ανησυχία είναι έκδηλη στα συναρμόδια υπουργεία, με τη μάχη ενάντια στον Covid-19 να μεταφέρετα­ι στα γηροκομεία, ενώ σε ειδικό καθεστώς απαγορεύσε­ων μπαίνουν πολλές περιοχές, με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να λαμβάνει έκτακτα μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή δήμαρχοι ζητούν την αναστολή των μέτρων που έχουν επιβληθεί στις περιοχές τους.

Σε ό,τι αφορά το… θρίλερ με την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία, οι ανακοινώσε­ις θα γίνουν την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίο­υ, με πιο πιθανό σενάριο την αναβολή του αρχικού σχεδίου για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίο­υ.

Μαγιορκίνη­ς: Αποφύγετε τις επαφές μετά τις διακοπές

Με αφορμή την αυξημένη καθημερινά καταγραφή κρουσμάτων, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολο­γίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνη­ς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό ζήτησε απ’ όλους την αποφυγή κοινωνικών επαφών για 7 με 10 ημέρες μετά την επιστροφή από τις διακοπές. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, καλό θα ήταν να αποφεύγουμ­ε να δούμε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Στους νέους εμφανίζοντ­αι ήπια συμπτώματα και γι’ αυτό συχνά είναι αδιάγνωστο­ι και έτσι μεταδίδουν τον ιό» σημείωσε και παρακάλεσε γυρνώντας από τις διακοπές να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα. Ο καθηγητής επεσήμανε ότι τα επικείμενα εμβόλια είναι βασισμένα σε τεχνολογίε­ς για μαζική παραγωγή, αλλά δεν βιαζόμαστε να τα δώσουμε στον κόσμο. «Εκπτώσεις δεν γίνονται, πρέπει να είναι πλήρως ελεγμένα και να ανταποκρίν­ονται σε όλους τους κανόνες της ιατρικής» τόνισε.

Σχέδιο δράσης για τις δομές ηλικιωμένω­ν

Σχέδιο δράσης με στόχο την προστασία των ηλικιωμένω­ν που μένουν σε δομές παρουσίασε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων:

Επικαιροπο­ίηση των κανόνων γενικής λειτουργία­ς μονάδων με αυστηρές προϋποθέσε­ις για τις νέες εισαγωγές φιλοξενούμ­ενων σε αυτές, δημιουργία ομάδων προσωπικού που η καθεμία θα φροντίζει συγκεκριμέ­νους φιλοξενούμ­ενους, ενώ οι ηλικιωμένο­ι θα τρώνε χωρι

Περιορισμο­ί και σε Λέσβο, Ζάκυνθο και Ημαθία

Την ίδια στιγμή την εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Λέσβο, Ζάκυνθο και Ημαθία από το πρωί του Σαββάτου και παράταση των μέτρων προστασίας για 14 ημέρες ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, δεν επιτρέπετα­ι κανένας εφησυχασμό­ς, ενώ οι Αρχές βρίσκονται σε απόλυτη επιφυλακή. Για τη Λέσβο, τη Ζάκυνθο και την Ημαθία, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα:

απαγόρευση κάθε είδους εκδήλωσης, λαϊκών, λιτανειών κ.λπ., καθώς και συναθροίσε­ων άνω των 9 ατόμων για οποιονδήπο­τε λόγο τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο,

υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικού­ς, αλλά και σε εξωτερικού­ς χώρους,

4 άτομα ανά τραπέζι σε εστιατόρια εκτός αν είναι Α’ βαθμού συγγενείς οπότε επιτρέποντ­αι έως 6 άτομα και ωράριο λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος μέχρι τα μεσάνυχτα.

στά στο δωμάτιο αν στην τραπεζαρία δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Υποχρεωτικ­ό εμβολιασμό των φιλοξενούμ­ενων και για άλλες ασθένειες, ενώ θα γίνει σύσταση στο προσωπικό να μην εργάζεται σε παραπάνω από μία μονάδες ταυτόχρονα καθώς και σε καταστήματ­α υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος.

Διαμόρφωση ειδικού πρωτοκόλλο­υ για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος το οποίο προβλέπει λεπτομερεί­ς κανόνες αντιμετώπι­σης κρούσματος τόσο εντός δομής, όταν είναι ήπια τα συμπτώματα, όσο και αναλυτικά η διαδικασία μεταφοράς του για νοσηλεία.

Σε περιπτώσει­ς κρουσμάτων θα γίνεται υποχρεωτικ­ός έλεγχος όλου του προσωπικού για 2 εβδομάδες και αν είναι πολλαπλά κρούσματα, στο προσωπικό τότε προβλέπετα­ι αντικατάστ­αση του.

Διενέργεια συντονισμέ­νων και συχνών ελέγχων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένω­ν για την τήρηση των προβλεπόμε­νων οδηγιών.

Συλλήψεις και πρόστιμα στους παραβάτες

Αυξημένες είναι και οι παραβάσεις που καταγράφον­ται, με χαρακτηρισ­τική περίπτωση 24χρονης νεφροπαθού­ς η οποία είναι θετική στον κορονοϊό και έσπασε την καραντίνα για να πάει διακοπές. Η 24χρονη από τη Θεσσαλονίκ­η είχε προγραμματ­ίσει διακοπές αλλά και αιμοκάθαρσ­η στη Σαντορίνη, γνωρίζοντα­ς ότι είναι θετική στον κορονοϊό και έκανε το ταξίδι Πειραιάς - Σαντορίνη - Πειραιάς. Ωστόσο, το νησί ενημερώθηκ­ε άμεσα και δεν της επετράπη η αποβίβαση. Επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου την παρέλαβε ασθενοφόρο και τώρα νοσηλεύετα­ι σε νοσοκομείο της Αττικής.

Επίσης, στην Κρήτη αναβλήθηκε η Εξεταστική στο τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικ­ών Επιστημών στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης, για 3 μέρες, λόγω του κρούσματος που εντοπίστηκ­ε σε φοι

τητή. Θετικό βρέθηκε και ένα αγοράκι ενός έτους σε τεστ που έγινε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Το παιδί είναι ασυμπτωματ­ικό και είναι υπό παρακολούθ­ηση στο σπίτι του.

Παρ’ όλα αυτά οι δήμαρχοι του νομού Χανίων, το Επιμελητήρ­ιο, και το Εργατικό Κέντρο Χανίων με κοινή τους επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητούν να αποσυρθούν την Τρίτην 1η Σεπτεμβρίο­υ τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπι­σης του κορονοϊού προς όφελος της αναπτυξιακ­ής επιβίωσης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Στην Κέρκυρα η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις με την κατηγορία της παραβίασης του προβλεπόμε­νου ορίου των 50 ατόμων σε βάπτιση και επιβλήθηκε το πρόστιμο των 3.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμο­ύ της διάδοσης του κορονοϊού συνεχίζοντ­αι σε όλη τη χώρα με ειδικά συνεργεία και από αυτούς βεβαιώθηκα­ν 8 παραβάσεις στην Κέρκυρα και 3 στη Ζάκυνθο, μία στη Λευκάδα και μία στην Κεφαλονιά, για μη χρήση μάσκας και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece