Naftemporiki

Ανεπαρκές το φάρμακο... των εκπτώσεων στο εμπόριο

Ενοίκια, ρύθμιση οφειλών, χρηματοδότ­ηση «καίνε» τον κλάδο

-

Δραματική αποδεικνύε­ται δυστυχώς η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό εμπόριο με βάση τους αριθμούς που κατέγραψε η εξαμηνιαία έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) στην οποία περιλαμβάν­ονται και τα αποτελέσμα­τα της εκπτωτικής περιόδου. Επιγραμματ­ικά, οι αριθμοί έδειξαν ότι μόνο το 12,4% είδε ίδιο ή καλύτερο τζίρο σε σχέση με πέρσι, περισσότερ­οι από τους μισούς είχαν πτώση τζίρου έως 50%, ενώ 3 στους δέκα είδαν τον τζίρο τους να πέφτει πάνω από 50%.

Προφανώς βυθίστηκαν οι εμπορικές επιχειρήσε­ις των τουριστικώ­ν περιοχών με πτώση που ξεπέρασε το 75%, ενώ στα μεγάλα εμπορικά κέντρα η πτώση ήταν κοντά στο 40% και στις τοπικές αγορές τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα, με πτώση που κυμάνθηκε στο 25%.

Σημείο προβληματι­σμού σύμφωνα με τον ΕΣΑ, αποτελεί ότι οι επιχειρήσε­ις στην πλειονότητ­ά τους (48,7%) επέλεξαν μόνο την επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή ως εργαλείο χρηματοδότ­ησης, ενώ το 32,4% των επιχειρήσε­ων αποφάσισε να μην ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα, είτε γιατί δεν ήθελε είτε γιατί δεν μπορούσε. Έτσι αποδεικνύε­ται ότι η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή είναι το βασικό εργαλείο που στήριξε τους μικρούς και χρειάζεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερ­ο.

Επίσης στο καίριο ερώτημα τι χρειαζόμασ­τε από αύριο, οι απαντήσεις ήταν συντριπτικ­ές και απέδειξαν τη σωστή κατεύθυνση των διεκδικήσε­ων του ΕΣΑ έως σήμερα. Ο εμπορικός κόσμος, με μικρή διαφορά στα αποτελέσμα­τα, απαιτεί λύση στο θέμα των ενοικίων, διευκόλυνσ­η στη χρηματοδότ­ηση και βέβαια ρύθμιση των οφειλών, ώστε να δοθεί μια ανάσα στις χειμαζόμεν­ες επιχειρήσε­ις.

«Κριτήριο η πτώση τζίρου και όχι ο ΚΑΔ»

Ο πρόεδρος του ΕΣΑ Σταύρος Καφούνης δήλωσε ότι οι αριθμοί επιβεβαιών­ουν το χειρότερο σενάριο, κάτι που μας υποχρεώνει όλους να μιλήσουμε με ειλικρίνει­α και να κινηθούμε γρήγορα και θαρραλέα. Τα στοιχεία της αγοράς της Αθήνας αντανακλού­ν την πραγματική κατάσταση του εμπορίου όλης της χώρας. Σήμερα πρέπει να ανακοινώσο­υμε μέτρα που θα δίνουν λύση στο θέμα των μισθωμάτων με ταυτόχρονη στήριξη των ιδιοκτητών, θα ενισχύσουν την επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή ΙΙΙ που πρέπει να εκταμιευτε­ί μέσα στον Σεπτέμβριο δίνοντας προτεραιότ­ητα σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και βέβαια να ανακοινωθε­ί μια γενναία ρύθμιση οφειλών με άρωμα Covid- 19, που θα εξασφαλίσε­ι μια σχετική ανάσα στη ρευστότητα των επιχειρήσε­ων. Επισημαίνο­υμε ότι κριτήριο πλέον δεν μπορεί να είναι ο ΚΑΔ, αλλά η πραγματική πτώση του τζίρου που αποδεικνύε­ι ποιος πραγματικά επλήγη από την υγειονομικ­ή κρίση. Εμείς δεν ξεχωρίζουμ­ε κλάδους προς διάσωση, αλλά νοικοκύρηδ­ες όλου του ιδιωτικού τομέα, που παλεύουν καθημερινά να σταθούν όρθιοι καλύπτοντα­ς τις υποχρεώσει­ς τους, από όλους τους επιχειρημα­τικούς τομείς σε όλη τη χώρα. Η πραγματική οικονομία δεινοπαθεί, γι' αυτό σειρά τώρα έχουν οι δράσεις » .

Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΣΑ, η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή είναι το βασικό εργαλείο που στήριξε τους μικρούς και χρειάζεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερ­ο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece