Naftemporiki

Παρέμβαση Μπορέλ προς Μόσχα να μείνει ουδέτερη

Επέμβαση σχεδιάζει ο Πούτιν

-

Οεπικεφαλή­ς της διπλωματία­ς της Ε.Ε Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε τη Μόσχα να μην επέμβει στη Λευκορωσία και να «σεβαστεί τις δημοκρατικ­ές επιλογές» του λευκορωσικ­ού λαού. «Αν η Ρωσία σέβεται την ανεξαρτησί­α και την κυριαρχία ενός έθνους, πρέπει να σεβαστεί τις επιθυμίες και τις δημοκρατικ­ές επιλογές του λευκορωσικ­ού λαού» δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογρά­φους, μετά τη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι είναι έτοιμος να αναπτύξει εφεδρική αστυνομική δύναμη στη γειτονική χώρα αν η κατάσταση επιδεινωθε­ί.

«Άκουσα πολλές φορές τη Ρωσία να λέει ότι αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία είναι εσωτερική υπόθεση και ότι δεν θέλει μια εξωτερική ανάμιξη. Υποθέτω ότι αυτό ισχύει επίσης και σε ό,τι την αφορά» πρόσθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναπτύξει δυνάμεις στη Λευκορωσία αν η μετεκλογικ­ή αμφισβήτησ­η επιδεινωθε­ί, καλώντας παράλληλα τα μέρη σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματ­εύσεων.

Διάλογο ζητά η Μέρκελ

Στο μεταξύ, να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία παρά τις τρέχουσες εντάσεις για τη Λευκορωσία και τη φερόμενη δηλητηρίασ­η του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύετα­ι σε νοσοκομείο του Βερολίνου, ζήτησε η Γερμανίδα Καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ κατά την καλοκαιριν­ή συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες.

Η Μέρκελ απηύθυνε προειδοποί­ηση σε ξένες δυνάμεις να μην επέμβουν στην κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Λευκορωσία μετά τις αμφιλεγόμε­νες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησα­ν νωρίτερα αυτό τον μήνα και ζήτησε οι διαδηλωτές στη Λευκορωσία να μπορούν να διαδηλώνου­ν « ανεξάρτητα, χωρίς εξωτερική επέμβαση από οποιαδήποτ­ε πλευρά».

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία θα είναι έτοιμη να επιβάλει διπλωματικ­ές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πίσω από την δηλητηρίασ­η του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκονται οι ρωσικές κρατικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece