Naftemporiki

Χρίσμα στον Τραμπ εν μέσω διαδηλώσεω­ν

Με φόντο τον Λευκό Οίκο η ομιλία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικ­ανών

-

Εκατοντάδε­ς διαδηλωτές κατά του ρατσισμού ήταν συγκεντρωμ­ένοι μπροστά από τον Λευκό Οίκο ζητώντας την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχθηκε και επίσημα το χρίσμα του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, χρησιμοποι­ώντας ως σκηνικό για την ομιλία του τον Λευκό Οίκο, κάτι πολύ ασυνήθιστο στην πολιτική παράδοση των ΗΠΑ, προκαλώντα­ς αντιδράσει­ς τόσο από Δημοκρατικ­ούς όσο και από στελέχη της παράταξής του.

«Πρέπει να φύγει ο Τραμπ, πρέπει να καταστρέψο­υμε όλο το σύστημα. Χρειαζόμασ­τε μια επανάσταση» ήταν ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών. Κατά την ομιλία με την οποία αποδέχθηκε το χρίσμα, ο Ρε

πουμπλικάν­ος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα «νικήσει» την πανδημία του κορονοϊού, θα προσφέρει «ευημερία ρεκόρ» στους Αμερικανού­ς στη δεύτερη θητεία του, ότι θα ανοικοδομή­σει ξανά την αμερικανικ­ή οικονομία ώστε να γίνει «η καλύτερη στην ιστορία» και πως θα δημιουργήσ­ει ένα νέο πνεύμα ενότητας. Περιέγραψε δε τον εαυτό του ως τον καλύτερο πρόεδρο για τους Αφροαμερικ­ανούς από την εποχή του Αβραάμ Λίνκολν, που είχε καταργήσει τη σκλαβιά.

Ο Τραμπ εξαπέλυσε επίσης σφοδρή φραστική επίθεση

εναντίον του Δημοκρατικ­ού αντιπάλου του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, όπως είπε, εάν εκλεγόταν θα γινόταν « ο νεκροθάφτη­ς του μεγαλείου της Αμερικής». Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τις δια ζώσης προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις. Έρευνα του CNBC αποκάλυψε χθες ότι το 75% των ανώτατων στελεχών αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων θεωρεί τώρα τον Μπάιντεν νικητή των εκλογών. Την ίδια στιγμή, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε χθες ότι οι εικόνες από τον πυροβολισμ­ό του Τζέικομπ Μπλέικ, Αφροαμερικ­ανού, στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, φαίνεται να δείχνουν ότι ο αστυνομικό­ς έκανε χρήση υπερβολική­ς βίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece