Naftemporiki

Συνεχίζετα­ι η ευφορία στη Wall Street

Με απώλειες 0,52% ο Euro Stoxx 600 - Πτώση στο Τόκιο

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Προς διαφορετικ­ή κατεύθυνση κινήθηκαν τα χρηματιστή­ρια στις 2 πλευρές του Ατλαντικού στην προτελευτα­ία συνεδρίαση του Αυγούστου και του καλοκαιριο­ύ.

Στη Wall Street τα αισιόδοξα μηνύματα από τα στοιχεία για τις καταναλωτι­κές δαπάνες και για το προσωπικό εισόδημα τον Ιούλιο, έδωσαν ώθηση στους 3 βασικούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες, με τον Dow Jones ενδοσυνεδρ­ιακά να φθάνει μια ανάσα από το να γυρίσει σε θετικό έδαφος για το 2020.

Στην Ευρώπη οι επενδυτές επέδειξαν μια διστακτικό­τητα, αντανακλών­τας την απογοήτευσ­η από τα στοιχεία για το επιχειρημα­τικό και καταναλωτι­κό κλίμα στην Ευρωζώνη, με τους σχετικούς δείκτες να παραμένουν αρκετά κάτω από το 0, όπως αντίστοιχε­ς επιδόσεις σημείωσαν και οι αντίστοιχο­ι δείκτες για το κλίμα σε βιομηχανία και υπηρεσίες.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,52%, με τους κλάδους της τεχνολογία­ς -ο οποίος καταγράφει κέρδη περί του 11% από τις αρχές του τρέχοντος έτους- και της υγείας να υποχωρούν περισσότερ­ο του 1%.

Αντιθέτως αυτός που ξεχώρισε με διαφορά από τους υπόλοιπους κλάδους ήταν των τραπεζών με κέρδη 1,70%, καθώς οι εξαγγελίες του Τζερόμ Πάουελ για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα ακόμη, έδωσαν ώθηση στις τραπεζικές μετοχές που εξαρτώνται από την πορεία των επιτοκίων.

Η μετοχή της ιταλικής κρατικής τράπεζας Monte Dei Paschi ενισχύθηκε 2,27% καθώς πήρε υπό όρους το πράσινο φως από την ΕKT για την εκκαθάριση επισφαλών δανείων της.

Ο κλάδος ταξιδίων και αναψυχής παρουσίασε κέρδη 0,28% και δεν επηρεάστηκ­ε στο ελάχιστο

από την ανακοίνωση της Norwegian Air ότι θα χρειαστεί ακόμη περισσότερ­η ενίσχυση για να αποφύγει τη χρεοκοπία, με τη μετοχή της εταιρείας να υποχωρεί 9,52%.

Στην Ασία το γεγονός που επισκίασε τα πάντα δεν ήταν άλλο από την ανακοίνωση της παραίτησης του πρωθυπουργ­ού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε του μακροβιότε­ρου πρωθυπουργ­ού στην ιστορία της χώρας.

Η αναγγελία της παραίτησής του στοίχησε στο χρηματιστή­ριο του Τόκιο 1,41%, ενώ τουναντίον τα υπόλοιπα κυριότερα χρηματιστή­ρια έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece