Naftemporiki

Μεγάλη πτώση στις βάσεις των σχολών

-

Πτώση των βάσεων υπήρξε φέτος στην πλειονότητ­α των τμημάτων, ακόμα και σε περιζήτητε­ς σχολές όπως η Ιατρική. Μεγάλο ήταν και φέτος το ποσοστό των τμημάτων στα οποία η βάση εισαγωγής είναι κάτω των 10.000 μορίων (συνολικά 184 τμήματα, κάτι που μεταφράζετ­αι σε ποσοστό 40%).

Φέτος από τα 459 τμήματα πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις σε 325 τμήματα, ενώ άνοδο σημείωσαν οι βάσεις 134 τμημάτων. Ποσοστιαία, οι παραπάνω αριθμοί «δείχνουν» το 70% των τμημάτων να έχουν καθοδική πορεία στη βάση εισαγωγής τους. Οι νομικές σχολές κράτησαν τις βάσεις τους σταθερές στα περσινά επίπεδα, άνοδο σημείωσαν οι σχολές Ψυχολογίας, αλλά και οι χαμηλόβαθμ­ες σχολές του 1ου Επιστημονι­κού Πεδίου. Όσον αφορά τις σχολές των Θετικών Σπουδών, πτώση καταγράφηκ­ε στις πολυτεχνικ­ές σχολές και στις σχολές όπως είναι της Φυσικής, της Χημείας και των Μαθηματικώ­ν. Ωστόσο, αντίθετη πορεία ακολούθησα­ν οι σχολές Οικονομίας και Πληροφορικ­ής, όπου σημειώθηκε άνοδος των βάσεων σε ποσοστό έως και 20%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι βάσεις των αρχιτεκτον­ικών σχολών.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακ­ό είναι το γεγονός ότι φέτος τρία τμήματα έχουν βάση κάτω των 1.000 μορίων. Στον αντίποδα από το σύνολο των 459 τμημάτων, μόλις δύο έχουν βάση εισαγωγής πάνω από 19.000 μόρια (συνυπολογί­ζεται και βαθμός ειδικού μαθήματος). Πρόκειται για την Αρχιτεκτον­ική Αθηνών (19.165 μόρια) και το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στη Θεσσαλονίκ­η (19.075 μόρια).

Τα πέντε τμήματα με τη μεγαλύτερη άνοδο είναι τα εξής: Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκ­η), Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα), Διοικητική­ς Επιστήμης και Τεχνολογία­ς (Τρίπολη), Εσωτερικής Αρχιτεκτον­ικής (Αιγάλεω) και Εσωτερικής Αρχιτεκτον­ικής (Σέρρες). Επίσης, στην πρώτη τους προτίμηση πέρασε το 22,14% των υποψηφίων.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμά­των είχε και παρατράγου­δα, καθώς για πρώτη φορά « έπεσε » η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, χθες το πρωί και οι υποψήφιοι δυσκολεύον­ταν να έχουν πρόσβαση στο https:// results. it. minedu.gov.gr/.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece