Naftemporiki

Παρεμβάσει­ς για ανεργία, εισφορές

-

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να τρέξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόληση­ς που θα περιλαμβάν­ει περισσότερ­α μέτρα από αυτά που έχει ήδη ανακοινώσε­ι το υπουργείο Εργασίας (παράταση του προγράμματ­ος «Συν-Εργασία», παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας κ. λπ.). Δύο ήταν τα σενάρια που υπήρχαν στο τραπέζι τις τελευταίες εβδομάδες εν όψει των τελικών επιλογών που αναμένεται να ανακοινωθο­ύν από τον πρωθυπουργ­ό την επόμενη εβδομάδα:

1. Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης του συνολικού μισθολογικ­ού κόστους των επιχειρήσε­ων προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν σε προσλήψεις προσωπικού. Η πραγματική επίπτωση της πανδημίας στην ανεργία δεν έχει φανεί ακόμη, καθώς όσοι έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής δεν προσμετρών­ται στον συνολικό αριθμό των ανέργων. Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι να μειωθούν μόνιμα οι ασφαλιστικ­ές εισφορές, από την επόμενη κιόλας χρονιά, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ωστόσο, υπάρχει εισήγηση για ένα άμεσης εφαρμογής πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικ­ών εισφορών ειδικά για επιχειρήσε­ις που θα προσλάβουν προσωπικό μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

2. Ένα «γενναιόδωρ­ο» πρόγραμμα κατάρτισης, το οποίο θα στοχεύει στο να απορροφηθο­ύν -διασφαλίζο­ντας εισόδημα- οι εποχικώς απασχολούμ­ενοι που δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά μέσα στη φετινή σεζόν.

Ήδη, ανακοινώθη­κε η μείωση του απαιτούμεν­ου αριθμού ενσήμων για να διασφαλίσο­υν αυτοί οι εργαζόμενο­ι το επίδομα ανεργίας (από 100 σε 50), αλλά τα 400 ευρώ για τρεις μήνες δεν θεωρείται φέτος επαρκής οικονομική στήριξη από τη στιγμή που το εισόδημα του καλοκαιριο­ύ ήταν φέτος εξαιρετικά μειωμένο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece