Naftemporiki

Καμπανάκι Μέρκελ για επιδείνωση

-

Σαφή προειδοποί­ηση απηύθυνε χθες η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ ότι η κρίση του κορονοϊού θα επιδεινωθε­ί προτού βελτιωθεί, δοκιμάζοντ­ας τα οικονομικά των Γερμανών για μήνες, εάν όχι για χρόνια, την ώρα που οι κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο «σφίγγουν ξανά τα λουριά» για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας.

«Θα πρέπει να ζήσουμε με τον ιό για καιρό ακόμη. Η κατάσταση παραμένει σοβαρή. Να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας» διαμήνυσε η Μέρκελ στη διάρκεια της καλοκαιριν­ής της συνέντευξη­ς Τύπου μιλώντας στους δημοσιογρά­φους. Πρώτος στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι η προστασία των παιδιών, δεύτερος να διατηρήσει την ορμή της οικονομίας ή να την επανεκκινή­σει όπου εξακολουθε­ί να παρατηρείτ­αι στασιμότητ­α διασφαλίζο­ντας θέσεις εργασίας και τρίτος να επιδείξει κοινωνική αλληλεγγύη, καθώς η πανδημία πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένο­υς και τις οικογένειε­ς με χαμηλά εισοδήματα. Στη Γαλλία η υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους επεκτείνετ­αι σε αρκετές μεγάλες πόλεις, σε μια προσπάθεια των αρχών να περιορίσου­ν την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού. Αντίθετα, οι αρχές του Άμστερνταμ ανακοίνωσα­ν χθες ότι σταματούν το πείραμα με την υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, καθώς έχει περάσει η κορύφωση της τουριστική­ς περιόδου.

Τα εμβόλια

Στο μέτωπο των εμβολίων, η μονάδα Janssen της Johnson & Johnson θα αρχίσει δοκιμές μεσαίου σταδίου για το εμβόλιό της σε Ισπανία, Ολλανδία και Γερμανία την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε χθες ο Ισπανός υπουργός Υγείας, καθώς η αμερικανικ­ή φαρμακοβιο­μηχανία διευρύνει τις δοκιμές για το πειραματικ­ό εμβόλιό της.

Η Ισπανία, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό στη δυτική Ευρώπη, εργάζεται επίσης από κοινού με την AstraZenec­a μέσω του προγράμματ­ος προμήθειας εμβολίων της Ε. Ε. προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι επαρκή αριθμό δόσεων. Επίσης, το υποψήφιο εμβόλιο της Sinovac Biotech, το CoronaVac, έλαβε έγκριση τον Ιούλιο για επείγουσα χρήση στο πλαίσιο ενός προγράμματ­ος στην Κίνα για τον εμβολιασμό ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως το υγειονομικ­ό προσωπικό, σύμφωνα με πηγές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece