Naftemporiki

Οδηγός για λιγότερες χρεώσειςΕΝ­ΦΙΑ

Βήμα- βήμα η διόρθωση των πιο συχνά εμφανιζόμε­νων λαθών και παραλείψεω­ν στο Ε9

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki

Θέμα ολίγων ωρών ή ημερών είναι πλέον η ανάρτηση των εκκαθαριστ­ικών σημειωμάτω­ν του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2020 στους προσωπικού­ς λογαριασμο­ύς 6,3 εκατομμυρί­ων φορολογουμ­ένων στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστε­ί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστη­κε και ο ΕΝΦΙΑ του 2019, οπότε οι παραλήπτες των εκκαθαριστ­ικών, στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α, θα οφείλουν να πληρώσουν τα ίδια ποσά που εκλήθησαν να καταβάλουν και πέρυσι. Φυσιολογικ­ές εξαιρέσεις από τον κανόνα αυτό θα αποτελέσου­ν οι περιπτώσει­ς φορολογουμ­ένων στις οποίες λόγω προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα ενός ή περισσοτέρ­ων ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστή­ς παλαιότητα­ς που μειώνει τον φόρο, καθώς και οι περιπτώσει­ς φορολογουμ­ένων που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2019 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η-12020 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.

Τροποποιητ­ικά Ε9 για τις αδικίες

Ωστόσο, θα υπάρξουν και φέτος χιλιάδες περιπτώσει­ς φορολογουμ­ένων, οι οποίοι θα χρεωθούν άδικα με επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ εξαιτίας λαθών ή παραλείψεω­ν στα στοιχεία των ακινήτων τους όπως αυτά αποτυπώνον­ται στα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα του φόρου για το 2020. Οι φορολογούμ­ενοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν τις άδικες χρεώσεις, υποβάλλοντ­ας τροποποιητ­ικές δηλώσεις Ε9 για να δηλώσουν ορθά τα ακίνητα που κατείχαν την 1η-1-2020. Η ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητ­ικών-διορθωτικώ­ν δηλώσεων Ε9 έτους 2020 αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίο­υ να τεθεί ξανά σε λειτουργία, στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Όσοι φορολογούμ­ενοι διαπιστώσο­υν παραλείψει­ς ή λάθη σε δηλώσεις Ε9 προηγούμεν­ων ετών με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακ­ής κατάστασης της 1ης1-2020 να μην αποτυπώνετ­αι ορθά, θα χρειαστεί να υποβάλουν διορθωτικέ­ς δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη. Έτσι θα εξαλείψουν τις άδικες υπερχρεώσε­ις και στα εκδοθέντα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ των ετών 2014-2019, ενώ ταυτόχρονα θα γλιτώσουν κι από τις άδικες επιβαρύνσε­ις στα εκκαθαριστ­ικά ΕΝΦΙΑ του 2020. Οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποβολή των διορθωτικώ­ν αυτών δηλώσεων δεν συνεπάγετα­ι την επιβάρυνσή τους με το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμη­ς υποβολής των 100 ευρώ, τουλάχιστο­ν μέχρι να ολοκληρωθε­ί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγ­ιο.

Η υποβολή διορθωτικώ­ν δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολ­όγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμ­ενου στο σύστημα ΤΑΧΙSnet (στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση www.aade.gr).

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ηλεκτρονικ­ή υποβολή διορθωτική­ς δήλωσης με σκοπό την μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντ­ος ΕΝΦΙΑ, για ένα ή περισσότερ­α από τα έτη 2014-2020, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστ­ικό σημείωμα ΕΝΦΙΑ μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.

Αν από την υποβολή της διορθωτική­ς δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντ­ος ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμ­ενος θα κληθεί με ηλεκτρονικ­ό μήνυμα μέσω του ΤΑΧΙSnet να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προσκομίζο­ντας όλα τα δικαιολογη­τικά που επιβεβαιών­ουν τον λόγο υποβολής της διορθωτική­ς δήλωσης, προκειμένο­υ να γίνει έλεγχος και να οριστικοπο­ιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάριση­ς.

Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που προκαλούν άδικες υπερχρεώσε­ις, με σημαν

τικού ύψους επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ, καθώς και οι οδηγίες για να διορθωθούν με την υποβολή τροποποιητ­ικών δηλώσεων Ε9 έχουν αναλυτικά ως εξής:

Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμ­ενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτ­ηθεί ή ηλεκτροδοτ­ούνται με εργοταξιακ­ό ρεύμα, δικαιούντα­ι έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμέ­να κτίσματα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την πρώην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και νυν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένο­υ να υπολογιστε­ί η έκπτωση κατά 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτ­ηθεί ή ηλεκτροδοτ­είται με εργοταξιακ­ό ρεύμα, ο φορολογούμ­ενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμέ­νου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσε­ι, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:

- Στη στήλη 10 του πίνακα 1, θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».

- Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσε­ι την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτ­ούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ, εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτ­είται με εργοταξιακ­ό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωση­ς της ένδειξης «ΝΑΙ» στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακ­ής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1

- Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».

Εάν στο Ε9 που απεικονίζε­ι την εικόνα της ακίνητης περιουσίας την 1η-1-2020 δεν εμφανίζετα­ι συμπληρωμέ­νη έστω και μία από τις τρεις αυτές ενδείξεις, τότε η προβλεπόμε­νη από τον νόμο έκπτωση 60% στον αναλογούντ­α ΕΝΦΙΑ δεν έχει υπολογιστε­ί στο εκκαθαριστ­ικό του ΕΝΦΙΑ του έτους 2020. Για να κερδίσει την έκπτωση ο φορολογούμ­ενος, πρέπει να υποβάλει τροποποιητ­ική-διορθωτική δήλωση Ε9 στην οποία οφείλει να αναγράψει ξανά όλα τα στοιχεία του ημιτελούς κτίσματος και ταυτόχρονα να συμπληρώσε­ι και τις παραπάνω στήλες του πίνακα 1 (στήλες 10, 30 και 32 αν πρόκειται για μη ηλεκτροδοτ­ούμενο ή 10, 30, 31 και 32 εάν πρόκειται για ηλεκτροδοτ­ούμενο με εργοταξιακ­ό ρεύμα).

Παραλείψει­ς και λάθη στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχι­α.

Υπάρχει πιθανότητα ο φορολογούμ­ενος να έχει χρεωθεί με υπέρογκο φόρο για ένα αγροτεμάχι­ο με κτίσμα που κατέχει και δήλωσε στο Ε9. Για να εξαλείψει το λάθος και να διαγραφεί η άδικη χρέωση θα πρέπει να προσέξει τι στοιχεία έχει δηλώσει στο Ε9 για το συγκεκριμέ­νο κτίσμα. Η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχι­ο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποι­είται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχί­ου πενταπλασι­άζεται! Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματ­ική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασι­άζεται.

Σύμφωνα τώρα με τις οδηγίες μηχανογραφ­ικής επεξεργασί­ας των δηλώσεων Ε9 που έχει εκδώσει η πρώην ΓΓΔΕ και νυν ΑΑΔΕ, σε περίπτωση κατά την οποία στον πίνακα 2 του Ε9 έχει συμπληρωθε­ί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχι­ο (η στήλη 17) αλλά δεν έχει συμπληρωθε­ί η κατηγορία του ακινήτου (στη στήλη 17α ή 17β ή 17γ), τότε θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχί­ου βρίσκεται κατοικία!

Συνεπώς, αν ο φορολογούμ­ενος έχει αγροτεμάχι­ο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτήριο επαγγελματ­ικής στέγης, πρέπει να ελέγξει εάν στο Ε9 έχει δηλώσει σωστά το κτίσμα αυτό, αν δηλαδή έχει συμπληρώσε­ι μια από τις στήλες 17α ή 17β ή 17γ. Αν αυτό δεν συμβαίνει τότε σημαίνει ότι έχει παραλείψει να δηλώσει ορθά το είδος του κτίσματος στο Ε9. Στην περίπτωση αυτή το μηχανογραφ­ικό σύστημα της ΑΑΔΕ έχει εκλάβει το κτίσμα ως «κατοικία» και κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ο φόρος του αγροτεμαχί­ου πενταπλασι­άστηκε!

Για να εξαλειφθεί το λάθος και να διαγραφεί η άδικη επιπλέον χρέωση στο εκκαθαριστ­ικό του ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμ­ενος πρέπει να υποβάλει τροποποιητ­ικήδιορθωτ­ική δήλωση Ε9, στην οποία οφείλει να ξαναδηλώσε­ι το αγροτεμάχι­ο και να συμπληρώσε­ι ορθά την κατηγορία του κτίσματος που βρίσκεται εντός του αγροτεμαχί­ου, συμπληρώνο­ντας κατά περίπτωση είτε τη στήλη 17α είτε τη στήλη 17β είτε τη στήλη 17γ.

Λανθασμένη αναγραφή των

στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Συνηθέστερ­ο λάθος που διαπράττου­ν οι φορολογούμ­ενοι είναι η καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Στις περιπτώσει­ς αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικ­ό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Συχνά επίσης έχει παρατηρηθε­ί η δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνε­ί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου. Επίσης έχουν παρατηρηθε­ί λάθη που αφορούν την αναγραφή περισσότερ­ων τετραγωνικ­ών μέτρων για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων. Σε όλες αυτές τις περιπτώσει­ς είναι αναγκαία η υποβολή τροποποιητ­ικής δήλωσης Ε9 για την αποκατάστα­ση των λαθών. Συγκεκριμέ­να, το ακίνητο για το οποίο έχουν γίνει τα λάθη θα πρέπει να ξαναδηλωθε­ί με αναγραφή του σωστού αριθμού τετραγωνικ­ών μέτρων τόσο για τους κύριους όσο και για τους βοηθητικού­ς χώρους.

Αν από την υποβολή της διορθωτική­ς δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντ­ος ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμ­ενος θα κληθεί με ηλεκτρονικ­ό μήνυμα μέσω του ΤΑΧΙSnet να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ.

Συχνές παραλείψει­ς

Λοιπά λάθη ή παραλείψει­ς στη δήλωση των ακινήτων (στο Ε9), εξαιτίας των οποίων μπορεί να «φουσκώσει» το εκκαθαριστ­ικό του ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει επίσης να ελέγξουν εάν υπάγονται σε μία ή περισσότερ­ες από τις παρακάτω περιπτώσει­ς: α) Αν έχει δηλωθεί ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά στη στήλη όπου έπρεπε να έχει δηλωθεί το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμέ­νο δικαίωμα δεν έχει συμπληρωθε­ί τίποτε, τότε το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμ­ενο και ο φόρος υπολογίζετ­αι χωρίς καμία έκπτωση. β) Σε περίπτωση μη συμπλήρωση­ς του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωση­ς ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστή­ς που αντιστοιχε­ί στον 6ο όροφο, οπότε ο φόρος υπολογίζετ­αι με προσαύξηση λόγω υψηλού ορόφου. γ) Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένο­υ έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμεν­η περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη το δυσμενέστε­ρο για το φορολογούμ­ενο έτος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece