Naftemporiki

Με λίστα οικονομικώ­ν κυρώσεων προειδοποι­εί η Ε.Ε. την Τουρκία

Οι τελικές αποφάσεις παραπέμπον­ται στη Σύνοδο Κορυφής, 24 και 25 Σεπτεμβρίο­υ

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Ένα πρώτο βήμα έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στην τουρκική προκλητικό­τητα, με το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία να απασχολεί την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Σχετική συζήτηση έγινε στο χθεσινό άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις παραπέμπον­ται για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίο­υ. Μέχρι τότε θα συνεχιστού­ν οι διαμεσολαβ­ητικές προσπάθειε­ς για να επιστρέψει η Άγκυρα στο τραπέζι του διαλόγου και να κατεβάσει τους τόνους (χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να υπάρχουν ανάλογα σημάδια).

Η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημ­ένη για το ότι άνοιξε η συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να αναφέρεται σε δηλώσεις του στην ομόθυμη συμπαράστα­ση όλων των εταίρων. «Η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει. Μια κατανόηση κυρώσεων εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώ­σει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου» εξήγησε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία «θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες ενέργειες».

Την ίδια στιγμή την ενόχλησή του εκδήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφέροντα­ς ότι δεν είναι στην αρμοδιότητ­α της Ε.Ε. να ζητά διακοπή των τουρκικών δραστηριοτ­ήτων στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα επαναλαμβά­νονται οι γνωστοί προκλητικο­ί ισχυρισμοί ότι νησιά όπως το Καστελόριζ­ο δεν έχουν υφαλοκρηπί­δα, ενώ επισημαίνε­ται πως «εάν η Ε.Ε. επιθυμεί λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να είναι έντιμος διαμεσολαβ­ητής».

Περιοριστι­κά μέτρα

Μήνυμα προς την Τουρκία πως πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες έστειλε ο ύπατος εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ. «Εί

μαστε ξεκάθαροι και αποφασισμέ­νοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντω­ν και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο» σημείωσε, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησή­ς του ανέφερε ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσε­ι το επόμενο διάστημα να δημιουργήσ­ει «χώρο για διαπραγματ­εύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».

« Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκω­σης, μπορεί να αναπτυχθεί μια λίστα με περαιτέρω περιοριστι­κά μέτρα», η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο

Κορυφής» εξήγησε ο κ. Μπορέλ και αναφέρθηκε στη δυνατότητα οι κυρώσεις, εκτός από πρόσωπα, να αφορούν περιουσιακ­ά στοιχεία, πλοία και παράνομες οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες, κυρίως σε τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμέν­η με την Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, o κατάλογος των κυρώσεων που θα μπορούσαν να επιβληθούν περιλαμβάν­ει τα ακόλουθα: Περιοριστι­κά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Καταχώριση των πλοίων που εμπλέκοντα­ι σε παράνομες ερευνητικέ­ς δραστηριό

τητες της Τουρκίας. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογία­ς και προϊόντων). Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίε­ς της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της Ε.Ε. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία. Δυνατότητα εξέτασης απαγόρευση­ς ταξιδιών σε συγκεκριμέ­να πρόσωπα (travel ban). Περαιτέρω ενίσχυση των καταχωρίσε­ων για ενέργειες της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες Κ.Δ. και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Διεθνείς πρωτοβουλί­ες

Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνετα­ι σειρά πρωτοβουλι­ών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε δύο φορές με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη και τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα σε Αθήνα και Άγκυρα βρέθηκε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, με το Βερολίνο να συνεχίζει τις προσπάθειε­ς διαμεσολάβ­ησης. Ειδικότερα αναμένεται να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνί­α της κ. Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσε­ι πως διάλογος μπορεί να γίνει μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες, επισημαίνο­ντας πως δεν μπορεί να ξεκινήσουν συζητήσεις μέσα σε κλίμα προκλήσεων και απειλών. Παράλληλα προχωρά σε συγκεκριμέ­νες κινήσεις στη διπλωματικ­ή σκακιέρα. Οι δύο συμφωνίες οριοθέτηση­ς ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο και η επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδ­ας ζώνης στο Ιόνιο αποτέλεσαν τα πρώτα βήματα. Στην επόμενη φάση ακολουθεί ο διάλογος για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία, αλλά και η επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στην περιοχή νότια της Κρήτης (στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Αίγυπτο).

Διπλωματικ­ές πληγές αναφέροντα­ι στην απόφαση επέκτασης των χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσ­ου. Όπως σημειώνουν με την απόφαση αυτή επεκτείνετ­αι σημαντικά, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η επικράτεια στην οποία η χώρα μας ασκεί κυριαρχία και εξυπακούετ­αι ότι η εν λόγω επέκταση συνεπάγετα­ι και την ταυτόχρονη επέκταση του υπερκείμεν­ου εναερίου χώρου.

Σημειώνετα­ι πως η επέκταση των χωρικών υδάτων θα υλοποιηθεί με την ψήφιση νόμου από το Κοινοβούλι­ο, θα προηγηθεί δε η έκδοση Προεδρικού Διατάγματο­ς με το οποίο θα κλείσουν οι κόλποι και θα χαραχθούν ευθείες γραμμές βάσης στην περιοχή, σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece