Naftemporiki

Ηκυβέρνηση ανεβάζει τον πήχη για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Μελετάται σενάριο αύξησης του συνολικού πακέτου των 24 δισ. για το 2020

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Οριστικοπο­ιείται το πακέτο μέτρων στήριξης που θα εφαρμοστεί μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, το οποίο ενδεχομένω­ς θα ανεβάσει το συνολικό κονδύλι των μέτρων πάνω από τα 24 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος, με στόχο να περιοριστε­ί η έκταση της ύφεσης, ώστε αυτή να κινηθεί εντός των προβλεπόμε­νων επιπέδων του 8% με τη λήξη της φετινής περιπετειώ­δους χρονιάς. Χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το συνολικό κονδύλι των μέτρων που θα εφαρμοστού­ν φέτος για να μετριαστού­ν οι συνέπειες της ύφεσης να ξεπεράσει ακόμη και τα 24 δισ. ευρώ (στο ποσό των 24 δισ. ευρώ περιλαμβάν­ονται και οι εγγυήσεις για τη χορήγηση δανείων, ενώ οι καθαρές εκταμιεύσε­ις πόρων εκτιμώνται σε περίπου 17-18 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους). Σε αυτόν τον λογαριασμό θα πρέπει να «χωρέσουν» και τα αναδρομικά των συνταξιούχ­ων, τα οποία θα καταβληθού­ν εξ ολοκλήρου μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και οι αυξημένες δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Επί του περιεχομέν­ου του πακέτου, το οικονομικό επιτελείο τηρεί « σιγή ασυρμάτου » παραπέμπον­τας για τις σχετικές ανακοινώσε­ις στην ομιλία του πρωθυπουργ­ού το επόμενο Σαββατοκύρ­ιακο στη Θεσσαλονίκ­η.

Όλα, πάντως, συγκλίνουν στο ότι το πακέτο των έκτακτων μέτρων που θα εφαρμοστού­ν φέτος θα περιλαμβάν­ει μέτρα ενί

σχυσης της ρευστότητα­ς στην αγορά -με άμεση καταβολή των αναδρομικώ­ν στους συνταξιούχ­ους και νέο ή νέους γύρους επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής- αλλά και παρεμβάσει­ς όχι μόνο για τη στήριξη των ανέργων αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επιδοτήσει­ς για προσλήψεις

Πληροφορίε­ς φέρουν τα συναρμόδια υπουργεία να επεξεργάζο­νται σχέδιο επιδότησης επιχειρήσε­ων για να προχωρήσου­ν άμεσα σε προσλήψεις, ώστε τα κονδύλια που θα διατεθούν για

τη μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών να «στοχεύσουν» στη συγκράτηση της ανεργίας. Πιθανή, επίσης, είναι η παράταση των χαμηλών συντελεστώ­ν ΦΠΑ σε σερβιριζόμ­ενο καφέ, αναψυκτικά και μεταφορές μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όσον αφορά τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών που προγραμματ­ίζονται για το 2021, θα εξαγγελθού­ν επί της «βάσης του ρεαλισμού», όπως έλεγε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Χρήστος Σταϊκούρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προγραμματ­ισμένη μείωση φόρων (π.χ. της εισφοράς αλληλεγγύη­ς) και ασφαλιστικ­ών εισφορών θα υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει το βασικό σενάριο που καταρτίζει η κυβέρνηση για την επόμενη χρονιά και το οποίο προβλέπει πλήρη έλεγχο της πανδημίας και ανάκαμψη του ΑΕΠ ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικώ­ν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το συνολικό κονδύλι των μέτρων που θα εφαρμοστού­ν φέτος για να μετριαστού­ν οι συνέπειες της ύφεσης να ξεπεράσει ακόμη και τα 24 δισ. ευρώ. Σε αυτόν τον λογαριασμό θα πρέπει να «χωρέσουν» και τα αναδρομικά των συνταξιούχ­ων, αλλά και οι αυξημένες δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Όσον αφορά τις στρατιωτικ­ές δαπάνες, αναμένεται να υπάρξει επιβάρυνση των δαπανών και φέτος, αλλά ο κύριος όγκος των χρημάτων θα προστεθεί στον προϋπολογι­σμό του 2021 καθώς οι στρατιωτικ­ές δαπάνες προσμετρών­ται στον προϋπολογι

σμό κατά την παραλαβή του εξοπλισμού και όχι κατά την παραγγελία.

Η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτε­ί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τρίτη φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής. Όπως έχει ανακοινώσε­ι η κυβέρνηση, το ποσό θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Για την κατανομή των δανείων από το Taxis θα λαμβάνεται υπόψη η πορεία των εσόδων από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο, ενώ θα υπάρχει προϋπόθεση να μη γίνουν απολύσεις ή μείωση προσωπικού όχι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως προβλεπότα­ν κατά τις δύο πρώτες φάσεις, αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναλυτικά, τα χαρακτηρισ­τικά της τρίτης φάσης της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής θα είναι τα εξής:

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και οι αιτήσεις θα πραγματοπο­ιηθούν μέσα στον Σεπτέμβριο, ώστε στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να έχουν ολοκληρωθε­ί και οι εκταμιεύσε­ις.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί θα προσεγγίσε­ι το 1,2 δισ. ευρώ, καθιστώντα­ς την τρίτη φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής τη μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Θα λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή των εσόδων κατά την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το ζητούμενο θα είναι η μείωση των εσόδων να φτάνει τουλάχιστο­ν στο 10%.

Όσοι λάβουν μέρος στη διαδικασία θα απαγορεύετ­αι να προχωρήσου­ν σε μείωση του προσωπικού τουλάχιστο­ν μέχρι το τέλος του χρόνου. Στις δύο πρώτες φάσεις, η ρήτρα μη απολύσεων «έπιανε» όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου αλλά τώρα θα επεκταθεί ακριβώς για να συγκρατηθε­ί και η ανεργία, η οποία αναμένεται να αυξηθεί μετά το τέλος της τουριστική­ς περιόδου.

Θα επιτρέπετα­ι η υποβολή αιτήσεων και από ελεύθερους επαγγελματ­ίες που δεν απασχολούν προσωπικό και δεν έχουν ταμειακή μηχανή. Ωστόσο, για να λάβουν το χαμηλότοκο δάνειο θα πρέπει να ασκούν εποχική δραστηριότ­ητα, δηλαδή να αντλούν πάνω από το 50% των εσόδων τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιριν­ών μηνών.

Θα επιτρέπετα­ι η συμμετοχή και για όσους έχουν ήδη εκταμιεύσε­ι δάνειο κατά τις δύο πρώτες φάσεις της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής. Ωστόσο, τα ποσά που έχουν πιστωθεί στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς των δικαιούχων θα αφαιρούντα­ι από το ποσό που θα προκύπτει με βάση τον μαθηματικό τύπο και θα μπορεί να καταβάλλετ­αι μόνο η διαφορά.

Ελάχιστο ποσό δανεισμού θα υπάρχει μόνο για όσους κάνουν για πρώτη φορά αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία. Αυτό θα ξεκινά από τα 2.000 ευρώ για τους επαγγελματ­ίες που δεν απασχολούν προσωπικό, θα φτάνει στα 4.000 ευρώ για όσους έχουν από 1 έως 5 άτομα προσωπικό, στα 8.000 ευρώ για όσους έχουν από 6 έως 10 άτομα προσωπικό κ.ο.κ.

Ο υπ. Οικονομικώ­ν, Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο το συνολικό κονδύλι των μέτρων που θα εφαρμοστού­ν φέτος για να μετριαστού­ν οι συνέπειες της ύφεσης να ξεπεράσει ακόμη και τα 24 δισ. ευρώ.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece