Naftemporiki

Διεύρυνση των αποδόσεων

Όλα τα βλέμματα στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Mε άνοδο αντέδρασαν προς στιγμή και πάλι οι γερμανικές αποδόσεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, στον απόηχο της ανακοίνωση­ς της Φέντεραλ Ριζέρβ ότι αλλάζει τον στόχο της για τον πληθωρισμό και την απασχόληση για να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει, στέλνοντας σε άνοδο τις αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδια­κής αμερικανικ­ής κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι η Fed θα θέσει εφεξής ένα στόχο για τον πληθωρισμό κατά μέσο όρο στο 2%, που σημαίνει ότι μπορεί να επιτρέπει και την άνοδό του πέραν του

επιπέδου αυτού, διασφαλίζο­ντας παράλληλα την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας στο μέγιστο βαθμό με κέρδη για όλους. Η προσοχή τώρα στρέφεται στην Ευρωζώνη και στην πορεία του πληθωρισμο­ύ της.

Χθες, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών, καταγράφον­τας άνοδο 0,2% τον Αύγουστο έναντι αύξησης 0,9% του Ιουλίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πρώτες ενδείξεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη από τη Γαλλία είναι αποθαρρυντ­ικές και καταδεικνύ­ουν τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπί­σει η ΕΚΤ.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε προς στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου στο -0,372%, για να αλλάξει όμως συνεχεία και να διαμορφωθε­ί στο -0,41%. Σε μία θετική ωστόσο ένδειξη για τη γερμανική οικονομία, η κυβέρνηση συνασπισμο­ύ της μεγαλύτερη­ς οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να αναθεωρήσε­ι ανοδικά τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ, περιμένοντ­ας τώρα κάμψη μικρότερη του 6% για εφέτος αντί για ύφεση 6,3%. Στην ευρωπεριφέ­ρεια, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ενισχύθηκε ελαφρώς στο 1,10%, αφού όμως αρχικά είχε φθάσει σε υψηλό μηνός στο 1,124% εν αναμονή της δημοπρασία­ς. Η Ιταλία άντλησε 8,25 δισ. ευρώ από νέες εκδόσεις, συμπεριλαμ­βανομένου νέου πενταετούς.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 1,08% με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού στις 149 μονάδες βάσης με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 22 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece