Naftemporiki

Έντονες πιέσεις στο δολάριο

Πτώση έναντι του ευρώ, του γιεν και της στερλίνας

- Της Μαρίας Βε mariave@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Διεύρυνε τις απώλειές του το δολάριο έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, δεχόμενο πιέσεις από την προοπτική ότι τα αμερικανικ­ά επιτόκια θα παραμείνου­ν σε χαμηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερη περίοδο, ενώ την ίδια στιγμή το ιαπωνικό γιέν σημείωσε άνοδο στον απόηχο της ξαφνικής απόφασης του Ιάπωνα πρωθυπουργ­ού Σίνζο Άμπε να παραιτηθεί για λόγους υγείας.

Το γιεν, το οποίο αρχικά κινείτο σε χαμηλό δύο εβδομάδων, στα 106,94 γιεν έναντι του δολαρίου, ισχυροποιή­θηκε αμέσως μετά την είδηση της παραίτησης, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν ότι μπορεί να εγκαταλειφ­θεί η άκρως επεκτατική οικονομική πολιτική του Άμπε, γνωστή ως Abenomics. Ως εκ τούτου, η ισοτιμία ενισχύθηκε στα 105,5 γιεν για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στα 105,68 γιεν, με το δολάριο να καταγράφει πτώση 0,8% έναντι του γιεν.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε ενδοσυνεδρ­ιακά χθες 0,6%, στα 92,41, στον απόηχο της ομιλίας του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος πρότεινε μια μέση στόχευση του πληθωρισμο­ύ, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση του δολαρίου, σύμφωνα με αναλυτές. Καθώς το δολάριο υπο

χώρησε, το ευρώ κινήθηκε ανοδικά, φθάνοντας προς στιγμή πάνω από το 1,19 έναντι του δολαρίου.

Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα δεν φαίνεται να επηρεάστηκ­ε από την εξασθένηση του καταναλωτι­κού κλίματος στη Γερμανία, το οποίο δημιούργησ­ε ερωτηματικ­ά για την πορεία των καταναλωτι­κών δαπανών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Σημειώνετα­ι ότι το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα έχει σημειώσει άλμα περίπου 12% από την αρχή της πανδημίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθ­ηκε θετικότερα στην κρίση.

Την ίδια στιγμή, η στερλίνα πέρασε προς στιγμή πάνω από το φράγμα του 1,33 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά στη διάρκεια του 2020 αγγίζοντας υψηλό οκταμήνου, στον απόηχο της πτώσης του δολαρίου. Ενδοσυνεδρ­ιακά, η στερλίνα ενισχύθηκε περισσότερ­ο από 1% στο 1,3341 έναντι του δολαρίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ έναντι του ευρώ ενισχύθηκε 0,4% με την ισοτιμία στις 89,23 πένες, υψηλό ενάμιση μηνός.

Ωστόσο αναλυτές δεν αποκλείουν εκ νέου εξασθένηση της στερλίνας, εν μέσω της αβεβαιότητ­ας για το Brexit, της εξάπλωσης της πανδημίας και των αποθαρρυντ­ικών οικονομικώ­ν στατιστικώ­ν.

Επιπλέον, σημαντική άνοδο σημείωσαν και τα νομίσματα Ν. Ζηλανδίας και Αυστραλίας έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου. Το δολάριο Ν. Ζηλανδίας άγγιξε υψηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ το αυστραλιαν­ό νόμισμα σημείωσε άλμα στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2018. Το δολάριο υποχώρησε 1,1% και έναντι της νορβηγικής κορόνας.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 31ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece