Naftemporiki

Ένεση η... πανδημία στα μεγέθη της βιομηχανία­ς απορρυπαντ­ικών

Οι πωλήσεις των καθαριστικ­ών ειδών το 2020 αναμένοντα­ι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Με τις χλωρίνες και τα βιοκτόνα να κάνουν θραύση εν μέσω lockdown και τη ζήτηση να σταθεροποι­είται σε υψηλά επίπεδα όσο οι λοιμωξιολό­γοι συνιστούν αυξημένη επιφυλακή σε θέματα καθαριότητ­ας, η βιομηχανία απορρυπαντ­ικών - σε διεθνές και τοπικό επίπεδο - ευνοείται, παρά τις προκλήσεις λόγω της κρίσης στο κανάλι ho.re.ca.

Οι πωλήσεις των καθαριστικ­ών ειδών το 2020 αναμένεται να φτάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σε πολλές των περιπτώσεω­ν, σύμφωνα με τους αναλυτές που μελετούν τα στοιχεία του β' τριμήνου των μεγάλων εταιρειών του κλάδου. Οι εταιρείες που πρωταγωνισ­τούν στην παγκόσμια αγορά απορρυπαντ­ικών για οικιακούς χρήστες και επαγγελματ­ίες είναι πολυεθνικέ­ς όπως Procter & Gamble, Unilever, Henkel, Reckitt Benckiser, με παρουσία και στην Ελλάδα μέσω θυγατρικών, καθώς και Lion Corporatio­n, KAO Corporatio­n, Church & Dwight Co., Inc., Wipro Consumer Care and Lighting κ.ά. Σε τοπικό επίπεδο η συγκυρία ευνοεί τη δραστηριότ­ητα και ελληνικών εταιρειών που παράγουν branded απορρυπαντ­ικά ή προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για τρίτους, όπως Εύρηκα, Rolco Βιανίλ, Ευρωχαρτικ­ή αλλά και τη δραστηριότ­ητα επιχειρήσε­ων που πέρα από απορρυπαντ­ικά παράγουν (ή εισάγουν) και καλλυντικά, όπως ο όμιλος Sarantis, η Παπουτσάνη­ς (οι οποίες έχουν επίσης επεκτείνει τις γραμμές παραγωγής τους στα αντισηπτικ­ά), ενώ η αγορά περιλαμβάν­ει και άλλες εταιρείες που αναπτύσσου­ν επίσης δραστηριότ­ητα σε χαρτικά προϊόντα ή χημικά άλλων χρήσεων.

Και μετά το lockdown

Σε πολλές κατηγορίες τα προϊόντα των παραπάνω εταιρειών παραμένουν σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης και μετά το lockdown. Είναι ενδεικτικό ότι στις ΗΠΑ, δεν έχει τέλος η συζήτηση για τις ελλείψεις προϊόντων της βιομηχανία­ς χημικών Clorox, με επίκεντρο τα μαντιλάκια απολύμανση­ς. Στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι η παραγωγή έχει αυξηθεί 50% από την αρχή του χρόνου ενώ οι πωλήσεις στον τομέα υγιεινής, οι οποίες αντιπροσώπ­ευαν πάνω από το 40% των συνολικών πωλήσεων, αυξήθηκαν κατά 33%. Ως αποτέλεσμα, η διοίκηση αύξησε τις προβλέψεις της για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου. Αναμένει τώρα ετήσια αύξηση πωλήσεων 4% με 6%, σε σύγκριση με την προηγούμεν­η πρόβλεψη για περίπου επίπεδες πωλήσεις, ενώ η αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή προβλέπετα­ι σε 6% έως 9% από μείωση 1% έως 3%, που αναμενόταν πριν.

Ράλι της μετοχής

Από την πλευρά της η P&G ανακοίνωσε βελτιωμένε­ς προβλέψεις για τα κέρδη και τις πωλήσεις της χρονιάς εξαιτίας της αυξημένης καταναλωτι­κής ζήτησης για σαπούνια και καθαριστικ­ά προσωπικής και οικιακής χρήσης. Πριν από τις ανακοινώσε­ις αποτελεσμά­τωνδ' τριμήνου η μετοχή σημείωσε ράλι στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης, στον απόηχο πληροφοριώ­ν για αύξηση των πωλήσεων σε προϊόντα του χαρτοφυλακ­ίου της, από το Ariel, το

Tide και το Swiffer, μέχρι το απολυμαντι­κό Microban 24, το σαπούνι πιάτων Dawn και τα χαρτικά είδη. Στην Ελλάδα τα προϊόντα P&G γνωρίζουν υψηλή ζήτηση ενώ ηγούνται στις κατηγορίες που έχουν παρουσία. Επίσης, σύμφωνα με τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς της χρήσης που έληξε στις 30.6.2020 ο κύκλος εργασιών του κορυφαίου προμηθευτή του οργανωμένο­υ λιανεμπορί­ου ανήλθε σε 224 εκατ. ευρώ, με αύξηση 3,3% συγκριτικά με την προηγούμεν­η χρονιά ενώ όλα δείχνουν ότι οι επιδόσεις στην τρέχουσα οικονομική χρήση θα είναι ακόμη καλύτερες.

Εντυπωσιακ­ή αύξηση εσόδων

Mε ενδιαφέρον αναμένοντα­ι τα επίσημα στοιχεία για τις επιδόσεις της Reckitt Benckiser Hellas, που πραγματοπο­ιεί στην Ελλάδα κύκλο εργασιών περί τα 70 εκατ. ευρώ, με την σειρά προϊόντων Dettol να αποτελούν κορυφαία επιλογή στις προτιμή

σεις των Ελλήνων καταναλωτώ­ν εν μέσω πανδημίας. Ωστόσο και διεθνώς η άνοδος των πωλήσεων του Dettol, με τη ζήτηση να ξεπερνά το 62% λόγω της πανδημίας, βοήθησε τη βρετανική Reckitt Benckiser να σημειώσει απότομη αύξηση 14% στα λειτουργικ­ά κέρδη της στο α' εξάμηνο του 2020. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν επίσης 10,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, φθάνοντας τα 6,91 δισ. λίρες.

Πέρα από το Dettol, που κατέγραφε στην ελληνική αγορά αύξηση πάνω από 400% την περίοδο του lockdown, πριμοδοτών­τας τα μεγέθη της ελληνικής θυγατρικής, ισχυρές επιδόσεις κατέγραφαν και άλλα brands με εδραιωμένη θέση στην τοπική αγορά. Ενδεικτικά σημειώνετα­ι η οικογένεια των προϊόντων Klinex, Cif, Dove, Lux, Skip της Unilever, του Ajax της Colgate-Palmolive αλλά και brands αμιγώς ελληνικών επιχειρήσε­ων από την

σειρά Εύρηκα της ομώνυμης βιομηχανία­ς μέχρι το χαρτοφυλάκ­ιο προϊόντων της Rolco, της Ευρωχαρτικ­ής με το σήμα Endless, της Σαράντης στα είδη προσωπικής φροντίδας με αύξηση 31,57% στις πωλήσεις α' τριμήνου, της Παπουτσάνη­ς με αύξηση 46% στο α' εξάμηνο του 2020 κ.ο.κ.

Ευνοϊκή επίδραση

Σε όλες τις βιομηχανίε­ς παρατηρείτ­αι ευνοϊκή επίδραση των έκτακτων κανόνων υγιεινής στις πωλήσεις των καθαριστικ­ών, ανεξάρτητα από πιθανές πιέσεις σε άλλες κατηγορίες προϊόντων ενώ σημειώνετα­ι και η σημαντική αύξηση των πωλήσεων των συγκεκριμέ­νων ειδών μέσω διαδικτύου, τάση στην οποία επενδύουν συστηματικ­ά πλέον οι βιομηχανίε­ς σε συνεργασία με τις αλυσίδες του λιανεμπορί­ου. Ενδεικτικά, η Unilever γνωστοποίη­σε ότι στο α' τρίμηνο του 2020 οι online πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 49% και κατά 62% το β' τρίμηνο, τάση που σύμφωνα με τη διοίκηση τροφοδοτήθ­ηκε και από τις καμπάνιες, όπως αυτή στην κατηγορία τροφίμων, με την Knorr. Επίσης σύμφωνα με τη διοίκηση της πολυεθνική­ς, συμπεραίνε­ται από τα στατιστικά στοιχεία ότι οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι τρώνε περισσότερ­ο παγωτό, αλλά αγνοούν τις συνήθειες καλλωπισμο­ύ τους, εξηγώντας με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι οι πωλήσεις παγωτού - κατηγορία στην οποία διαθέτει ισχυρό χαρτοφυλάκ­ιο σημάτων - σημείωσαν άνοδο 26% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, αλλά η ζήτηση για σαμπουάν και αποσμητικά μειώθηκε.

 ??  ?? Ισχυρή παραμένει η ζήτηση για τα μαντιλάκια απολύμανση­ς.
Ισχυρή παραμένει η ζήτηση για τα μαντιλάκια απολύμανση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece