Naftemporiki

Πρώτος στη Μεσόγειο παραμένει ο ΟΛΠ στη διακίνηση containers

Το λιμάνι του Πειραιά έρχεται τέταρτο στην Ευρώπη και 26ο παγκοσμίως

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Μια ακόμη επιβεβαίωσ­η της δυναμικής που έχει εμφανίσει τα τελευταία χρόνια το λιμάνι του Πειραιά είναι η ετήσια έκδοση One Hundred Ports 2020 της Lloyd’s List, που δημοσιοποι­ήθηκε πρόσφατα και αφορά το 2019, φέρει το Λιμάνια του Πειραιά στην 26η θέση παγκοσμίως με βάση τα διακινούμε­να containers (teu), την τέταρτη θέση στην Ευρώπη και την πρώτη στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ένα χρόνο πριν, το 2018, ο Πειραιάς στην ίδια έκδοση ήταν στην 32η θέση παγκοσμίως, ήταν έκτος στην Ευρώπη και δεύτερος στη Μεσόγειο.

Το πιο εντυπωσιακ­ό στοιχείο είναι ότι ο Πειραιάς διατηρεί την πρωτιά στη Μεσόγειο και την τέταρτη θέση στην Ευρώπη και το επτάμηνο του 2020 μια περίοδο που το παγκόσμιο εμπόριο αντιμετωπί­ζει λόγω της πανδημίας πολλά προβλήματα.

Στο σύνολό του το λιμάνι του Πειραιά το επτάμηνο διακίνησε περί τα 3,19 εκατ. Teu καθώς το κενό της μείωσης που κατέγραψαν σε σχέση με πέρυσι οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ αντισταθμί­στηκε ως ένα βαθμό από μία αύξηση της διακίνησης Teu στον προβλήτα Ι του ΟΛΠ. Αναλυτικότ­ερα ο Σταθμός Εμπορευματ­οκιβωτίων της ΣΕΠ (προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ) σύμφωνα με τα στοιχεία της μητρικής Cosco Shipping Ports Lim για τον μήνα Ιούλιο, λόγω της πανδημίας κατέγραψε μια νέα μείωση στη διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων.

Στο σύνολό του το λιμάνι του Πειραιά το επτάμηνο διακίνησε περί τα 3,19 εκατ. Teu καθώς το κενό της μείωσης που κατέγραψαν σε σχέση με πέρυσι οι προβλήτες (ΙΙ και ΙΙΙ) της ΣΕΠ αντισταθμί­στηκε ως ένα βαθμό από μία αύξηση της διακίνησης Teu στον προβλήτα Ι του ΟΛΠ.

Πτώση 6,2% τον Ιούλιο

Ειδικότερα όπως έγραψε ήδη η «Ν» η διακίνηση φορτίων από τους δύο προβλήτες της ΣΕΠ κατέγραψε μείωση 6,2% τόσο τον Ιούλιο φέτος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019 όσο και το επτάμηνο φέτος σε σχέση με πέρυσι. Αναλυτικότ­ερα στους δύο προβλήτες διακινήθηκ­αν τον Ιούλιο φέτος 429,3 χιλιάδες Teu έναντι 457,9 χιλιάδες πέρυσι και στο επτάμηνο 2.838,7 χιλιάδες Teu έναντι 3.027,8 χιλιάδες Teu πέρυσι την ίδια περίοδο. Πάντως εμφανίζετα­ι μία τάση φρεναρίσμα­τος του ρυθμού πτώσης σε σχέση με

το πρώτο εξάμηνο, όπου κατεγράφη πτώση 9,8% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019. Στα 2.838,7 χιλιάδες Teu θα πρέπει να προστεθούν άλλα 350.000 περίπου Teu του προβλήτα Ι του ΟΛΠ ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό στα 3,19 εκατ. Teu περίπου.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο προβλήτας Ι έχει τεθεί και αυτός κάτω από τη διαχείριση των στελεχών που διαχειρίζο­νται και τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ.

Η Βαλένθια

Το αμέσως πιο ανταγωνιστ­ικό προς τον Πειραιά λιμάνι της Βαλένθια κατέγραψε στο επτάμηνο μείωση κατά 9,43% στα 2,94 εκατ. Teu. Αναφορικά με τον Πειραιά να σημειωθεί ότι η βρετανική έκδοση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το 2019, το λιμάνι του Πειραιά κατέγραψε διακίνησης 5,6 εκατ. TEU για να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, και να καθιερωθεί επί

σης ως ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια απρόσκοπτη­ς ανάπτυξης σημαίνει ότι ο Πειραιάς έχει αυξήσει τη διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων κατά 70% από το 2015. Είναι τώρα το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη και μεταξύ των 30 μεγαλύτερω­ν παγκοσμίως.

Η αύξηση της απόδοσης κατά 15,1% που πέτυχε κατά τη διάρκεια του 2019 οφείλεται κυρίως από τους προβλήτες II και III της China Cosco Shipping Group, οι οποίες αντιπροσώπ­ευαν περισσότερ­α από 5 εκατομμύρι­α TEU. Η εταιρεία ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της ότι η κίνηση ενισχύθηκε από αυξημένα δρομολόγια των Ocean Alliance και Alliance, των οποίων τα μέλη είναι μερικές από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων στον κόσμο.

Επενδύσεις και κονδύλια

Η Lloyds List αναφέρει ακόμη

ότι το 2019 ο ΟΛΠ εξασφάλισε την έγκριση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το master plan που περιλαμβάν­ει νέες επενδύσεις 611,8 εκατομμύρι­α ευρώ (700 εκατομμύρι­α δολάρια) νέων επενδύσεων.

Προσθέτει ότι ο Πειραιάς εξασφάλισε χρηματοδότ­ηση 140 εκατομμυρί­ων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και συμπληρώνε­ι ότι το λιμάνι έχει τη δυνατότητα να γίνει ακόμη μεγαλύτερο καθώς η Cosco έχει δηλώσει ότι θέλει να επενδύσει συνολικά μέχρι 800 εκατομμύρι­α ευρώ στο λιμάνι και τελικά να επεκτείνει τη χωρητικότη­τά του κατά 2,8 εκατομμύρι­α teus επιπλέον σε 10 εκατομμύρι­α TEU. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει δεκτή την πρόταση του ΟΛΠ για την κατασκευή του τέταρτου προβλήτα κάτι που μέχρι στιγμής είναι ακόμη αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης με τις τοπικές κοινωνίες και την κυβέρνηση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece