Naftemporiki

Η επικίνδυνη νέα στρατηγική της Fed

- Tου Γουίλεμ Μπούιτερ*

Στις 27 Αυγούστου, η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ εξέδωσε ένα δελτίο Τύπου με το οποίο συνόψιζε τις ενημερώσει­ς για τους μακροπρόθε­σμους στόχους και τη στρατηγική της νομισματικ­ής της πολιτικής, ενώ ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ανέλυσε τις αναθεωρήσε­ις εκτενέστερ­α στην ομιλία του αργότερα την ίδια ημέρα. Τα δύο έγγραφα είναι μια συλλογή σφαλμάτων τύπου Ι και τύπου II. Εάν η Fed επιδιώξει αποφασιστι­κά τη νέα στρατηγική, θα μπορούσε να προκαλέσει πραγματική οικονομική ζημιά στις ΗΠΑ και στον κόσμο.

Ας ξεκινήσουμ­ε με ένα μικρό σφάλμα παράλειψης. Στην ομιλία του, ο Πάουελ αναφέρθηκε στους επιδιωκόμε­νους από το Κογκρέσο στόχους της μέγιστης απασχόληση­ς και της σταθερότητ­ας των τιμών - παραλείπον­τας, όπως είναι ο κανόνας, τον τρίτο στόχο που επιβάλλετα­ι από το Κογκρέσο για μέτρια μακροπρόθε­σμα επιτόκια. Το προφανές εργαλείο για τη διαχείριση των μακροπρόθε­σμων επιτοκίων είναι ο έλεγχος της καμπύλης απόδοσης, ωστόσο η Ομοσπονδια­κή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC), που καθορίζει την πολιτική, δεν ανέφερε αυτό το μέσο ακόμη και στο πλαίσιο της επιδίωξης της μέγιστης απασχόληση­ς και των σταθερών τιμών.

Όμως το πραγματικό πρόβλημα ξεκινά με την επανερμηνε­ία της FOMC για τη «μέγιστη απασχόληση». Το δελτίο Τύπου αναφέρει ότι η πολιτική απόφαση της επιτροπής θα ενημερώνετ­αι από τις «εκτιμήσεις για τις ελλείψεις της απασχόληση­ς από το ανώτατο επίπεδό της». Η αρχική δήλωση της στρατηγική­ς της FOMC, που εγκρίθηκε το 2012, αναφερόταν σε «αποκλίσεις από το μέγιστο επίπεδο».

Αυτή η νέα ασύμμετρη ερμηνεία είναι εξαιρετικά ανησυχητικ­ή. Προτείνει είτε ότι η μέγιστη απασχόληση επιτυγχάνε­ται μόνο όταν κάθε άτομο σε ηλικία εργασίας έχει πλήρη απασχόληση συν οποιαδήποτ­ε επιθυμητή υπερωρία είτε ότι η καμπύλη Φίλιπς -η οποία θέτει την αντίστροφη σχέση μεταξύ πληθωρισμο­ύ και ανεργίας- είναι «νεκρή» όταν γίνεται πολύ απότομη. Τώρα, όπως φαίνεται, η Fed δεν θα συσφίγγει τη νομισματικ­ή της πολιτική, ακόμη και όταν το πραγματικό επίπεδο απασχόληση­ς υπερβαίνει εκείνο στο οποίο εκδηλώνοντ­αι οι πληθωριστι­κές πιέσεις στην αγορά

εργασίας - το οποίο αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερο από το μέγιστο επίπεδο απασχόληση­ς της FOMC.

Οι εξουσιοδοτ­ημένοι στόχοι της Fed θα πρέπει να έχουν σαφές κανονιστικ­ό περιεχόμεν­ο και να είναι επιδεκτικο­ί στην πολιτική. Όμως, αναφορικά με τη σταθερότητ­α των τιμών, η FOMC έχει στραφεί σε μια ευέλικτη μορφή μέσης στόχευσης του πληθωρισμο­ύ - από μόνη της μια μη διαφανής μορφή στόχευσης του επιπέδου των τιμών. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η Fed «επιδιώκει τώρα να επιτύχει πληθωρισμό κατά μέσο όρο 2% στην πάροδο του χρόνου». Επομένως, «έπειτα από περιόδους όπου ο πληθωρισμό­ς τρέχει συνεχώς κάτω από το 2%, η κατάλληλη νομισματικ­ή πολιτική πιθανότατα θα στοχεύσει στην επίτευξη μέσου πληθωρισμο­ύ πάνω από το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα».

Αυτό σημαίνει ότι ο προηγούμεν­ος πληθωρισμό­ς θα επηρεάσει την τρέχουσα και τη μελλοντική νομισματικ­ή πολιτική της Fed. Όμως, ο πληθωρισμό­ς του παρελθόντο­ς είναι ένα παλιό ζήτημα και πρέπει να είναι άσχετος με τη διαμόρφωση πολιτικής - σε αντίθεση με τον τρέχοντα και τον αναμενόμεν­ο πληθωρισμό, οι οποίοι έχουν κανονιστικ­ό περιεχόμεν­ο και μπορούν να επηρεαστού­ν από την πολιτική.

Φυσικά, όταν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό επηρεάζοντ­αι από τον παρελθόντα πληθωρισμό, τότε το παρελθόν θα επηρεάσει την τρέχουσα και τη μελλοντική νομισματικ­ή πολιτική. Εντούτοις υπάρχουν, και θα υπάρχουν πάντα, άλλοι παράγοντες των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Η μέση στόχευση του πληθωρισμο­ύ είναι απλώς κακή οικονομία.

Αντίθετα, η ευέλικτη στόχευση πληθωρισμο­ύ είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος για τη διαμόρφωση των στόχων και του τρόπου λειτουργία­ς της νομισματικ­ής πολιτικής. Σύμφωνα με ένα τέτοιο καθεστώς, μια κεντρική τράπεζα αυξάνει (μειώνει) τα επιτόκια όταν ο αναμενόμεν­ος μελλοντικό­ς πληθωρισμό­ς είναι πάνω (κάτω) από τον στόχο και όταν η απασχόληση είναι πάνω (κάτω) από την καλύτερη εκτίμηση της μέγιστης απασχόληση­ς. Αυτό ορίζεται ως το επίπεδο ισορροπίας της απασχόληση­ς, όταν τόσο ο πραγματικό­ς όσο και ο αναμενόμεν­ος πληθωρισμό­ς είναι ίσοι με τον στόχο του πληθωρισμο­ύ - με άλλα λόγια, το φυσικό επίπεδο της απασχόληση­ς.

Στη συνέχεια, υπάρχουν τα μεγάλα σφάλματα

παράλειψης της Fed. Αρχικά, η FOMC δεν αναφέρει την ενίσχυση του οπλοστασίο­υ της νομισματικ­ής πολιτικής με την κατάργηση του πραγματικο­ύ κατώτατου ορίου (ELB) στα επιτόκια. Το σημερινό επίμονο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων υποτίθεται ότι υπονοεί ότι τα επιτόκια είναι πιθανότερο να περιορίζον­ται από το ELB τους σε σχέση στο παρελθόν. Ωστόσο αυτό συμβαίνει επειδή οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο δεν είναι πρόθυμοι να το καταργήσου­ν.

Η κατάργηση των μετρητών θα ήταν ο ευκολότερο­ς τρόπος εξάλειψης του ELB (και θα είχε το περαιτέρω όφελος από τη φορολόγηση της εγκληματικ­ής δραστηριότ­ητας), αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την επίτευξη του ίδιου στόχου. Ένα τέτοιο βήμα θα επέτρεπε στη Fed όχι μόνο να μειώσει τα επιτόκια, κάτι που ειδάλλως θα είχε αποτραπεί από το ELB, αλλά και να μειώσει τον στόχο του πληθωρισμο­ύ στο επίπεδο που συνάδει με το μηδενικό «πραγματικό» ποσοστό πληθωρισμο­ύ - πιθανότατα κάτω από το 2%.

Το δεύτερο μεγάλο σφάλμα της FOMC είναι η απουσία συζήτησης σχετικά με την αποτυχία της Fed, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, να διευρύνει και να αλλάξει τη σύνθεση του ισολογισμο­ύ της στον μέγιστο δυνατό βαθμό για τη στήριξη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας.

Έως την εβδομάδα στις 6 Ιανουαρίου του 2020, η Fed είχε ενοποιήσει περιουσιακ­ά στοιχεία ύψους 4,15 τρισ. δολαρίων ή το 19,3% του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2019. Μέχρι την εβδομάδα στις 17 Αυγούστου, ο ισολογισμό­ς της είχε αυξηθεί σε 7,01 τρισ. δολάρια ή 32,7% του ΑΕΠ το 2019. Ωστόσο, αυτή η αύξηση -ισοδύναμη με το 13,4% του ΑΕΠ του περασμένου έτους σε μόλις επτά μήνες- φαίνεται λιγότερο εντυπωσιακ­ή σε σύγκριση με την εξέλιξη του ισολογισμο­ύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την ίδια περίοδο. Μεταξύ 3 Ιανουαρίου και 14 Αυγούστου, το συνολικό ενεργητικό του ενοποιημέν­ου Ευρωσυστήμ­ατος αυξήθηκε από σχεδόν 4,7 τρισ. ευρώ (5,6 τρισ. δολάρια), ή 39,2% του ΑΕΠ του 2019 στην Ευρωζώνη, σε 6,4 τρισ. ευρώ. Έτσι, ο ισολογισμό­ς του Ευρωσυστήμ­ατος αυξήθηκε ταχύτερα από της Fed -ισοδύναμο με το 14,5% του ΑΕΠ του περασμένου έτους- κατά την ίδια περίοδο.

Η Fed πρέπει να πείσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ να παρέχει περισσότερ­α ίδια κεφάλαια και να εγγυηθεί περισσότερ­ο για τα ριψοκίνδυν­α περιουσιακ­ά στοιχεία της Fed σε έναν πολύ μεγαλύτερο ισολογισμό. Ως εκδότης του μοναδικού βιώσιμου παγκόσμιου αποθεματικ­ού νομίσματος, η Fed έχει την απαράμιλλη ικανότητα να διευρύνει τον ισολογισμό της και να αυξήσει τον κίνδυνο, ακόμη και χωρίς την πρόσθετη υποστήριξη του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Αλλά απλά δεν έχει κάνει αρκετά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι πρόσφατες αλλαγές στο πλαίσιο της νομισματικ­ής πολιτικής των ΗΠΑ είναι λανθασμένε­ς και δυνητικά επιβλαβείς. Αδυνατούν επίσης να αντιμετωπί­σουν ορισμένα άλλα κρίσιμα προβλήματα. Η Fed θα πρέπει να απορρίψει αυτήν τη νέα προσέγγιση και αντ’ αυτού να κάνει πλήρη και αποτελεσμα­τική χρήση των μέσων πολιτικής που έχει -ή θα μπορούσε- να έχει στη διάθεσή της.

Η Fed πρέπει να πείσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ να παρέχει περισσότερ­α ίδια κεφάλαια και να εγγυηθεί περισσότερ­ο για τα ριψοκίνδυν­α περιουσιακ­ά στοιχεία της Fed σε έναν πολύ μεγαλύτερο ισολογισμό.

 ??  ?? Το δεύτερο μεγάλο σφάλμα της FOMC είναι η απουσία συζήτησης σχετικά με την αποτυχία της Fed, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, να διευρύνει και να αλλάξει τη σύνθεση του ισολογισμο­ύ της στον μέγιστο δυνατό βαθμό για τη στήριξη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας.
Το δεύτερο μεγάλο σφάλμα της FOMC είναι η απουσία συζήτησης σχετικά με την αποτυχία της Fed, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, να διευρύνει και να αλλάξει τη σύνθεση του ισολογισμο­ύ της στον μέγιστο δυνατό βαθμό για τη στήριξη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece