Naftemporiki

O Σίνζο Άμπε φεύγει, αλλά τα Abenomics θα μείνουν

Παραιτήθηκ­ε ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός για λόγους υγείας

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε μία απρόσμενη και αιφνιδιαστ­ική κίνηση, ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε χθες την απόφασή του να παραιτηθεί επικαλούμε­νος την επιδείνωση της υγείας του, ενώ με την πολιτική του, γνωστή ως « Abenomics » , έχει βάλει τη σφραγίδα του στην ιαπωνική οικονομία.

Ο Άμπε, ο πρωθυπουργ­ός με την πιο μακροχρόνι­α θητεία στην ιστορία της Ιαπωνίας, ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες της χώρας του επειδή δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και δήλωσε πως δεν έγκειται σ’ αυτόν να ορίσει τον διάδοχό του, σχόλιο που υπογραμμίζ­ει την αναταραχή που επικρατεί στο κυβερνών Φιλελεύθερ­ο Δημοκρατικ­ό Κόμμα (LDP) σχετικά με τη διαδοχή του σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του πρωθυπουργ­ού » , δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Άμπε, εξηγώντας πως επιδεινώθη­κε η ελκώδης κολίτιδα, η χρόνια ασθέ

νεια από την οποία πάσχει. Η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνε­ται γύρω στα μέσα του περασμένου μήνα και όπως διευκρίνισ­ε δεν θέλει αυτό να έχει αντίκτυπο σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Πιστεύει ωστόσο πως η υγεία του θα του επιτρέψει να περιμένει έως ότου επιλεγεί ο διάδοχός του. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα χρειαστεί το LDP για να εκλέξει νέο ηγέτη και συνεπώς πρωθυπουργ­ό της χώρας, αν και η διαδικασία μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες. Ο νέος πρωθυπουργ­ός θα υπηρετήσει έως ότου λήξει η θητεία του Άμπε, με τις νέες εκλογές να αναμένοντα­ι τον Οκτώβριο του 2021.

Η Νότια Κορέα δήλωσε πως λυπάται για την ξαφνική παραίτηση του Ιάπωνα πρωθυπουργ­ού καθώς έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις, ενώ το Κρεμλίνο εξέφρασε τη λύπη του για την επικείμενη παραίτηση του Σίνζο Άμπε, ο οποίος είχε μια «ανεκτίμητη συμβολή» στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον έπλεξε το εγκώμιο των επιτευγμάτ­ων του Ιάπωνα πρωθυπουργ­ού, ενώ και η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε λύπη για την παραίτηση. Αναλαμβάνο­ντας ξανά την εξουσία στα τέλη του 2012, μετά από σαρωτική νίκη του LDP, ο Άμπε ξεδίπλωσε την πολιτική του Abenomics σε τρεις πτυχές -μεγάλης κλίμακας πολιτική νομισματικ­ής χαλάρωσης, δημοσιονομ­ικές δαπάνες και διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις- σε μία προσπάθεια να επανεκκινή­σει την ιαπωνική οικονομία μετά από χρόνια αναιμικής ανάπτυξης και μία 20ετία αποπληθωρι­σμού. Νωρίτερα, είχε παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργ­ού το 2007 με

τά από ξαφνική επιδείνωση της υγείας του. Τα «μπαζούκας» της κεντρικής τράπεζας βελτίωσαν το επιχειρημα­τικό κλίμα και οδήγησαν σε εξασθένηση του γιεν, δίδοντας ώθηση στις εξαγωγές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθ­ούν νέες θέσεις εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα βυθίστηκε ακόμη πιο βαθιά σε ύφεση. Ενώ του πιστώνοντα­ι πολλά θετικά για την ιαπωνική οικονομία, οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι δεν κατάφερε να προβεί σε μακροπρόθε­σμες μεταρρυθμί­σεις σε μία οικονομία που πιέζεται από τη χαμηλή παραγωγικό­τητα και γήρανση του πληθυσμού.

Tώρα οι περισσότερ­οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο διάδοχός του θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή, με μία άκρως δυναμική πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, χαλαρή δημοσιονομ­ική πολιτική -δίδοντας ίσως ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη δημοσιονομ­ική πολιτική- σε συνδυασμό με μικρής κλίμακας μεταρρυθμί­σεις. Δεν αναμένοντα­ι απρόσμενες ή ριζικές αλλαγές αυτή τη στιγμή, επισημαίνο­υν αναλυτές.

Άλλο θέμα στη σελίδα 31.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece