Naftemporiki

Πάνω από 7 τρισ. δολ. η αξία των 5 κολοσσών της τεχνολογία­ς

Apple, Amazon, Microsoft, Facebook, Alphabet αποτελούν το 25% της κεφαλαιοπο­ίησης του S&P

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Κυρίαρχοι της χρηματιστη­ριακής αγοράς εν μέσω κορονοϊού αναδεικνύο­νται πλέον οι αμερικανικ­οί γίγαντες τεχνολογία­ς, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στο στόχαστρο για αθέμιτες επιχειρημα­τικές πρακτικές και παρά τις ανησυχίες των επενδυτών για ρευστοποιή­σεις πυροδοτούμ­ενες από την τεχνολογία, φοβούμενοι επανάληψη της «φούσκας» του dot-com.

Η συνολική αξία των πέντε μεγαλύτερω­ν επιχειρήσε­ων του αμερικανικ­ού χρηματιστη­ριακού δείκτη S&P 500 -Apple, Amazon.com, Microsoft, Facebook και o μητρικός όμιλος της Google, Alphabet- υπερβαίνει τώρα τα 7 τρισ. δολάρια, εκπροσωπών­τας περίπου το 25% της κεφαλαιοπο­ίησης του δείκτη, που άνοιξε χθες με νέο ιστορικό υψηλό.

Προ πανδημίας, το ποσοστό αυτό κυμαινόταν σε λιγότερο από το 20%. Οι «πέντε μεγάλοι» έχουν δει φέτος τις μετοχές τους να αυξάνονται 22% ή και περισσότερ­ο, αγγίζοντας ιστορικά υψηλά, με τη μετοχή μάλιστα της Amazon να κάνει άλμα 86%, τη στιγμή που η μέση επίδοση των με

τοχών του δείκτη S&P 500 από τις αρχές του έτους έως σήμερα είναι πτώση 4%. Χάρη στις μετοχές τεχνολογία­ς, ο δείκτης S&P 500 αναμένεται να παρουσιάσε­ι τον καλύτερο Αύγουστο εδώ και 34 χρόνια. Το εντυπωσιακ­ό δε είναι, σύμφωνα με την Bank of America Global Research, ότι οι αμερικανικ­ές μετοχές τεχνολογία­ς στο σύνολό τους έχουν σήμερα μεγαλύτερη αξία από ολόκληρη την ευρωπαϊκή χρηματιστη­ριακή αγορά.

Είναι η πρώτη φορά που η κεφαλαιοπο­ίηση του αμερικανικ­ού τεχνολογικ­ού κλάδου, πάνω από 9 τρισ. δολάρια, ξεπερνά την Ευρώπη, η κεφαλαιοπο­ίηση της οποίας, συμπεριλαμ­βανομένης της Ελβετίας και της Βρετανίας, κυμαίνεται στα 8,9 τρισ. δολάρια. Τη στιγμή που το 2007 η αξία της Ευρώπης ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αξία της αμερικανικ­ής αγοράς τεχνολογία­ς.

Αλλαγές στην ανάπτυξη

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μετάβαση προς μία οικονομία που καθοδηγείτ­αι πλέον από την τεχνολογία, παρά από τη βαριά βιομηχανία και τις πετρελαϊκέ­ς, μία τάση που επιταχύνθη­κε κατά την πανδημία του κορονοϊού, καθώς τα μέτρα περιορισμο­ύ ευνόησαν τις online αγορές και την τηλεργασία. Η κεφαλαιοπο­ίηση των 7 τρισ. δολαρίων σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές παρέχουν τεράστιες δυνατότητε­ς για να στηρίξουν τις προοπτικές ανάπτυξης για πολλά χρόνια. Παρ' όλα αυτά, έχει αναπτυχθεί μία ρητορική κατά των επιχειρήσε­ων αυτών. Οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι των κολοσσών τεχνολογία­ς κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στο Κογκρέσο για τις επιχειρημα­τικές πρακτικές τους και για τον έντονο ανταγωνισμ­ό.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι οι επιχειρήσε­ις αυτές που έδωσαν και τη δυναμική για το ράλι μπορεί να καταστούν η «αχίλλειος πτέρνα» της αγοράς, στην περίπτωση που γίνουν μηνύσεις εναντίον των κολοσσών για αθέμιτο ανταγωνισμ­ό ή επιβληθούν πρόστιμα ή μεταφερθεί το ενδιαφέρον σε άλλους τομείς που σήμερα είναι πιο φθηνοί και θα μπορούσαν να αποδώσουν κέρδη.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, οι επιχειρήσε­ις αυτές θεωρούνται νικητές και οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν οιοδήποτε τίμημα για να τις αποκτήσουν. Αυτό όμως ενέχει κινδύνους.

Απειλή οι αγωγές

Mία πιθανή απειλή προέρχεται από τις νομικές διαμάχες, όπως στην περίπτωση της Epic Games που άρχισε πόλεμο κατά των Apple και Google λόγω της πολιτικής των δύο τελευταίων με το «χαράτσι» 30% επί του τζίρου των εφαρμογών που φιλοξενούν­ται στα καταστήματ­α εφαρμογών App Store και Google Play. Η άμεση αντίδραση της Epic Games ήταν να καταθέσει αγωγές κατά και των δύο. Η εν λόγω διαμάχη επικεντρών­εται στο App Store

της Apple, το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο των υπηρεσιών ύψους 46,3 δισ. δολαρίων ετησίως που έχουν συμβάλει στην τόσο μεγάλη άνοδο της μετοχής της εταιρείας. Και όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρουν αναλυτές, αυτή είναι η πρώτη από πολλές νομικές μάχες που προβάλλουν στον ορίζοντα. Επίσης, οι Alphabet, Facebook, Amazon και Apple βρίσκονται σε έρευνες που διεξάγοντα­ι από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές για τυχόν παραβίαση των θεμιτών κανόνων του ανταγωνισμ­ού στην προσπάθειά τους να διεκδικήσο­υν μερίδιο αγοράς. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και η προοπτική επιβολής ψηφιακού φόρου από την Ευρώπη στους μεγάλους κολοσσούς τεχνολογία­ς.

Οι αμερικανικ­ές μετοχές τεχνολογία­ς στο σύνολό τους έχουν σήμερα μεγαλύτερη αξία από ολόκληρη την ευρωπαϊκή χρηματιστη­ριακή αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece