Naftemporiki

Τριπλό δίχτυ ασφαλείας από τις απολύσεις

Πώς θα λειτουργήσ­ει το προστατευτ­ικό πλαίσιο για τους εργαζόμενο­υς το φθινόπωρο

-

Με τρεις ταχύτητες θα λειτουργεί για όλο το φθινόπωρο το προστατευτ­ικό πλαίσιο των εργαζομένω­ν από τις απολύσεις. Καθώς η ανεργία έχει πάρει ήδη ανοδική πορεία και η πρόωρη λήξη της τουριστική­ς περιόδου οδηγεί στον προθάλαμο του ΟΑΕΔ χιλιάδες εποχικούς υπαλλήλους, το μείζον στοίχημα του φθινοπώρου είναι η αναχαίτιση του διαφαινόμε­νου κύματος γενίκευσης των απολύσεων.

Μπροστά σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον κι ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού απειλεί ήδη με σοβαρές συνέπειες την κατανάλωση, το υπολειπόμε­νο τμήμα της τουριστική­ς σεζόν και εντέλει την ίδια την οικονομία, στην αγορά εργασίας υπάρχουν τρία δίχτυα ασφαλείας για τις απολύσεις, που καλύπτουν αλά καρτ τους μισθωτούς, ανάλογα με το κορονομέτρ­ο στο οποίο είναι ενταγμένη η επιχείρηση.

Αναστολές

Βασικό μέτρο κατά των απολύσεων είναι οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας που επεκτείνον­ται και για τον Οκτώβριο σε επιχειρήσε­ις επισιτισμο­ύ, πολιτισμού, αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλο κλάδο που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Οι εργαζόμενο­ι σε αναστολή σύμβασης προστατεύο­νται κατά τη διάρκεια της αναστολής και για 30 ημέρες μετά. Το ίδιο ισχύει και για τους συναδέλφου­ς τους στην ίδια επιχείρηση. Οι επιχειρήσε­ις, όπως αναφέρεται στις σχετικές διατάξεις, για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών και σε κάθε περίπτωση μέχρι 31 Οκτωβρίου (μετά την επέκταση του μέτρου) υποχρεούντ­αι να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοπο­ίησής της, αυτή είναι άκυρη. Οι ίδιοι επιχειρημα­τίες υποχρεούντ­αι, μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματο­ς της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, να διατηρήσου­ν για χρονικό διάστημα 30 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Με το σημερινό πλαίσιο, οι αναστολές ισχύουν για Αύγουστο και Σεπτέμβριο, στις επιχειρήσε­ις επισιτισμο­ύ, πολιτισμού, αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, ενώ με τη νέα ρύθμιση θα επεκταθούν και για τον Οκτώβριο. Στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο για συνέχιση του μέτρου τουλάχιστο­ν έως το τέλος του έτους, όμως, λόγω και της αβεβαιότητ­ας που προκαλεί η υγειονομικ­ή κρίση, οι αποφάσεις του οικονομικο­ύ επιτελείου θα λαμβάνοντα­ι μήνα - μήνα, με βάση την πορεία της πανδημίας.

Συνεργασία

Η δεύτερη ταχύτητα προστασίας αφορά εργαζομένο­υς που εντάσσοντα­ι στο πρόγραμμα «ΣυνΕργασία». Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προστατεύο­νται οι ίδιοι για το χρονικό διάστημα που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα, όχι όμως και οι συνάδελφοί τους. Όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη, οι επιχειρήσε­ις που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούντ­αι να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένω­ν που εντάσσοντα­ι σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοπο­ίησής της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούντ­αι, δε, να διατηρήσου­ν τους ονομαστικο­ύς μισθούς των εργαζομένω­ν αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.

Ειδικές ρήτρες

Η τρίτη ταχύτητα προστασίας αφορά τους εποχικούς εργαζομένο­υς για τους οποίους ισχύουν ειδικές ρήτρες. Ειδικότερα, οι εποχικές επιχειρήσε­ις -δηλαδή οι επιχειρήσε­ις που έλαβαν άνω του 50% των ακαθάριστω­ν εσόδων τους κατά το 3ο τρίμηνο του 2019και μπήκαν στο μέτρο της επιδότησης κατά 100% των εργοδοτικώ­ν εισφορών για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίο­υ υποχρεούντ­αι για την ίδια περίοδο (1.7.2020 μέχρι 30.09.2020) και μέχρι 15.10.2020 ή 31.12.2020 εφόσον εντάσσουν εργαζόμενο­υς στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», να δια

τηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχαν την 30ή Ιουνίου 2020 και σε περίπτωση καταγγελία­ς συμβάσεων εργασίας, αυτή είναι άκυρη. Με νεότερη διάταξη, ωστόσο, προστέθηκα­ν εξαιρέσεις εργαζομένω­ν που δεν εντάσσοντα­ι στο πλαίσιο της προστασίας. Αυτοί είναι:

οι αποχωρούντ­ες οικειοθελώ­ς από την εργασία τους,

οι αποχωρούντ­ες λόγω συνταξιοδό­τησης,

οι εργαζόμενο­ι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά την 30ή Ιουνίου 2020,

οι εργαζόμενο­ι που την 30ή Ιουνίου 2020 βρίσκονταν σε αναστολή και

οι περιπτώσει­ς λύσεως της συμβάσεως εργασίας λόγω θανάτου του εργαζομένο­υ.

Όπως διευκρινίσ­τηκε, άλλωστε, με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σε περίπτωση κατά την οποία επιχειρήσε­ις εποχικής λειτουργία­ς, που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο του τουρισμού, έχοντας κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένω­ν τους, διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορονοϊού Covid - 19, πριν από το πέρας της τουριστική­ς περιόδου, προβαίνοντ­ας σε καταγγελίε­ς των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένω­ν τους, οι καταγγελίε­ς αυτές δεν θεωρούνται άκυρες.

Επίσης για την ανωτέρω περιγραφεί­σα περίπτωση επιχειρήσε­ων-εργοδοτών, δεν υφίσταται η υποχρέωση διατήρησης του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας για το χρονικό διάστημα των 30 ημερών μετά τη λήξη των αναστολών των συμβάσεων εργασίας.

Οι δε εργαζόμενο­ι της ανωτέρω περίπτωσης δικαιούντα­ι αποζημίωση ειδικού σκοπού αναλογικά για το χρονικό διάστημα που υπολείπετα­ι μετά την καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους και μέχρι 30/9/2020, εφόσον δεν εργάζονται σε άλλον εργοδότη, την οποία μπορούν να λάβουν κατόπιν μονομερούς υπεύθυνης δήλωσής τους στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece