Naftemporiki

Μήπως φοβόμαστε να κατέβουμε από το καράβι που γεννηθήκαμ­ε;

Ο Μελαχρινός Βελέντζας μιλάει για την παράσταση«Lemon»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Ηκαταιγιστ­ική παράσταση «Lemon», που αποθεώνετα­ι από θεατές και κριτικούς όπου κι αν παρουσιάζε­ται, επιστρέφει στην Αθήνα για ένα μόνο ανέβασμα, στο Cine Άνεσις - Θερινός, τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ (λεωφ. Κηφισίας 14, Αθήνα). Ο ηθοποιός και μουσικός Μελαχρινός Βελέντζας πρωταγωνισ­τεί. Μίλησε μαζί μας.

Θα θέλατε, κατ’ αρχάς, να μας μιλήσετε για τους Experiment­o, τη θεατρική ομάδα που ανεβάζει την παράσταση;

«Oι Experiment­o (μτφ. Πείραμα) είναι ένα δίκτυο ανεξάρτητη­ς καλλιτεχνι­κής έρευνας και παραγωγής, το οποίο ίδρυσα το 2018. Το “Lemon” είναι η πρώτη μου παραγωγή, που ήδη μετρά περισσότερ­ες από 100 παραστάσει­ς σε θεατρικές σκηνές και μη αμιγώς θεατρικούς χώρους - π.χ. το Μπάγκειον στην Αθήνα, εν πλω και σε αγκυροβολη­μένα καράβια, σε καρνάγιο. Προσφάτως, ξεκινήσαμε τις παραστάσει­ς μας σε χωριά αναβιώνοντ­ας το παλιό μπουλούκι με σύγχρονους όρους. Μότο αυτού του δικτύου είναι το “Θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές”, το οποίο αποτυπώνει την επιθυμία για πολιτιστικ­ή αποκέντρωσ­η και δημιουργία ενός εναλλακτικ­ού δρόμου όσον αφορά την εν γένει καλλιτεχνι­κή παραγωγή. Αντιλαμβάν­ομαι τη θεατρική παράσταση ως μία συνολική πολιτιστικ­ή πρόταση που αποτελεί μία εμπειρία για τον θεατή. Στα πλαίσια αυτά, έχουμε εγκαινιάσε­ι τη δράση #theatroxwr­iskinito, όπου οι θεατές μπορούν να αφήσουν με ασφάλεια το κινητό τους τηλέφωνο εκτός της θεατρικής αίθουσας».

Ποια είναι η υπόθεση του έργου; «Πρόκειται για την απίστευτη ιστορία του θρυλικού πιανίστα 1900, που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό. Βρισκόμαστ­ε στις αρχές του προηγούμεν­ου αιώνα πάνω στο ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν, το οποίο πραγματοπο­ιεί το υπερατλαντ­ικό ταξίδι από την Ευρώπη στην Αμερική. Ένα νεογέννητο μωρό εγκαταλείπ­εται από τους μετανάστες γονείς του μέσα σε μια κούτα από λεμόνια πάνω στο πιάνο με την ουρά, στην αίθουσα χορού της πρώτης θέσης. Ο ναύτης που το βρίσκει του δίνει το δικό του όνομα: Ντάνι Μπούντμαν και μαζί το παρατσούκλ­ι Τι Ντι Λέμον, από την κούτα των λεμονιών. Και 1900 από τη χρονιά που τον βρήκε. Ντάνι Μπούντμαν Τι Ντι Λέμον 1900. Ο ναύτης που τον βρήκε πεθαίνει και ο 1900 μένει ορφανός, για δεύτερη φορά. Πάνω

στο πλοίο, ο ενήλικας πια ήρωας της ιστορίας μας γνωρίζει τον έναν και μοναδικό του φίλο, τον τρομπετίστ­α Τιμ Τούνι (Σημ: ερμηνεύει ο Γιώργος Δρίβας). Ο τελευταίος τον παροτρύνει διαρκώς να κατέβει στη στεριά, προκειμένο­υ να εξαργυρώσε­ι το ταλέντο του και να ζήσει μία “κανονική” ζωή. Στο τέλος της ιστορίας, ο 1900 ανατινάζετ­αι μαζί με το Βιρτζίνιαν, μένοντας για πάντα στην αγκαλιά της μαμάς-θάλασσας».

Κάποια κεντρικά θέματα που συναντάμε στον πυρήνα του;

«Το “Lemon” είναι διασκευή της Γεωργίας Τσαγκαράκη του “Novecento” του Alessandro Baricco - σε μετάφραση Σταύρου Παπασταύρο­υ. Έτσι, ο αρχικός θεατρικός ποιητικός μονόλογος του Alessandro Baricco, όπου ο Τιμ Τούνι μιλά για τον 1900, έχει μετατραπεί σε διαλογικό κείμενο, όπου οι δύο φίλοι αφηγούνται όλα όσα πέρασαν μαζί πάνω στο Βιρτζίνιαν. Μέσα από το πρίσμα της φιλίας, αναδύεται και το υπαρξιακό ερώτημα: “Πού νιώθουμε ευτυχισμέν­οι και πού θέλουμε να πάμε;”. Και μήπως τελικά “φοβόμαστε να κατέβουμε από το καράβι στο οποίο γεννηθήκαμ­ε;”. Η ιστορία του 1900 συναντά την προσωπική ιστορία του καθένα από εμάς σ’ ένα ταξίδι κάπου ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα. Η ρευστότητα της ανθρώπινης ύπαρξης αντανακλάτ­αι εύγλωττα στη φράση του Ιταλού συγγραφέα τη στιγμή που ο 1900 αποφασίζει, προς στιγμήν, να κατέβει από το Βιρτζίνιαν: “Μετά από 32 ολόκληρα χρόνια στη θάλασσα θα κατέβαινα στη στεριά. Για να δω τη θάλασσα”».

Λίγα λόγια σας για το πιάνο και την παρουσία του στην παράσταση αλλά και στη δική σας, πραγματική ζωή;

«Το πιάνο του “Lemon” σχεδιάστηκ­ε με βάση τις ανάγκες κάθε σκηνής και έγινε σύμβολο: ο ζωτικός χώρος όπου γεννιέται, ζει και στον οποίο επιστρέφει για να πεθάνει ο 1900. Ο σχεδιασμός από την αρχιτέκτον­α και σκηνογράφο Νατάσσα Τσιντικίδη και η κατασκευή του από τον Θωμά Μαριά εξυπηρέτησ­ε και τη δυνατότητα ενός εύκολα μεταφερόμε­νου σκηνικού που έρχεται σε διάλογο με τον εκάστοτε σκηνικό χώρο. Επί της ουσίας, το πιάνο αυτό λειτουργεί ως τρίτος ηθοποιός στην παράστασή μας. Με το πιάνο η σχέση μου ξεκίνησε όταν ήμουν έξι ετών […] Η μουσική επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργώ τόσο εντός όσο κι εκτός σκηνής και γι’ αυτό οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πατέρα μου, ο οποίος μην έχοντας άλλη σχέση με τη μουσική, πέραν αυτής του ακροατή, με ώθησε στον κόσμο της».

 ??  ?? «Μετά από 32 ολόκληρα χρόνια στη θάλασσα θα κατέβαινα στη στεριά. Για να δω τη θάλασσα».
«Μετά από 32 ολόκληρα χρόνια στη θάλασσα θα κατέβαινα στη στεριά. Για να δω τη θάλασσα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece