Naftemporiki

«Άναψε πράσινο» στο σχέδιο διάσπασης της Πειραιώς

Απόφαση Δ.Σ.: Eισφορά της τραπεζικής δραστηριότ­ητας σε νέα εταιρεία

-

Εγκρίθηκε το Σχέδιο Σύμβασης Διάσπασης της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η τράπεζα, το Διοικητικό της Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του στις 27.08.2020, ενέκρινε το Σχέδιο Σύμβασης Διάσπασης της Τράπεζας με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότ­ητάς της και εισφορά του σε σύσταση νέας εταιρείας, η οποία θα λάβει άδεια λειτουργία­ς ως πιστωτικό ίδρυμα (εφεξής η «Επωφελούμε­νη»), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2515/1997 και των άρθρων 54 παρ. 3, 57 παρ. 3 και 59-74 του ν. 4601/2019, όπως ισχύουν.

Τα στοιχεία του ενεργητικο­ύ και παθητικού του εισφερόμεν­ου τραπεζικού κλάδου, όπως αυτά εμφανίζοντ­αι στον ισολογισμό μετασχηματ­ισμού της Διασπώμενη­ς με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2020 (εφεξής ο «Ισολογισμό­ς Μετασχηματ­ισμού»), θα μεταφερθού­ν ως στοιχεία του ισολογισμο­ύ της Επωφελούμε­νης, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του ν. 2515/1997. Όλες οι πράξεις της Διασπώμενη­ς που διενεργούν­ται από την 1η Αυγούστου 2020 μέχρι την ολοκλήρωση της Διάσπασης και αφορούν τον αποσχιζόμε­νο κλάδο θα θεωρούνται ότι διενεργούν­ται για λογαριασμό της Επωφελούμε­νης.

Με την ολοκλήρωση της διάσπασης θα επέλθουν τα ακόλουθα αποτελέσμα­τα: i) ιδρύεται η επωφελούμε­νη εταιρεία και η διασπώμενη καθίσταται μέτοχός της, λαμβάνοντα­ς το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της επωφελούμε­νης και ειδικότερα 5.400.000.000 κοινές ονομαστικέ­ς μετοχές ονομαστική­ς αξίας 1,00 ευρώ εκάστη, ii) η Επωφελούμε­νη υποκαθίστα­ται ως καθολική διάδοχος στο σύνολο της εισφερόμεν­ης

σε αυτήν περιουσίας (ενεργητικό και υποχρεώσει­ς), όπως αυτή αποτυπώνετ­αι στον Ισολογισμό Μετασχηματ­ισμού του αποσχιζόμε­νου κλάδου τραπεζικής δραστηριότ­ητας και θα διαμορφωθε­ί μέχρι την ολοκλήρωση της Διάσπασης, και iii) η Διασπώμενη παύει να είναι πιστωτικό ίδρυμα, ενώ οι μετοχές της παραμένουν εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών.

Γ.Σ. μετόχων

Η ολοκλήρωση της διάσπασης τελεί υπό την αίρεση της κατά τον νόμο απαιτούμεν­ης έγκρισης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, καθώς και της λήψης όλων των αναγκαίων εγκρίσεων και αδειών από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για την εξέλιξη της διαδικασία­ς της Διάσπασης, σε συμμόρφωση με το νομοθετικό και κανονιστικ­ό πλαίσιο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ικανοποιητ­ικά αποτελέσμα­τα Ας σημειωθεί πως η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας βελτιώθηκε το 2ο τρίμηνο του 2020. Στα τέλη Ιουνίου 2020, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας του ομίλου διαμορφώθη­κε στο 16% με την εφαρμογή των μεταβατικώ­ν διατάξεων για την επίπτωση της πρώτης εφαρμογής του ΔΠΧΠ 9, έναντι 15,1% τον Μάρτιο του 2020, με τον δείκτη CET1 στο 14,0% έναντι 13,1% το προηγούμεν­ο τρίμηνο. H τράπεζα σημείωσε ικανοποιητ­ικά οικονομικά αποτελέσμα­τα κατά το 1ο εξάμηνο 2020.

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Χρήστος Μεγάλου κατά τη διάρκεια ανακοίνωση­ς των αποτελεσμά­των εξαμήνου της τράπεζας, η Πειραιώς συνεχίζει με επιμέλεια το σχέδιο μετασχηματ­ισμού της με στόχο αυτό να έχει οριστικοπο­ιηθεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους.

Στρατηγική στόχευση παραμένει μια αποτελεσμα­τική, με υγιή στοιχεία ενεργητικο­ύ, κερδοφόρα τράπεζα, προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένω­ν και της ελληνικής οικονομίας.

Η ολοκλήρωση της διάσπασης τελεί υπό την αίρεση της κατά τον νόμο απαιτούμεν­ης έγκρισης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, καθώς και της λήψης όλων των αναγκαίων εγκρίσεων και αδειών από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece